Πρωτόδικη βαριά καταδίκη

01/07/2012 - 05:56
Με ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι υπεύθυνοι των τυροκομείων Φάνη Ρόδου και Θυμέλη, για ρύπανση στον ποταμό Βούλγαρη το Μάιο του 2008. Η ποινή για τον υπεύθυνο της «Λεσβιγάλ», ένας χρόνος φυλάκιση χωρίς αναστολή. Και στους τρεις επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Με ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι υπεύθυνοι των τυροκομείων Φάνη Ρόδου και Θυμέλη, για ρύπανση στον ποταμό Βούλγαρη το Μάιο του 2008. Η ποινή για τον υπεύθυνο της «Λεσβιγάλ», ένας χρόνος φυλάκιση χωρίς αναστολή. Και στους τρεις επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ. Όλοι άσκησαν έφεση, ενώ θεωρούν την απόφαση του δικαστηρίου αβάσιμη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκαλοχωριτών Λέσβου «Άγιος Γεώργιος», Αδάμ Καρέκος, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της δίκης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ξεκίνησε το Μάιο του 2008 μετά από καταγγελία που έκανε ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου στην Εισαγγελία Μυτιλήνης. Σε αυτήν υποστήριζε ότι τα τυροκομεία που λειτουργούν στην περιοχή Βατούσας, Χιδήρων και Άντισσας ρυπαίνουν με τα λύματά τους τον ποταμό Βούλγαρη. Ως βασικό πρόβλημα της ρύπανσης ανέφερε τις ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες από τριφύλλι, ελιές και οπωροκηπευτικά, στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού.
Επίσης ανέφερε ότι η δυσοσμία που προκαλείται από τα λύματα σε όλο το μήκος του ποταμού, δημιουργεί προβλήματα τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Χωρίς αναλύσεις
Οι παραπάνω αιτιάσεις έπεισαν το δικαστήριο. Ωστόσο, οι τυροκόμοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι βάσιμη, μια και δεν υπήρχε ούτε μια από τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις που να δείχνει την κατάσταση των νερών του ποταμού και των νερών που έβγαιναν από τους βιολογικούς καθαρισμούς των τυροκομείων όταν έγιναν οι καταγγελίες.
Ποινή φυλάκισης έξι μηνών επιβλήθηκε πρωτοδίκως και στον υπεύθυνο του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, για ρύπανση που προκαλεί το τυροκομείο του. Ο Συνεταιρισμός δικάστηκε μετά από αναφορά που έκαναν στον εισαγγελέα οι ελεγκτές περιβάλλοντος του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Με τις παραπάνω καταδικαστικές και την καταδικαστική απόφαση κατά του ομίλου «Κολιός», επί της ουσίας άνοιξε η αυλαία των δικαστηρίων για τη ρύπανση των ποταμών και των παραλιών της Λέσβου από τα τυροκομεία στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.
Τους επόμενους μήνες, και ίσως χρόνια, αναμένεται να δούμε και άλλες υποθέσεις να φθάνουν στο ακροατήριο, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί το ζήτημα της διαχείρισης του τυρόγαλου από τα τυροκομεία του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey