H έλευση της τρόικας ανοίγει ξανά θέμα Φ.Π.Α.

01/07/2012 - 05:56
Οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ζητούν από τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, μια ξεκάθαρη απάντηση για τα σενάρια κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής και Γιάννης Μαχαιρίδης αντίστοιχα, με κοινή επιστολή ζητούν από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση που θα βάζει τέλος στα σενάρια για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Είναι γνωστό ότι το θέμα προέκυψε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, στην έκθεση της τρόικα προτεινόταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, ανακοινώθηκε από κυβερνητικούς κύκλους πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.


Ωστόσο, το ζήτημα επανέρχεται, καθώς οι προτάσεις της τρόικας στην πραγματικότητα είναι αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Με την επιστολή τους οι δύο ανώτατοι τοπικοί άρχοντες των νησιών του Αιγαίου ζητούν από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσουν το θέμα. Μεταξύ άλλων, εξηγούν πως το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα, αλλά υπάρχει από το παρελθόν, καθώς «κάποτε ήταν κάποιες “επιτροπές εμπειρογνωμόνων” του Υπουργείου Οικονομικών που φέρονταν να εισηγούνται μια τέτοια ανατροπή.
Σήμερα, εμφανίζεται η “τρόικα” να απαιτεί στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης την «κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του Φ.Π.Α., κάτι που, δικαιολογημένα, προκαλεί εύλογη ανησυχία για το υφιστάμενο ευεργετικό καθεστώς στο νησιωτικό μας χώρο».
Θεωρούν πως πίσω από τις εισηγήσεις της τρόικας κρύβεται η άποψη κάποιων παραγόντων των υπουργείων. «Μια τάση να έρχεται και να επανέρχεται το θέμα, μόνο που οι κατά καιρούς εισηγητές μιας τέτοιας άδικης και απαράδεκτης πρότασης περιορίζονται σε μια αυστηρή λογιστική θεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά μας. Χωρίς, μάλιστα, ακόμα και αυτή η θεώρηση να τεκμηριώνει την ορθότητα και το θετικό οικονομικό (ταμειακό) αποτέλεσμα για τον κρατικό κορβανά.
Σχετικά, έχουν αναφερθεί και σας έχουν ενημερώσει το σύνολο των Επιμελητηρίων του Αιγαίου στην πρόσφατη επιστολή τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή.

Άλλο πράγμα…

Σε άλλο σημείο εξηγούν πως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.
Το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας ως μια έμπρακτη απόδειξη ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους.
Είναι ίσως από τα ελάχιστα προνόμια που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, επιβεβαιώνουν τις βασικές αρχές της νησιωτικότητας και υπακούουν στο γράμμα και στο πνεύμα του συνταγματικού χάρτη της χώρας μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey