Στα 0,91 ευρώ το πρόβειο γάλα

01/07/2012 - 05:56
Τελειώνει και φέτος το σήριαλ του γάλακτος. Ο τυροκόμος Γρηγόρης Ρόδος δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο τού «Ε», ότι η μικτή τιμή που θα αγοράσει το πρόβειο γάλα είναι 0,91 ευρώ το κιλό.
Τελειώνει και φέτος το σήριαλ του γάλακτος. Ο τυροκόμος Γρηγόρης Ρόδος δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο τού «Ε», ότι η μικτή τιμή που θα αγοράσει το πρόβειο γάλα είναι 0,91 ευρώ το κιλό. Στην ίδια τιμή έδωσε το γάλα του και ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου στο τυροκομείο Σατζηλιώτη. Το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε η συμφωνία μεταξύ του Συνεταιρισμού Στύψης και του τυροκομείο Θυμέλη. Η μικτή τιμή παραγωγού που συμφωνήθηκε είναι 0,88 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και 0,49 ευρώ για το κατσικίσιο. Από τις παραπάνω μικτές θα πρέπει να αφαιρεθούν η παρακράτηση υπέρ του ΕΛΟΓ και η προμήθεια του συνεταιρισμού. Στην περίπτωση του Συνεταιρισμού Στύψης, από τα μέλη δε γίνονται παρακρατήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και για τον παραλήπτη του γάλακτος.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα έχουν οριστικοποιηθεί, με τα μεγαλύτερα τυροκομεία του νησιού να έχουν δείξει ποιες είναι οι τιμές που αγοράζουν το γάλα από τους συνεταιρισμούς ή από τους μεμονωμένους παραγωγούς.
Ζήτημα ημερών είναι να συμφωνηθούν οι τιμές παραγωγού μεταξύ και των υπόλοιπων τυροκομείων της Λέσβου και των συνεταιρισμών. Για παράδειγμα, οι Συνεταιρισμοί Αγίας Παρασκευής και Κλειούς που παραδίδουν το γάλα τους στη «Λεσβιγάλ» τού κ. Ρόδου, δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες.
Αντιπαράθεση για το γάλα του Σκαλοχωρίου βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ της «Λεσβιγάλ» τού κ. Ρόδου και της «Αιολικός» τού κ. Βερβέρη. Χθες το μεσημέρι, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Στρατής Κυρατζής, μας είπε πως έχει κλειστεί συμφωνία για 0,89 ευρώ καθαρή τιμή παραγωγού με την εταιρεία «Αιολικός» κι αναμένεται να κλειστεί συμφωνία και με τη «Λεσβιγάλ» τού κ. Ρόδου τις επόμενες ημέρες.
Συνεταιριστές αναφέρουν ότι οι μικρές αποκλίσεις στις τιμές του γάλακτος από συνεταιρισμό σε συνεταιρισμό σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα «κρυφών» συμφωνιών. Δηλαδή σε ορισμένες περιπτώσεις οι τυροκόμοι δίνουν υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς από αυτές που δηλώνουν δημοσίως ότι έχουν συμφωνηθεί, κι αυτό διότι θέλουν να αποφύγουν τη γενική αύξηση των τιμών.
Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, η χαμηλότερη τιμή είναι πιθανό να κρύβει και μια συμφωνία για τη λήψη προκαταβολής, προκειμένου ο συνεταιρισμός να καλύψει οφειλές του.
Με βάση τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, η καθαρή τιμή παραγωγού, δηλαδή το ποσό που θα βάλει κάθε κτηνοτρόφος στην τσέπη του, διαμορφώνεται από 0,86 ευρώ το κιλό έως 0,89 ευρώ το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey