Άναψαν τα αίματα

01/07/2012 - 05:56
Απρόσμενη τροπή πήρε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου. Mέχρι και βρισιά εκτοξεύτηκε με αφορμή τη συμμετοχή των αναπληρωτών προέδρων των τμημάτων στις συνεδριάσεις της διοίκησης. Πλωτή έκθεση στο «1ο Πλωτό Φεστιβάλ Αιγαίου και Κρήτης».
Στο τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου

Απρόσμενη τροπή πήρε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου το βράδυ της Τρίτης λίγα λεπτά πριν το τέλος της, αφού μέχρι και βρισιά εκτοξεύτηκε με αφορμή το θέμα της συμμετοχής των αναπληρωτών προέδρων των τμημάτων στις συνεδριάσεις της διοίκησης.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μέλος τού Δ.Σ., ρώτησε τον πρόεδρο γιατί δε δόθηκε η δυνατότητα στους αναπληρωτές προέδρους των τμημάτων να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής, όπως είχε ειπωθεί στην προηγούμενη πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης. Το ίδιο θέμα έθεσε ο Γιώργος Ζαφειρίου, θυμίζοντας ότι επρόκειτο για πρόταση του α΄ αντιπροέδρου, Βαγγέλη Μυρσινιά. Ο πρόεδρος, Θράσος Καλογρίδης, απάντησε ότι η διοικούσα επιτροπή πρέπει να είναι ένα όργανο ευέλικτο, που θα μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίζει ταχύτατα. Αυτή η βασική αρχή αναιρείται από τη στιγμή που, εκτός από τα πέντε μέλη της και τους προέδρους των τμημάτων, στη συνεδρίαση θα μετέχουν και οι αναπληρωτές πρόεδροι των τμημάτων. Τότε το λόγο πήρε ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από τη Λήμνο μέσω τηλεδιάσκεψης και με έντονο ύφος δήλωσε την αντίθεσή του στην απόφαση που ανέτρεπε όσα είχαν ειπωθεί. Ο κ. Καλογρίδης το μόνο που έκανε ήταν με συγκαταβατικό ύφος να επαναλαμβάνει πως η διαφωνία έχει καταγραφεί, έως ότου ο κ. Παπαδόπουλος, χωρίς να ικανοποιείται και εμφανώς εκνευρισμένος, να εκστομίσει βρισιά απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και να κλείσει την τηλεδιάσκεψη.
Η εν λόγω φράση ενόχλησε τα μέλη στη Μυτιλήνη. Ο Νίκος Αθανάσης σχολίασε «τι πράγματα είναι αυτά», ο Παρασκευάς Φραντζέσκος προσέθεσε πως θα πρέπει να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά, ενώ ο κ. Καλογρίδης το μόνο που είπε ήταν πως «ο καθένας χαρακτηρίζεται από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί».

Παράρτημα Καλλονής...
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Σπύρος Φραντζής ρώτησε τον πρόεδρο κατά πόσο είναι ακριβές ότι θα δημιουργηθεί παράρτημα του Επιμελητηρίου στην Καλλονή κι αν είναι αληθές ότι έκανε αυτήν τη δήλωση στην κοπή της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής. Ο κ. Καλογρίδης απάντησε ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε πως θα ανοίξει παράρτημα στην Καλλονή, προσθέτοντας ότι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και όσοι παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, αν και πιστεύει ότι χρειάζεται παράρτημα στην Καλλονή για να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες της περιοχής και των γύρω χωριών.
Τη θέση αυτή επιβεβαίωσαν και τα υπόλοιπα μέλη της διοικούσας επιτροπής. Ο κ. Φραντζής επέμεινε λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί η εντύπωση στους επιχειρηματίες της Καλλονής ότι το Επιμελητήριο θα δημιουργήσει παράρτημα, οπότε παρενέβη ο κ. Φραντζέσκος, απευθυνόμενος με έντονο ύφος στον κ. Φραντζή. Στην κόντρα πήρε μέρος και ο πρόεδρος, που προσπάθησε να σταματήσει τον κ. Φραντζέσκο. Όταν ολοκληρώθηκαν οι αψιμαχίες, η ώρα κόντευε 12:30 το βράδυ και η συζήτηση έκλεισε εκεί.
Νωρίτερα είχε αποφασισθεί κατά πλειοψηφία αριστίνδην μέλη τού Δ.Σ. να ορισθούν οι Στέλιος Βουνάτσος, Θέμης Αθανάσης, Αντώνης Πίκουλος και Δημήτρης Δεμερτζής.

Σε προγράμματα

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, θέλοντας να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του φορέα σε κοινοτικά προγράμματα, πριν τα παραπάνω είχε δώσει την έγκρισή της στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένα Αστικά» του Δήμου Λέσβου για τη Μυτιλήνη. Ο προϋπολογισμός των δράσεων που αφορούν στο Επιμελητήριο είναι 200.000 ευρώ και περιλαμβάνουν την έκδοση εντύπων (αφίσες, λεύκωμα και κάρτες) με μνημεία της Λέσβου που θεωρείται ότι έχουν ένα στοιχείο μοναδικότητας (π.χ. το Κάστρο της Μυτιλήνης ως το μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου). Επίσης, σε διάστημα 18 μηνών θα γίνουν τρεις γιορτές αγοράς, ένα φεστιβάλ ούζου και αποσταγμάτων, ένα νεανικό μουσικό φεστιβάλ και μία ημερίδα για την ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων της πόλης.
Μια άλλη δράση στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπλαση του ισογείου του Επιμελητηρίου Λέσβου, ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πολλαπλών χρήσεων. Θα δημιουργηθεί ένα μικρός συνεδριακός χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί έως 70 άτομα και ένας χώρος που θα φιλοξενούνται εκθέσεις.
Επίσης το Επιμελητήριο θέλει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Interreg Ελλάδα - Κύπρος» για την προβολή των τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών τουρισμού που προσφέρουν τα νησιά μας.


Πλωτή έκθεση απ’ το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ιδέας «1ο Πλωτό Φεστιβάλ Αιγαίου και Κρήτης»
Με πλοίο στην Πόλη

«1ο Πλωτό Φεστιβάλ Αιγαίου και Κρήτης» είναι ο τίτλος της επιχειρηματικής ιδέας που αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα του το Επιμελητήριο Λέσβου. Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται να ναυλωθεί ένα μεγάλο επιβατηγό πλοίο από αυτά που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και τα γκαράζ του πλοίου να μετατραπούν σε εκθεσιακούς χώρους, όπου θα προβάλλονται προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις και φορείς των νησιών. Το πλοίο θα περάσει κατ’ αρχάς από όλα τα νησιά του Αιγαίου και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί θα ελλιμενιστεί και θα λειτουργήσει ως πλωτός εκθεσιακός χώρος, που θα προβάλλει τα νησιά με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, στην τελευταία μουσουλμανική γιορτή πριν από δύο μήνες, στο Μπαϊράμ, από Τουρκία ταξίδεψαν για διακοπές προς το Ντουμπρόβνικ 110.000 άτομα, προς τη Βοσνία 40.000 άτομα, ενώ προς Ελλάδα μόνο 20.000. Αυτά τα νούμερα δείχνουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν, αλλά και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Οι Τούρκοι, επειδή δε διαθέτουν νησιά, αλλά και διότι έχουν βελτιωθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουν έντονη επιθυμία να επισκεφτούν τα νησιά μας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, απ’ την άλλη, τον τελευταίο χρόνο κατάλαβαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές του τουρκικού τουρισμού και γι’ αυτό δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Έκθεση. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, οι διοργανωτές της Έκθεσης σκοπεύουν να ναυλώσουν το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, το οποίο διαθέτει δύο γκαράζ.

Άλλα θέματα
Ένα από τα καυτά θέματα για τους επιχειρηματίες της Λήμνου αυτής της περιόδου, είναι η υποβάθμιση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μύρινας σε γραφείο, που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που υπηρετούν εκεί να μειωθούν από 12 σε τρία. Όπως εξήγησε ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος, ένας τόσο μικρός αριθμός υπαλλήλων είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που αντιμετωπίζει το νησί. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη Λήμνο και ζήτησε να παρακολουθήσει ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου τη συνεδρίαση του ΣΑΣ που θα γίνει αύριο στη Μυτιλήνη.
Οι κ.κ. Καλογρίδης και Αθανάσης ανέφεραν ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της ΝΕΛ κατάλαβαν πως δε συζητείται η αντικατάσταση του «Aqua Maria», με τη ΝΕΛ να μη φαίνεται διατεθειμένη ούτε να συζητήσει το αίτημα των κατοίκων της Λήμνου. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως στόχος των αγώνων είναι το κράτος και όχι η εταιρεία, καθώς το ζητούμενο είναι να δοθούν μεγαλύτερες πιστώσεις, προκειμένου να μπει καλύτερο πλοίο στη γραμμή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey