Εκτός διαγωνισμού για το ΟΣΔΕ η ΠΑΣΕΓΕΣ

01/07/2012 - 05:56
Ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τις ενώσεις συνεταιρισμών κινδυνεύει να χαθεί μετά από την απόφαση που λήφθηκε την Τρίτη, σε σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ για το διαγωνισμό τού ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).
Ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τις ενώσεις συνεταιρισμών κινδυνεύει να χαθεί μετά από την απόφαση που λήφθηκε την Τρίτη, σε σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ για το διαγωνισμό τού ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Δηλαδή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των επιδοτήσεων.

Η διαχείριση του ΟΣΔΕ ήταν και παραμένει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για κάθε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρητικά κανένας υπουργός δε θέλει να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς, όπου οι ενώσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παίρνουν το έργο. Στην πράξη, όμως, πάντα η διαχείριση των επιδοτήσεων καταλήγει στις ενώσεις συνεταιρισμών. Σύνηθες φαινόμενο επίσης είναι οι ενώσεις, λίγο πριν αναλάβουν το έργο, να δηλώνουν ότι το αποποιούνται.
Φέτος, όμως, φαίνεται τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά. Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα ολοκληρώσει το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι θα αναδειχθεί ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο. Οι ενώσεις συνεταιρισμών εύλογα υποστηρίζουν πως ο διαγωνισμός είναι εκπρόθεσμος, διότι αρκεί μόλις μια ένσταση για να χαθούν οι ημερομηνίες που προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί για την έναρξη και τη λήξη της κατάθεσης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους παραγωγούς. Οι προσφορές από όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2011 κι η έναρξη της περιόδου λήψης των αιτήσεων από τους αγρότες είναι η 15η Απριλίου. Δηλαδή, μέσα σε ένα διάστημα μόλις δύο μηνών θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής του αναδόχου και να κριθούν οι τυχόν ενστάσεις που θα κατατεθούν. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι έτοιμος όποιος είναι ανάδοχος του έργου να ξεκινήσει τη λήψη των αιτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, εξηγώντας την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ για μη συμμετοχή στο διαγωνισμό, τόνισε: «Είναι ομόφωνη απόφασή μας να μην πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό, διότι έχει πολλά κρυφά σημεία. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, για να αποφασίσουμε την παραπέρα στάση μας. Για παράδειγμα, το Υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει σε όποιο επίπεδο εκείνο θέλει το ύψος του αντιτίμου. Επίσης μπορεί να καλέσει έναν ανάδοχο να αναλάβει τη διαχείριση του ΟΣΔΕ στις 14 Μάη (σ.σ. μια ημέρα πριν τη λήξη της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπό αυτές τις συνθήκες εμείς δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη διαδικασία, διότι θεωρούμε το διαγωνισμό κατάπτυστο.
Ωστόσο, επειδή δε θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στη διαδικασία λήψης των επιδοτήσεων από τους παραγωγούς μας, οι ενώσεις συνεταιρισμών θα είναι ανοιχτές για την κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης με την υποδομή που έχουν μέχρι τώρα.»

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα τού ΟΠΕΚΕΠΕ, το τίμημα για το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 26 ευρώ ανά παραγωγό. Αυτό το ποσό θα πληρώσει το κράτος σε όποιο φορέα αναλάβει τη διαχείριση των επιδοτήσεων. Η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: στην πρώτη ζώνη εντάσσονται η Θράκη, η Μακεδονία και η Ήπειρος, στη δεύτερη εντάσσονται η Αιτωλοακαρνανία, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην τρίτη ζώνη συγκαταλέγονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη και η Πελοπόννησος.
Οι φορείς που θα καταθέσουν αιτήσεις στο διαγωνισμό, μπορούν να καταθέσουν είτε για μία είτε για περισσότερες από τις παραπάνω ενότητες.

Κόντρα στην ΠΑΣΕΓΕΣ
Πριν από τη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, είχε γίνει περιφερειακή σύσκεψη των ενώσεων συνεταιρισμών στη Βόρειο Ελλάδα, οι οποίες αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Όμως, χθες, στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο αντιπρόεδρός της, Μιχάλης Βουμβουλάκης (προέρχεται από την ΕΑΣ Ηρακλείου), υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αφεθούν στην τύχη τους οι παραγωγοί, υποστηρίζοντας πως η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις, πρέπει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό.
Υπέρ της μη συμμετοχής στο διαγωνισμό έκλινε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, αν και δεν τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας.
Σε περίπτωση που η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ενώσεις δεν πάρουν τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, η ζημιά που θα υποστούν είναι πολύ μεγάλη. Τα μικτά έσοδα της ΕΑΣ Λέσβου από τη διαχείριση του συστήματος είναι περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο, ενώ τα αντίστοιχα μικτά έσοδα της ΕΑΣ Λήμνου ανέρχονται στις 300.000 περίπου. Στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται ο Φόρος Παροχής Μισθωτών Υπηρεσιών, ο Φ.Π.Α. και φυσικά οι μισθοί και τα έξοδα λειτουργίας του μηχανισμού που διατηρούν οι Ενώσεις για τη διαχείριση των επιδοτήσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey