ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ Επισημάνσεις

01/07/2012 - 05:56
- Σημαντική αύξηση 2,5% σημείωσε τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών, σύμφωνα με την Ελληνιστική Στατιστική Αρχή, έναντι του περασμένου Ιουνίου, ενώ ήδη τον ίδιο μήνα τού 2010 είχε καταγράψει αύξηση 3,4%, έναντι του Ιουνίου τού 2009.
- Σημαντική αύξηση 2,5% σημείωσε τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών, σύμφωνα με την Ελληνιστική Στατιστική Αρχή, έναντι του περασμένου Ιουνίου, ενώ ήδη τον ίδιο μήνα τού 2010 είχε καταγράψει αύξηση 3,4%, έναντι του Ιουνίου τού 2009. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στους σωλήνες χαλκού, 17,9%, στους αγωγούς χαλκού 11,8%, στο σίδηρο οπλισμού 7,7%, στους πλαστικούς σωλήνες 5,2%, αλλά αυξήσεις έγιναν ακόμη και στα τούβλα, 2,6%, τις τσιμεντόπλακες, 2,4%, τους νεροχύτες, 1,9%, τους διακόπτες, 1,7%, ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος 1,6% κ.λπ.. Αντίθετα, μείωση κατέγραψαν στις τιμές τους μόνο οι γυψοσανίδες, 2,5%, και τα συστήματα θυροτηλεόρασης, 1,3%, «επιβεβαιώνοντας τη γενικευμένη τάση των μελών τού ΣΕΒ να κερδίσουν ακόμη και σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας». Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ, «απέναντι σ’ αυτές τις αυξήσεις, η ηγεσία τού ΣΕΒ, που ως κήνσορας συνηθίζει να ζητά διαρκώς από την κυβέρνηση νέα μέτρα μείωσης των αμοιβών και γενικότερα του κόστους της εργασίας, παραμένει απαθής και ως απλός θεατής, αδιαφορώντας ότι με την πρακτική των μελών της η οικοδομή διαλύεται και η ύφεση ολόκληρης της οικονομίας βαθαίνει όλο και περισσότερο».

- Την αντίδραση του ΤΕΕ προκάλεσε το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, με το οποίο αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Σε συνάντηση του προέδρου κ. Χρ. Σπίρτζη με τους εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών των πολυτεχνείων και των κοσμητόρων των πολυτεχνικών σχολών διατυπώθηκε η άποψη ότι «το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αγνοεί το “μοντέλο” ανάπτυξης το οποίο θέλουμε και την παραγωγική δομή που χρειάζεται η χώρα να δομήσουμε, ούτε βεβαίως το επιστημονικό προσωπικό και τη δυναμική του δημοσίου πανεπιστημίου». Επισημάνθηκε ακόμη ότι «στη χώρα μας έχουμε 107.000 διπλωματούχους μηχανικούς υψηλού επιπέδου σπουδών και κατάρτισης, ενώ το γεγονός ότι με το προσχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν τριετή προγράμματα σπουδών και κατάργηση της δομής των υπαρχόντων τμημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών και την υποβάθμιση της ποιότητας άσκησης του επαγγέλματος, με άμεσο κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον και για την ανάπτυξη της χώρας». Εξάλλου, η κατάργηση των θεμελιωδών αρχών της αυτοδιοίκησης και των δημοκρατικών ακαδημαϊκών διαδικασιών θα έχει επικίνδυνες προεκτάσεις στο πεδίο του επαγγέλματος και της απασχόλησης. «Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ακούσει όχι μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, γιατί μαζί με το δημόσιο πανεπιστήμιο απορρυθμίζει και την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη», τονίζει ο τεχνικός κόσμος της χώρας.

* ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey