Τραγέλαφος σε… καραντίνα!

01/07/2012 - 05:56
Δεν έχουμε κτηνιάτρους στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου και δεν έγιναν οι απαραίτητες αιμοληψίες το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, το Κτηνιατρικό Εργαστήριο στον πάνω όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου… αγνοείται.
Δεν έχουμε κτηνιάτρους στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου και δεν έγιναν οι απαραίτητες αιμοληψίες το περασμένο καλοκαίρι
Την ίδια ώρα, το Κτηνιατρικό Εργαστήριο στον πάνω όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου… αγνοείται


Δε σπάει η καραντίνα που έχει επιβληθεί στη Λέσβο για τον καταρροϊκό πυρετό, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε χθες ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου. Ο λόγος είναι ότι δεν είχε γίνει ικανός αριθμός αιμοληψιών σε βοοειδή-μάρτυρες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Οι αιμοληψίες δεν είχαν γίνει επειδή οι κτηνίατροι σπανίζουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Λέσβου.


Βοοειδή-μάρτυρες αποκαλούνται τα μοσχάρια, οι αγελάδες και οι ταύροι που έχουν εισαχθεί στο νησί και είναι ελεγμένα ότι δεν πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό. Αν τα βοοειδή, κατά την εκτροφή τους στο νησί, δε μολυνθούν με καταρροϊκό πυρετό, θεωρείται ότι η νόσος έχει εξαλειφθεί από την περιοχή.

Συναντήσεις…
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει στη Λέσβο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Ντουντουνάκης. Σε συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Φλώρο, και το διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλη Σαχσαμάνογλου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αρθεί η καραντίνα αν δεν περάσει ένας τουλάχιστον χρόνος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνονται συστηματικά αιμοληψίες σε βοοειδή-μάρτυρες, ώστε να τεκμηριωθεί το αίτημα για άρση της καραντίνας στις κοινοτικές αρχές.
Τα όσα είπε ο κ. Ντουντουνάκης σημαίνουν ότι μέχρι το Μάρτιο του 2013 οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου δε θα μπορούν να εξάγουν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πρόβατά τους ζώντα, είτε για σφαγή είτε για εκτροφή.
Δηλαδή θα συνεχίσουν να υφίστανται για άλλον ένα χρόνο την τεράστια οικονομική ζημία που συνεπάγεται η καραντίνα. Αν φυσικά αντέξουν άλλον ένα χρόνο να συντηρούν τα κοπάδια τους με τις τρέχουσες τιμές του γάλακτος και του κρέατος.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, μας εξήγησε ότι κατά κύριο λόγο δεν έγιναν αιμοληψίες σε βοοειδή το περασμένο καλοκαίρι, αναφέροντας, όπως και ο κ. Σαχσαμάνογλου, ότι η έλλειψη κτηνιάτρων ήταν ο λόγος για αυτό. Σήμερα στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου εργάζονται έξι κτηνίατροι, ένας στο Μανταμάδο, τρεις στη Μυτιλήνη και δύο στην Καλλονή. Η πλειοψηφία αυτών είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ ήδη το δυναμικό της υπηρεσίας έχει αποδεκατιστεί από μεταθέσεις και συνταξιοδοτήσεις.
«Προσλήψεις κτηνιάτρων δεν έχουν γίνει εδώ και 15 χρόνια. Αυτοί οι έξι κτηνίατροι πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης του μελιταίου πυρετού, τους αστυκτηνιατρικούς ελέγχους, πρέπει να παρακολουθούμε τη λειτουργία των σφαγείων και όλων των άλλων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας. Είμαστε έξι κτηνίατροι για 7.500 βοοειδή και 300.00 αιγοπρόβατα», σημειώνει ο κ. Σαχσαμάνογλου.



Και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο
Παρά την έλλειψη προσωπικού, το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί αν αξιοποιούνταν το προσωπικό που απασχολείται στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο. Παρά τα όσα έχουμε γράψει την τελευταία διετία, η υπηρεσία αυτή παραμένει αδρανής και το προσωπικό της είναι ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο. Όμως το Κτηνιατρικό Εργαστήριο είναι κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οπότε η αξιοποίησή του απαιτεί να υπάρξει συνεργασία των δύο φορέων. Αλλά αν και είναι αυτονόητη αυτή η συνεργασία, δεν υπήρξε ποτέ.
Η μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου είναι να πουλήσουν τα κοπάδια τους στην Τουρκία. Ο κ. Σαχσαμάνογλου μας τονίζει ότι η καραντίνα ισχύει μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν υπάρχει αίτημα για εξαγωγή ζώων προς την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες, μπορεί να ικανοποιηθεί, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες αιμοληψίες που θα δείξουν ότι τα προς εξαγωγή ζώα δεν είναι φορείς της νόσου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey