«Συγκρατούν» - προς το παρόν - τις τιμές;

01/07/2012 - 05:56
Η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου αύξησης του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις εστίασης βρήκε χθες τους επαγγελματίες στη Μυτιλήνη διχασμένους ως προς την εφαρμογή του.
Στις καφετέριες, σταθερή η τιμή του καφέ μέχρι νεωτέρας…
Πρώτη μέρα εφαρμογής της αύξησης του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις εστίασης, με λίγες αυξήσεις
Η πλειοψηφία των επαγγελματιών δηλώνει πως παραμένει «στα ίδια»


Η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου αύξησης του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις εστίασης βρήκε χθες τους επαγγελματίες στη Μυτιλήνη διχασμένους ως προς την εφαρμογή του. Άλλοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι ν’ αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα τους προσαρμοζόμενοι στην αύξηση του Φ.Π.Α. από 9% σε 16% στα νησιά, άλλοι πάλι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συγκρατήσουν τις τιμές τους για όσο διάστημα αντέξουν, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν την πελατεία τους. Όλοι, πάντως, προβλέπουν ότι η αύξηση του συντελεστή τού Φ.Π.Α. θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο της εστίασης.

«Στην αρχή είχαμε αποφασίσει ν’ αυξήσουμε τις τιμές, τουλάχιστον στη διανομή - αυτό πρότεινα εγώ στο Σωματείο. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινή γραμμή και αποφασίσαμε να περιμένουμε για λίγο διάστημα, διατηρώντας τις ίδιες τιμές μέχρι να δούμε έως τον Οκτώβριο, μήπως επιστρέψουμε στο 9% όπως συζητιέται», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών, Μάκης Ευσταθίου.
Οι ψητοπώλες, πάντως, συζητούν το ενδεχόμενο να σκληρύνουν τη στάση τους στην περίπτωση που ο συντελεστής τού Φ.Π.Α. παραμείνει στο 16%, κάτι που θεωρούν ότι θα γίνει η αιτία πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν. «Αν δεν αλλάξει κάτι, εμείς θα προτείνουμε στο Σωματείο να μην πληρώσει κανείς το Φ.Π.Α.. Θα τους δώσουμε και τα κλειδιά από τα μαγαζιά μας να τα λειτουργήσουν οι ίδιοι, δεν πάει άλλο», τόνισε ο κ. Ευσταθίου.


«Προς το παρόν θα αυξήσουμε την τιμή της πίτας με γύρο, από τα 2,50 στα 2,80 ευρώ. Θα επηρεάσει την κίνηση, όμως έχουμε ήδη απορροφήσει όλες τις άλλες αυξήσεις τού Φ.Π.Α. και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο», λέει στο «Ε» η κ. Ιωάννα Θαλασσέλη, ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου.

Αύξησαν…

Άλλα ψητοπωλεία προχώρησαν από χθες σε αυξήσεις. «Ρωτάει από το πρωί ο κόσμος αν έχουν αλλάξει οι τιμές. Και εμείς αυτό που θα κάνουμε προς το παρόν, είναι να αυξήσουμε την τιμή της πίτας με γύρο, από τα 2,50 στα 2,80 ευρώ. Ξέρουμε ότι θα επηρεάσει αυτό την κίνηση, όμως έχουμε ήδη απορροφήσει όλες τις άλλες αυξήσεις τού Φ.Π.Α. και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο», λέει στο «Ε» η κ. Ιωάννα Θαλασσέλλη, ιδιοκτήτρια ψητοπωλείου.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις καφετέριες, καθώς η αύξηση του Φ.Π.Α. «χτυπάει» και την αγαπημένη ασχολία των Ελλήνων, τον καφέ. «Δε θ’ ανεβάσω τις τιμές, θα τις διατηρήσω στα ίδια και όσο αντέξουμε», μας είπε ιδιοκτήτης καφετέριας στο Φανάρι.
«Παραμένουμε στις ίδιες τιμές για να δούμε τι θα γίνει. Βέβαια εμείς είχαμε μειώσει τις τιμές λόγω της κρίσης και έτσι για μας είναι πιο δύσκολο τώρα να συγκρατήσουμε τις τιμές τόσο χαμηλά. Όσο μπορέσουμε, θα μείνουμε στα ίδια, και βλέπουμε», λέει στο «Ε» ο Παναγιώτης Πασιαλής, ιδιοκτήτης καφετέριας στην προκυμαία.

Πάνω οι μεγάλες «αλυσίδες» έτοιμου φαγητού

Πρωί-πρωί οι αλυσίδες έτοιμου φαγητού άλλαξαν τις τιμές τους στη Μυτιλήνη. Όπως διαπιστώσαμε, ένα χάμπουργκερ που πουλιόταν 4,70 ευρώ, από χθες πουλιέται 5,12 ευρώ. Ένα σάντουιτς που ήταν στα 3,25 ευρώ, ανέβηκε στα 3,54 ευρώ. Τέλος, αναψυκτικό τύπου κόλα του μισού λίτρου που πουλιόταν 1,9 ευρώ, έφτασε στα 2,07 ευρώ!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey