Οι έλεγχοι για την παράνομη υλοτόμηση «μπλοκάρουν» τη λειτουργία 13 καμινιών

22/03/2012 - 18:56

Αντιμέτωποι με τις δασικές υπηρεσίες είναι οι ιδιοκτήτες καμινιών στην περιοχή Πηγής - Κώμης, που διαμαρτύρονται πως εξ αιτίας των πολλών κρουσμάτων παράνομης υλοτόμησης τα οποία εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές του νησιού, δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους.

Αντιμέτωποι με τις δασικές υπηρεσίες είναι οι ιδιοκτήτες καμινιών στην περιοχή Πηγής - Κώμης, που διαμαρτύρονται πως εξ αιτίας των πολλών κρουσμάτων παράνομης υλοτόμησης τα οποία εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές του νησιού, δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους. Ζητούν, μάλιστα, να συνεχίσουν ανεμπόδιστοι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, να καίνε πουρνάρια ή κλαδιά λιόδεντρων για να κάνουν κάρβουνα, με την πώληση των οποίων και συμπλήρωναν το αγροτικό τους εισόδημα.

Σε μια απόσταση περίπου εννέα χιλιομέτρων, στα διοικητικά όρια Πηγής και Κώμης, βρίσκονται συνολικά σε οκτώ περιοχές 13 καμίνια, που παράγουν κάρβουνα για τις τοπικές ως επί το πλείστον ανάγκες της Λέσβου. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται σε ψητοπωλεία και ταβέρνες ή πωλείται ατομικά σε ιδιώτες.

Φέτος όμως, όπως καταγγέλλει ο Θεόδωρος Ορφανέλλης, που έχει το ένα απ’ τα 13 καμίνια, μετά τις καταγγελίες για την παράνομη υλοτόμηση έχουν γίνει αυστηρότεροι οι έλεγχοι και παράλληλα παρατηρείται μεγαλύτερη καθυστέρηση απ’ ό,τι συνήθως στην έγκριση αιτημάτων για υλοτόμηση. Για παράδειγμα ανέφερε πως έχει κάνει αίτηση προς το Δασονομείο για να του υποδείξουν ποια δέντρα να κόψει από ένα κτήμα, και έχουν περάσει αρκετές μέρες δίχως να έχει πάρει ακόμη απάντηση.

«Εμείς καίμε πουρνάρια ή κλαδιά ελιάς που αγοράζουμε από κλαδέματα. Ουδέποτε τόσα χρόνια κόψαμε παράνομα ελιές ή δασικά δέντρα όπως πεύκα», επεσήμανε ο κ. Ορφανέλλης, που συμπλήρωσε πως ειδικά το πεύκο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάρβουνο. Όπως τόνισε, «δε βαστάει και γίνεται αμέσως στάχτη, οπότε θα χάναμε όλους μας τους πελάτες».

Εν όψει του Πάσχα και προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, αντιπροσωπεία απ’ τους ιδιοκτήτες καμινιών επρόκειτο να επιδιώξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη ή τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, για να ζητήσει την παρέμβασή τους. «Δεν έχουμε καμμία σχέση με όλους εκείνους που παράνομα υλοτομούν και είναι κρίμα να χάσουμε τα λίγα ευρώ που με μεγάλο κόπο βγάζουμε απ’ τα κάρβουνα», ανέφερε ο κ. Ορφανέλλης.


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey