Η ανομβρία εξίσου σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ελαιοπαραγωγή του νησιού μας

Ο Προέδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης Ο Προέδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης

Κατσαβέλλης: «Πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου η δακοκτονία»

28/11/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 28/11/2022 - 15:30

«Πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου η δακοκτονία. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και δεδομένα», τόνισε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Προέδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόβλημα που απασχολεί έντονα τον αγροτικό κόσμο του νησιού και έχει αντίκτυπο στην ελαιοπαραγωγή. 

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή πριν ένα μήνα, η δακοκτονία έγινε αντικείμενο έντονων διενέξεων. Ο κ. Κατσαβέλλης σε δήλωσή του τόνισε ότι η δακοκτονία είναι ένα πρόβλημα με πολλές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να εξεταστούν κάθε μία ενδελεχώς και να προταθούν λύσεις από επιστημονικούς φορείς, όπου αυτό χρειάζεται. Εξηγεί ότι η δακοκτονία έχει αντίκτυπο στην ελαιοπαραγωγή. Ωστόσο επισήμανε ότι το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί σε σημαντικό βαθμό έχει να κάνει και με την ανομβρία που είναι και αυτός ένας παράγοντας που έχει εξίσου σημαντικό ρόλο ως προς την ελαιοπαραγωγή που, αναμφισβήτητα, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς οικονομικούς πυλώνες της Λέσβου αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. Η ανομβρία και η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που γίνεται εμφανές τα τελευταία χρόνια μέσα από την εκδήλωση διάφορων καιρικών φαινομένων. Το γεγονός ότι μόλις αυτές τις μέρες, μετά από 7 περίπου μήνες, έβρεξε είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον ελαιώνα του νησιού που στη μεγαλύτερη έκταση του δεν είναι ποτιστικός, με ότι αυτό σημαίνει και για την παραγωγικότητά του. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες - μέτρα πρόληψης που θα βοηθήσουν του παραγωγούς να συνεχίσουν το έργο τους αλλά και την ελαιοπαραγωγή ως οικονομική δραστηριότητα σημαντική για την διατήρηση ζωής της υπαίθρου. 

Η συνάντηση για τη δακοκτονία 

Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου, στα γραφεία του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δ.Ε. Παναγιώτη Κατσαβέλλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση Γεωπόνων με θέμα τη δακοκτονία στη Λέσβο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Δακοκτονίας και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης, οι Επόπτες Δακοκτονίας και οι Τομεάρχες Δακοκτονίας. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δακοκτονία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια. Αξίζει να τονιστεί ότι σε κάθε Τομέα, όπως αναφέρθηκε από τους Τομεάρχες, υπάρχουν επιμέρους θέματα, που αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένη επιστημονική διαχείριση, όπου αυτό είναι εφικτό και εφόσον είναι εντός του πλαισίου του προγράμματος Δακοκτονίας, όπως αυτό ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ. Ασφαλώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι η παρατεταμένη ανομβρία, που δυστυχώς συνεχίστηκε για πολλούς μήνες και επιφέρει μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Αναφέρθηκαν επίσης τα θέματα της περιορισμένης χρηματοδότησης του έργου της δακοκτονίας, των διαθέσιμων εγκεκριμένων εντομοκτόνων, των επιπτώσεων στην παραγωγή των υπόλοιπων εχθρών και ασθενειών της ελιάς, της ανάγκης αντιμετώπισης της λειψυδρίας με έργα υποδομής, της αύξησης του αριθμού των βιολογικών ελαιοκτημάτων, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. 

Τέλος στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι το έργο της δακοκτονίας αποτέλεσε για άλλη μια φορά αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα προβλήματα που αφορούν στο πρόγραμμα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς είναι διαχρονικά και τείνουν να γίνονται περισσότερο σύνθετα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια απαιτείται περισσότερο από ποτέ ανάληψη ευθύνης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συνεργασία τους με τους εντεταλμένους για το έργο αυτό επιστήμονες Γεωπόνους κι όχι στείρα αμφισβήτηση των επιστημονικών μεθόδων που εφαρμόζονται, των στατιστικών στοιχείων και των επίσημων αποτελεσμάτων. Προς αυτή τη κατεύθυνση το Παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey