Ευθύνες στις δικαστικές αρχές επιρρίπτει ο Αλέκος Μαθιέλλης για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη. Έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ οι απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου από τον όμιλο Μπεμπεδέλλη, αλλά οι υπεύθυνοι του σκανδάλου ακόμα… ανακρίνονται!

«Στον πάγο» αντί στο σκαμνί για τη Συνεταιριστική

22/03/2012 - 17:10

Ευθύνες στις δικαστικές αρχές επιρρίπτει ο Αλέκος Μαθιέλλης για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη. Έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ οι απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου -  Λήμνου από τον όμιλο Μπεμπεδέλλη, αλλά οι υπεύθυνοι του σκανδάλου ακόμα… ανακρίνονται!

Μεταξύ τεσσερισήμισι και πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου από τον όμιλο Μπεμπεδέλλη. Αυτό δήλωσε χθες στο «Ε» ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης που χειρίζεται το θέμα. Η υπόθεση αυτή περιέργως βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο της ανάκρισης, καθώς η ποινική δίωξη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί σε κάποια από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει ότι αν η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας και η Δικαιοσύνη είχαν κινηθεί ταχύτερα και είχε εισπραχθεί αυτό το ποσό, ή ένα μέρος αυτού, σήμερα η Τράπεζα θα λειτουργούσε.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο δίμηνο, το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας συζητούσε επί τρία συνεχόμενα συμβούλια το πώς θα διαμορφώσει το πόρισμα των υπηρεσιακών στελεχών της πριν το στείλει στη Δικαιοσύνη. Λες και οι δικαστικοί λειτουργοί που θα το παραλάμβαναν, ήταν μειωμένης νοημοσύνης και δε θα μπορούσαν να κατανοήσουν το περιεχόμενό του.

Επί της ουσίας, εκείνο που συζητούνταν ήταν το πώς θα διαμορφωνόταν το πόρισμα ώστε να μην επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη τού τότε Δ.Σ. της Τράπεζας που φέρουν ευθύνες για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη.

«Βόμβα» Μαθιέλλη
Χθες, ο Αλέκος Μαθιέλλης, πρώην αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου και ένας από τους ανθρώπους που είχε στηρίξει ολόψυχα τη δημιουργία της Τράπεζας ως αιρετός νομάρχης, σε ολιγόλογη δήλωσή του τόνισε: «Εάν η Δικαιοσύνη είχε αντιδράσει, ως όφειλε, με στοιχειωδώς ταχύτερους ρυθμούς, στη μηνυτήρια αναφορά του διοικητικού συμβουλίου τού 2006 (!) για τα θαλασσοδάνεια που είχε παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση, ίσως να μην είχαμε φτάσει ως εδώ.»

Η δήλωση του κ. Μαθιέλλη ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς την υπόθεση, ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από τις συχνές αλλαγές των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται το θέμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μόνο η ανάγνωση του φακέλου απαιτεί μερικούς μήνες. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε πολύ σύντομα η υπόθεση Μπεμπεδέλλη να φθάσει στο ακροατήριο.

Επίσης θα πρέπει να διερευνήσει τις ευθύνες του τελευταίου Δ.Σ. στο ζήτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας. Διότι, αν είχε αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στην Τράπεζα θα είχε διασωθεί.
 

Η παράταξη «Λέσβος, Δημιουργική πορεία», για τη Συνεταιριστική

Κριτική σε Βουνάτσο

Η δημοτική παράταξη του Παντελή Πατερέλλη, «Λέσβος, Δημιουργική πορεία», επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, για την κατάληξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Θυμίζει ότι όταν απέπεμψε από αντιδήμαρχο τον κ. Πατέστο (και πρόεδρο της Συνεταιριστικής), απέσυρε και τις καταθέσεις του Δήμου από την Τράπεζα, γεγονός που επηρέασε ιδιαίτερα την ρευστότητά της. Κι αυτό εκλαμβάνεται από την παράταξη ως τιμωρία της Τράπεζας στο βωμό του εσωπαραταξιακού ανταγωνισμού. Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται μικρόψυχη και μισαλλόδοξη.

Παράλληλα κατηγορείται η δημοτική αρχή πως αθέτησε υποχρέωση να διατήρηση μίνιμουμ καταθέσεων ύψους τουλάχιστον 600.000 ευρώ, απορρέουσα απ’ τη σύμβαση χορήγησης μεγάλου δανείου (ελήφθη επί δημαρχίας Γιακαλή), το οποίο αποπληρώνεται και απ’ την καταβολή στην Τράπεζα των τροφείων των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

«Δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην ανάμειξη και στην ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής στα τεκμαιρόμενα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες της Λέσβου, όπως και η αξιολόγηση του “δακρυρροούντος” σήμερα κ. Βουνάτσου», τονίζει η παράταξη μεταξύ άλλων.

 

Γενικός διευθυντής ΕΣΤΕ, Δημήτρης Χαραλαμπάκης:
«Δεν αλλάζει η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος»

Συνεχίζονταν χθες οι επαφές τού Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου στην Αθήνα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακυρωθεί η απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμμία ελπίδα.

Χθες το μεσημέρι επικοινωνήσαμε με το γενικό διευθυντή της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ), Δημήτρη Χαραλαμπάκη, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να αλλάξει η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτό μπορεί να το κατανοήσει ο καθένας. Όμως επιβεβαιώθηκε και από τις επαφές που έγιναν μεταξύ ΕΣΤΕ και Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, άμεσα αναμένεται να ξεκαθαριστεί το ζήτημα των καταθέσεων στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν. Όλα δείχνουν ότι η ανάδοχος τράπεζα θα είναι μια μεγάλη ιδιωτική, που θα πάρει όλες τις καταθέσεις. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Εκτίμηση του κ. Χαραλαμπάκη είναι πως κανένας καταθέτης δε θα χάσει ούτε ένα ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των καταθέσεων που έχει. Δηλαδή πιστεύει ότι θα υπάρξει ευνοϊκή κατάληξη ακόμη και για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

 

Κατάληψη από τους Εργαζομένους

Προχθές Τρίτη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας, Παρασκευάς Καραϊσκάκης, βρέθηκε στην Αθήνα και είχε επαφές με την ΟΤΟΕ και την ΕΣΤΕ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει αν μπορούν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Τα μηνύματα που έλαβε δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς μόνο αν η ανάδοχος τράπεζα δε διαθέτει κατάστημα στη Λέσβο θα έχει λόγο να διατηρήσει το κατάστημα της Μυτιλήνης και τα καταστήματα Μύρινας και Καλλονής.
Χθες Τετάρτη το πρωί, οι Εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας και γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οι τρόποι αντίδρασης, ενώ αποφασίσθηκε να κληθούν οι πολιτικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς του Νομού να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινούν οι Εργαζόμενοι.

Κατά την εκτίμηση του κ. Καραϊσκάκη, η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν προμελετημένη και εντάσσεται μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό μείωσης των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι συνεταιριστικές τράπεζες, κατά τον κ. Καραϊσκάκη, ήταν εμπόδιο σε αυτόν το σχεδιασμό. Πιστεύει, τέλος, πως η προβληματική κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεταιριστικής δεν είναι η πραγματική αιτία, μια και πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπήρχε εδώ και οκτώ χρόνια.


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey