Άλυτο πρόβλημα η στελέχωσή του

01/07/2012 - 05:56
Τα Εργαστήρια Ελέγχου Ελαιολάδου της Μυτιλήνης, της Καλαμάτας και των Χανίων θα ενταχθούν ως έργα-γέφυρες στο ΕΣΠΑ. Αυτό απάντησε η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στο βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά.
Τα Εργαστήρια Ελέγχου Ελαιολάδου της Μυτιλήνης, της Καλαμάτας και των Χανίων θα ενταχθούν ως έργα-γέφυρες στο ΕΣΠΑ. Αυτό απάντησε η υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στο βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά. Από την απάντηση της υπουργού προκύπτει ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση διότι η γραφειοκρατική διαδικασία που έπρεπε να διεκπεραιωθεί μεταξύ της ειδικής γραμματείας Ανταγωνιστικότητας και του ΕΘΙΑΓΕ, κινήθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς.
Αυτή η θετική εξέλιξη δε λύνει το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου της Λέσβου, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη του επιστημονικού προσωπικού που θα το στελεχώσει.


Στις 24 Ιουνίου το «Ε» είχε αναδείξει το θέμα, για ακόμη μια φορά. Υπογραμμίζαμε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Εργαστήριο, αλλά και τις 500.000 ευρώ του εργαστηριακού εξοπλισμού που αποκτήθηκε και μένει στα αζήτητα. Σε ό,τι αφορά στο Εργαστήριο της Λέσβου, αυτό που θα ενταχθεί ως έργο-γέφυρα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού από την εταιρεία που πούλησε τα όργανα και η πιστοποίησή του. Ωστόσο, για να γίνει εκπαίδευση και πιστοποίηση, θα πρέπει να προσληφθεί το προσωπικό ή να γίνει στελέχωση του Εργαστηρίου από επιστήμονες που σήμερα απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες.

Αδιέξοδο…
Η δημιουργία των τριών Εργαστηρίων ήταν μια δέσμευση του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή το 2006, στο πλαίσιο εορτασμού του Έτους Ελαιολάδου. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια προσπάθεια του ΕΘΙΑΓΕ να αποκτήσουν σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό τα Ινστιτούτα Χανιών και Καλαμάτας και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας της Λέσβου.
Από τότε έχουν περάσει τεσσερισήμισι χρόνια και τα εργαστήρια δεν έχουν λειτουργήσει, παρά το ότι ο εξοπλισμός έχει αποκτηθεί. Το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου της Λέσβου έχει πάρει τα όργανα που προβλέπονταν, αυτά έχουν εγκατασταθεί, αλλά δεν έχουν δουλέψει, καθώς δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το Εργαστήριο της Καλαμάτας. Το Εργαστήριο των Χανίων έχει πάρει τα μηχανήματα, αλλά παραμένουν μέσα στις συσκευασίες τους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ και είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Παρά το ότι υπήρχε η πολιτική βούληση του τότε πρωθυπουργού να δημιουργηθούν και να δουλέψουν τα Εργαστήρια, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι στη Λέσβο θυμούνται την επίθεση που είχε δεχθεί η προϊσταμένη του Σταθμού, Ευστρατία Κουζούμη, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λέσβο, σε σύσκεψη που έγινε για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα του νομού στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου. Τότε ο κ. Κοντός, ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει καμμία επένδυση στο Σταθμό και πως θα πρέπει να κλείσει.
Τα όργανα που αποκτήθηκαν είναι τελευταίας τεχνολογίας, χρωματογράφοι και φασματογράφοι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναλύσεις για 12 διαφορετικές παραμέτρους στο ελαιόλαδο. Επίσης μπορεί να γίνει καμπύλη οργανοληπτικής αξιολόγησης που χρησιμοποιείται σε τεστ γευσιγνωσίας.
Οι εργασίες απόκτησης και εγκατάστασης του εξοπλισμού, παρά την αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ολοκληρώθηκαν το Πάσχα του 2009. Εκκρεμεί η πρόσληψη του προσωπικού και η πιστοποίηση του Εργαστηρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey