Της κατάρρευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας μύρια κακά έπονται…

Μεγάλες ζημιές στους τοπικούς φορείς

22/03/2012 - 16:36

Μεγάλες ζημίες μετρούν οι φορείς της Λέσβου από την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τη συγκρότηση της Τράπεζας, θυμούνται πολύ καλά ότι οι περισσότεροι δήμοι του νησιού, η τότε Νομαρχία, η ΕΑΣ Λέσβου και άλλοι φορείς, είχαν αγοράσει συνεταιριστικές μερίδες προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για τη δημιουργία της.

Μεγάλες ζημίες μετρούν οι φορείς της Λέσβου από την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τη συγκρότηση της Τράπεζας, θυμούνται πολύ καλά ότι οι περισσότεροι δήμοι του νησιού, η τότε Νομαρχία, η ΕΑΣ Λέσβου και άλλοι φορείς, είχαν αγοράσει συνεταιριστικές μερίδες προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεριδιούχους της Συνεταιριστικής. Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, εκτιμά ότι η αξία των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχε η Περιφέρεια, ανέρχονται στις 250.000 ευρώ. Πρόκειται για μερίδες που είχαν αποκτηθεί από τη Νομαρχία Λέσβου και πέρασαν στην Περιφέρεια την 1η Ιανουαρίου τού 2011. Οι περιφερειακοί δήμοι της Λέσβου κατείχαν 438 συνεταιριστικές μερίδες, η συνολική των οποίων ανέρχεται στα 32.136,06 ευρώ (η ονομαστική αξία κάθε συνεταιριστικής μερίδας είναι 73,37ευρώ). Αναλυτικά: ο Δήμος Αγιάσου είχε 48 μερίδες, ο Δήμος Ερεσού είχε 59, ο Δήμος Θερμής 74, ο Δήμος Μήθυμνας 11, ο Δήμος Πέτρας 202 και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 44. Ο Δήμος Μυτιλήνης επίσης είχε αγοράσει μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών μερίδων, αλλά αυτός δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι χθες με ακρίβεια.

Η ΕΑΣ Λέσβου κατέχει συνεταιριστικές μερίδες συνολικής αξίας 70.000 ευρώ, σύμφωνα τα όσα μας είπε ο διευθυντής, Στρατής Χατζηδημητρίου.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για τη χρήση τού 2010, κατείχε συνεταιριστικές μερίδες αξίας 64.915,63 ευρώ.

Συνεταιριστικές μερίδες είχαν αγοράσει και αρκετοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί της Λέσβου. Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός Στύψης, στον οποίο προσφάτως είχε δημιουργηθεί θυρίδα της Τράπεζας, κατείχε συνεταιριστικές μερίδες αξίας περίπου 1.000 ευρώ.

Η υποχρέωση των συνεταίρων
Τις δύο τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι οι συνεταίροι, όχι μόνο χάνουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει στην Τράπεζα, αλλά θα βρεθούν και χρεωμένοι.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το «Ε», όπως ο γενικός διευθυντής τής ΕΣΤΕ, Δημήτρης Χαραλαμπάκης, θεωρούν απίθανο να ενεργοποιηθεί αυτή η ρύθμιση. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η δημιουργία πανικού, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η σύσταση και η λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών διέπονται από τους νόμους 1667/1986 και 2076/1992. Σε αυτούς τονίζεται ότι το καταστατικό τής κάθε τράπεζας οφείλει να ορίζει το επίπεδο υποχρέωσης που έχει κάθε συνέταιρος. Αν είναι, δηλαδή, ίσο, πολλαπλάσιο ή υποπολλαπλάσιο της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση του ζητήματος για όλες τις τράπεζες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο καταστατικό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου αναφέρεται ότι η ευθύνη του κάθε συνέταιρου ανέρχεται στο τριπλάσιο της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας. Κατά συνέπεια, όσοι κατέχουν μια συνεταιριστική μερίδα, έχουν ευθύνη μέχρι του ποσού των 220,11 ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι σχεδόν απίθανο να ενεργοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη του καταστατικού.

Δε γίνονται συμψηφισμοί
Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν αν μπορεί να γίνει συμψηφισμός δανείων με συνεταιριστικές μερίδες. Πρόκειται για μια εύλογη σκέψη, η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Διότι, αυτήν τη στιγμή η αξία των συνεταιριστικών μερίδων είναι μηδενική. Αν υποθέσουμε ότι θα γινόταν δεκτός ο συμψηφισμός, αυτό θα σήμαινε ότι κάποιοι συνέταιροι θα έπαιρναν την αξία των συνεταιριστικών μερίδων τους και κάποιοι άλλοι δε θα λάμβαναν τίποτα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Μόνο όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, οι μεριδιούχοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν ένα μέρος των χρημάτων που είχαν επενδύσει.

Τι θα γίνουν οι επιταγές της Συνεταιριστικής;

Διευκρινίσεις για τον τρόπο χειρισμού των επιταγών της Συνεταιριστικής Τράπεζας έδωσε στο «Ε» ο ειδικός εκκαθαριστής Μιχάλης Ανδριώτης.

Όπως μας είπε:
- Όσοι έχουν στα χέρια τους μπλοκ ή φύλλα επιταγών, οφείλουν να τα επιστρέψουν στην Τράπεζα. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, το ίδιο ισχύει και για τις εγγυητικές επιστολές.
- Όσοι έχουν πληρωθεί με επιταγές της Συνεταιριστικής Τράπεζας, θα πρέπει να ζητήσουν την αντικατάστασή τους με επιταγές άλλων τραπεζών, καθώς οι επιταγές της Συνεταιριστικής δεν έχουν καμμία ισχύ πλέον.
- Οι λογαριασμοί όψεως των μελών της Συνεταιριστικής, όπως και οι καταθετικοί λογαριασμοί, θα περάσουν στην ανάδοχο τράπεζα, η οποία θα ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα.
Ας σημειωθεί ότι χθες αντιπροσωπεία τού Δ.Σ. του Επιμελητηρίου είχε συνάντηση με τον κ. Ανδριώτη και το διευθυντή της Τράπεζας, Παναγιώτη Τριανταφύλλου, προκειμένου να συζητήσουν και να διευκρινίσουν θέματα που αφορούν τους επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου. Στη συνάντηση εκ μέρους του Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οικονομικός επόπτης Παναγιώτης Τατάκης και ο γενικός γραμματέα Νίκος Αθανάσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey