«Μικρό καλάθι» από τους κτηνοτρόφους

01/07/2012 - 05:56
Μετά την επιτυχή εφαρμογή των ισοζυγίων στο γάλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά και στην καθιέρωση των ισοζυγίων στο κρέας. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να σταματήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος και έτσι να στηρίξει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Μετά την επιτυχή εφαρμογή των ισοζυγίων στο γάλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά και στην καθιέρωση των ισοζυγίων στο κρέας. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να σταματήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος και έτσι να στηρίξει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Η ευθύνη παρακολούθησης των ισοζυγίων κρέατος ανατέθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), όμως παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να σηκώσει αυτό το βάρος, καθώς τα ισοζύγια κρέατος θα πρέπει να τηρούνται και να αποστέλλονται στον οργανισμό από ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα εργασία είναι οι κατ’ αντιπαραβολή έλεγχοι που απαιτείται να γίνουν, προκειμένου να βρεθεί ποιες επιχειρήσεις κάνουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεσμοθετεί τα ισοζύγια κρέατος προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η τήρησή τους, από όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό και τυποποίηση βόειου, χοίρειου, και αιγοπρόβειου κρέατος. Τα ισοζύγια αυτά θα πρέπει να αποστέλλονται υποχρεωτικά από τις παραπάνω επιχειρήσεις στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Επίσης, ο ΕΛΟΓΑΚ, με απόφαση του Δ.Σ. του, θα επιβάλλει κυρώσεις στους παραβάτες.
Πολύ δύσκολα το μέτρο αυτό θα περιορίσει τις ελληνοποιήσεις αρνιών και κατσικιών το φετινό Πάσχα, καθώς είναι αδύνατον να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα.
Μια ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και πέρυσι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είχε προσπαθήσει να επιβάλει νέου τύπου ζυγαριές στα κρεοπωλεία, ώστε να ελέγχεται αν τα κρέατα που πουλάνε είναι εισαγόμενα ή εγχώρια.

Είπαν…

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος
«Ικανοποιεί πρωταρχικό αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων»

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος αναφέρει: «Η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ προέκυψε μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ικανοποιεί πρωταρχικό αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την εφαρμογή και τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βόειου, χοίρειου, και αιγοπρόβειου κρέατος.
Με την εφαρμογή των ελέγχων και στα ισοζύγια κρέατος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένει θετικά αποτελέσματα στην καταγραφή των ποσοτήτων όλων των ειδών κρέατος της εγχώριας παραγωγής, αλλά και των εισαγόμενων ποσοτήτων, στην πάταξη των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, με στόχο την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και της υγείας του Έλληνα καταναλωτή.»

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης
«Δεν πιστεύω ότι θα έχει άμεσα ουσιαστικά αποτελέσματα…»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, σχολιάζοντας την απόφαση, μας είπε: «Η εφαρμογή των ισοζυγίων κρέατος είναι πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων όλης της χώρας. Όμως, δεδομένης της κατάστασης στην αγορά αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν πιστεύω ότι θα έχει άμεσα ουσιαστικά αποτελέσματα. Πιστεύω πάντως ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί για να δούμε ποια προβλήματα θα προκύψουν ώστε στη συνέχεια να παρθούν κι άλλα συμπληρωματικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις κρέατος. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατο το μέτρο αυτό να λειτουργήσει αποτελεσματικά λίγες μέρες πριν τις γιορτές του Πάσχα.»

Πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου
«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να εφαρμόζονται»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, σε δήλωσή του αναφέρει: «Δεν είναι αρνητικό το μέτρο αυτό, αντίθετα θα έλεγα ότι είναι πολύ θετικό. Όμως αυτό δεν αρκεί. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να εφαρμόζονται διότι αν δεν εφαρμόζονται ο μόνος στόχος που έχουν είναι να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση και τίποτα περισσότερο.
Το υπουργείο οφείλει να μας πει, εκτός από το ότι εξέδωσε Υπουργική Απόφαση, ποια μέτρα θα πάρει προκειμένου αυτή να εφαρμοστεί. Δηλαδή ποιο είναι το δυναμικό του ΕΛΟΓΑΚ που θα εφαρμόσει την απόφαση.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey