Δηλώσεις και διευκρινίσεις Κατσαβέλλη και Λαγουτάρη και κριτική από αγροτικό του ΣΥΡΙΖΑ με παρεμβάσεις Δαούση και Νικολάου

Τα 9 εκ. για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα νέα που αναμένεται να τρέξουν

11/04/2023 - 09:00 Ενημερώθηκε 12/04/2023 - 09:50

Ως εργαλείο ενίσχυσης των Νέων Αγροτών που εντάχθηκαν τελευταία στο πρόγραμμα λειτουργούν τα Σχέδια Βελτίωσης που προκηρύχτηκαν πρόσφατα με προϋπολογισμό για το Βόρειο Αιγαίο περί τα 10 εκ. ευρώ. Πρόκειται για την δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης): «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης

«Είναι ένα μικρό πρόγραμμα, μία μικρή πρόσκληση με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό», είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν προσφάτως σε πρόγραμμα και κυρίως ευνοεί εκείνους που εντάχθηκαν σε προγράμματα κτηνοτροφικής κατεύθυνσης. «Αυτή είναι μια μικρή πρόσκληση δεν αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Αφορά μια ομάδα εκείνη των Νέων Αγροτών που μπήκαν τώρα και θέλουν άμεσα να υλοποιήσουν Σχέδια Βελτίωσης και κυρίως κτηνοτροφικής κατεύθυνσης. Αναμένονται ωστόσο να ανοίξουν Σχέδια Βελτίωσης τα επόμενα χρόνια με προϋπολογισμό άνω των 30 εκ. ευρώ».

«Η δράση έρχεται συμπληρωματικά»

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης διευκρινίζει με τη σειρά του, ότι η συγκεκριμένη δράση δεν περιλαμβάνεται στην Προγραμματικής Περιόδου 2023-2027. «Είναι απλά Σχέδια Βελτίωσης που έρχονται συμπληρωματικά ως χρηματικό περίσσευμα άλλων προγραμμάτων. Έπρεπε να γίνει εκ νέου σχεδιασμός για να απορροφηθούν και προκηρύχτηκαν στο μεσοδιάστημα 2020-2022. Είναι αυτά που ουσιαστικά θα βοηθούσαν τους νέους αγρότες (≈13.000 πανελλαδικά) που μπήκαν στο πρόγραμμα πρόσφατα» είπε και πρόσθεσε: «Τα συγκεκριμένα Σχέδια Βελτίωσης είναι προγραμματισμένα για να «κουμπώσουν» πάνω στα προγράμματα των Νέων Αγροτών με την λογική ότι βοηθώ τους νέους αγρότες να κάνουν και ένα μικρό σχέδιο βελτίωσης(..)Εννοείται ότι τα λεφτά δεν είναι ποτέ αρκετά».

Η νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Κατσαβέλλη, προβλέπει προϋπολογισμό για τα Σχέδια Βελτίωσης άνω των 580 εκ. σε πανελλαδικό επίπεδο. «Το πιθανότερο είναι να έχουμε και νέα Σχέδια Βελτίωσης σε ένα με δύο χρόνια (..)Όλα τα προγράμματα βγαίνουν με την λογική να ενισχυθεί εκείνος που είναι ήδη έτοιμος και κατάλληλα προετοιμασμένος. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα σχέδια βελτίωσης που βγήκαν το 2017 προέβλεπαν για το Βόρειο Αιγαίο 16 εκ. ευρώ και το 2019 το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 46 εκ. μέσα στην προγραμματική περίοδο. (..) Σε ότι έχει να κάνει με την δράση 4.1.5 γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. (..) Σε ότι έχει να κάνει με τα βιολογικά και τους νέους αγρότες ήταν προγράμματα πολλών εκατομμυρίων. Από αυτά περίσσευαν κάποια χρήματα που είχε προγραμματιστεί να διοχετευτούν ως Σχέδια Βελτίωσης. Αυτός ο προϋπολογισμός ήταν περί τις 180 εκ. ευρώ με επιπλέον δέσμευση 30% ήτοι 50 εκ. ευρώ και το συνολικό ποσό που θα διοχετευτεί για την συγκεκριμένη δράση θα είναι 230 εκ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο. Για την συγκεκριμένη δράση το Βόρειο Αιγαίου προβλέπεται να πάρει ≈10 εκ. ευρώ και μαζί με την υπερδέσμευση αναμένεται να πλησιάσουν τα 13 εκ. ευρώ».

Οι 157 επιλαχόντες

Ο κ. Κατσαβέλλης τόνισε ότι υπάρχουν έντονες πιέσεις από πολλές περιφέρειες της χώρας για τους επιλαχόντες του προγράμματος Νέων Αγροτών (157 σε Βόρειο Αιγαίο) και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει δράση που θα αφορά την συγκεκριμένη ομάδα. «Υπάρχουν πολλές πιέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για τους επιλαχόντες νέους αγρότες και να μην αιφνιδιαστούμε αν το Φθινόπωρο έχουμε προκήρυξη προγράμματος με νέους αγρότες εκ νέου που προσδοκάται να συμπεριλάβει τους αγρότες τους επιλαχόντες» είπε σε δήλωσή του.

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Τα σχέδια βελτίωσης έγιναν αντικείμενο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Τόσο η αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τοπικό στέλεχος του κόμματος στη Λέσβο, Αναστασία Δαούση όσο και ο υπεύθυνος της Θεματικής Ομάδας Αγροτικού της ΝΕ Λέσβου Στρατής Νικολάου, με ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι τα Σχέδια Βελτίωσης προκηρύχτηκαν με διεκπεραιωτικό τρόπο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα του αγροτικού τομέα, τις ανάγκες των παραγωγών

«Είναι προφανές ότι 180 εκατομμύρια ευρώ της προκήρυξης, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τους νέους αγρότες, πόσο μάλλον να ενισχύσουν επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να εισάγουν στις εκμεταλλεύσεις τους καινοτομίες και να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους. Πέρα όμως του περιορισμένου προϋπολογισμού της προκήρυξης που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του γεωργικού τομέα και την αναμενόμενη ζήτηση, το χρονικό περιθώριο κατάθεσης των αιτήσεων, το εύλογο κόστος των επενδύσεων, οι «κόφτες» στο ύψος των επενδύσεων και τέλος ο τρόπος βαθμολογίας, με αποκορύφωμα την τιμωρία στη βαθμολογία για όσους θελήσουν να ξεπεράσουν το όριο του πενταπλάσιου στην τυπική απόδοση (αλήθεια, βάση ποιων δεδομένων βγήκε αυτή η τυπική απόδοση, που παραμένει σταθερή…), αλλά και όσους έχουν ρυθμισμένες οφειλές και τηρούν τη ρύθμιση, δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται αυτή η προκήρυξη από τις σημερινές ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Από την άλλη μεριά συνεχίζονται τα «φιλοδωρήματα» στους αγρότες, αφού τα χρήματα του προγράμματος είναι ελάχιστα, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα εγκριθούν πολύ λίγοι, με μεγάλη προτεραιότητα στην κτηνοτροφία, οπότε στη γεωργία το ποσοστό θα είναι σχεδόν μηδαμινό» σημειώνει μεταξύ άλλων η κα Δαούση, ενώ ο κ. Νικολάου αναφέρει: «Όλος ο σχεδιασμός του ΠΑΑ να περιορίζεται στο απλό μοίρασμα της πίττας των κονδυλίων χωρίς κανένα συγκεκριμένο όραμα ανάπτυξης. Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα Σχέδια Βελτίωσης του μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τα οποία είναι φανερό ότι ελλείψει πολιτικού σχεδιασμού και ελλιπούς πολιτικής καθοδήγησης προκηρύχτηκαν με διεκπεραιωτικό τρόπο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα του αγροτικού τομέα, τις ανάγκες των παραγωγών, τις πληθωριστικές τάσεις της αγοράς, τις διαφορές ανάμεσα στους επί μέρους κλάδους του αγροτικού τομέα, τις περιφερειακές ανισότητες, ή την απαραίτητη και αναγκαία συνάφεια και αλληλεξάρτηση που πρέπει να έχουν, αυτά, με τα υπόλοιπα Προγράμματα του ΠΑΑ».

Και οι ανάγκες της Υπηρεσίας

Το Τμήμα Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που υλοποιεί τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχει στη διάθεσή του μόνο 3 υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου του Τμήματος, όπως επισημαίνει ο κ. Λαγουτάρης τονίζοντας τις ανάγκες στελέχωσης του Τμήματος που για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών όλου του Βόρειου Αιγαίου - όχι μόνο της Λέσβου- πρέπει να έχει στην διάθεσή του τουλάχιστον 7 άτομα. Δεδομένης της φύσεως του ρεπορτάζ ο κ. Λαγουτάρης έκανε ενδεικτική αναφορά στο συγκεκριμένο τμήμα τονίζοντας όμως ότι η Υπηρεσία στο σύνολό της είναι υποστελεχωμένη. Η στελέχωση μίας υπηρεσίας που λειτουργεί ως εργαλείο για την διοχέτευση χρήματος σε έναν βασικό πυλώνα της Οικονομίας και κατά συνέπεια ως εργαλείο ανάπτυξης τόσο του νησιού όσο και του Βορείου Αιγαίου θα έπρεπε να αποτελεί μία βασική προτεραιότητα της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας. Μέτρα τυποποίησης - μεταποίησης, Σχέδια Βελτίωσης, Προγράμματα Νέων Γεωργών πρέπει να υλοποιηθούν από τρία μόνο άτομα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι για τα προηγούμενα Σχέδια Βελτίωσης έπρεπε αυτός ο αριθμός ατόμων να αξιολογήσει 850 φακέλους που υποβλήθηκαν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

 

25.412 € από την Περιφέρεια στο Δήμο Μυτιλήνης

Για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού στο Φοινικόδασος Παναγιούδας

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε σήμερα με τον Δήμο Μυτιλήνης την Σύμβαση του έργου «Καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινίκων στο φοινικόδασος Παναγιούδας με την μέθοδο της μικροέγχυσης» προϋπολογισμού δαπάνης 25.412 €.

Η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια αποσκοπεί στην διάσωση του μοναδικού αυτού φοινικοδάσους.





 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey