Με το φόβο του δάκου...

01/07/2012 - 05:56
Οι καύσωνες που θα αδρανοποιούσαν το δάκο, δεν ήρθαν φέτος το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση εκτιμάται πως είναι υπό έλεγχο. Βέβαια, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου φοβούνται ότι η προσβολή του δάκου θα εμφανιστεί μετά το Σεπτέμβρη.
Οι καύσωνες που θα αδρανοποιούσαν το δάκο, δεν ήρθαν φέτος το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση εκτιμάται πως είναι υπό έλεγχο. Βέβαια, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου φοβούνται ότι η προσβολή του δάκου θα εμφανιστεί μετά το Σεπτέμβρη, δηλαδή μετά την πτώση των υψηλών θερμοκρασιών και αφού έρθουν οι πρώτες βροχές.

Μέχρι τώρα έχει γίνει η πρώτη καθολική διαβροχή και ένας δολωματικός ψεκασμός σε όλη τη Λέσβο. Αυτές τις μέρες οι γεωπόνοι παρακολουθούν τις δακοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού, ώστε να δουν ποια είναι η εξέλιξη του δάκου.
Στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός στις περιοχές του νησιού όπου κρίνεται αναγκαίος.
Συνήθως πραγματοποιούνται τέσσερις ψεκασμοί, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι θα χρειαστεί και πέμπτος. Αυτό θα φανεί από την πορεία της ανάπτυξης του πληθυσμού του εντόμου τους επόμενους μήνες και από το βαθμό προσβολής του καρπού.
Το ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί προσβολή του καρπού από το δάκο, ενώ πέρυσι είχε εμφανιστεί από τον Ιούλιο.
Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιοχές του νησιού που την περσινή χρονιά δεν είχε εμφανιστεί δάκος, φέτος παρατηρείται να υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση εντόμων. Σημαντικός πληθυσμός του δάκου παρατηρείται στις περιοχές της κεντρικής, βόρειας και δυτικής Λέσβου, δηλαδή στους ελαιώνες της Αγίας Παρασκευής, της Πέτρας, της Στύψης, της Άντισσας και της Ερεσού.
Αντιθέτως, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελαιώνες γύρω από την πόλη της Μυτιλήνης, τη Γέρα και το Πλωμάρι, είναι ίδια με την περσινή και δεν παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού.
Παρά το μειωμένο αριθμό των εργατών της δακοκτονίας και τις μειωμένες πιστώσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει στις τοπικές υπηρεσίες ότι θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την υλοποίηση του προγράμματος.
Ένας από τους λόγους που κάνει τους γεωπόνους επιφυλακτικούς στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του προγράμματος, είναι η μεγάλη μείωση στον αριθμό των δακοπαγίδων που τοποθετήθηκαν για να παρακολουθείται η εξέλιξη του πληθυσμού. Φέτος έχουν τοποθετηθεί κατά 66% λιγότερες δακοπαγίδες, με συνέπεια να μη θεωρείται βέβαιο ότι οι φετινές εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθυσμού αντιστοιχούν με τις περσινές.

Η εξέλιξη της παραγωγής

Οι γεωπόνοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της δακοκτονίας δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί θα κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, δηλαδή μεταξύ 12 και 13 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου. Θυμίζουμε πως στις αρχές του καλοκαιριού οι πρώτες εκτιμήσεις, που στηρίζονταν στα δεδομένα της ανθοφορίας, έδειχναν ότι στη Λέσβο θα παραχθούν περί τους 15 χιλιάδες τόνους. Αυτή η μείωση στις εκτιμήσεις οφείλεται στο ότι ένα σημαντικό μέρος της ανθοφορίας χάθηκε από τις σημαντικές εναλλαγές θερμοκρασίας που είχαμε το Μάιο και τον Ιούνιο. Επίσης αυτή την περίοδο, λόγω της ξηρασίας ο καρπός έχει συρρικνωθεί.
Όμως ο βασικός παράγοντας που μειώνει την παραγωγή ελαιολάδου είναι τα πολλά ακαλλιέργητα αγροκτήματα. Χωράφια που καλλιεργούνται συστηματικά, κλαδεύονται και καθαρίζονται από πουρνάρια, αγριόχορτα κ.λπ. θα δώσουν και φέτος καλή παραγωγή. Τα χωράφια που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, δεν αναμένεται να δώσουν καλή παραγωγή και σε πολλές περιπτώσεις δε θα δώσουν καθόλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey