
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η καλή μας φίλη από την Πόλη, η Ασλί, δισέγγονη του Χαλίμ -μπέη, απ’ τη γενιά των Κουλαξίζιδων που διοίκησαν πολλά χρόνια τη Λέσβο επί Οθωμανών, μας έστειλε τη δική της εκδοχή, η οποία τελευταία συνηθίζεται πολύ σε σπίτια και εστιατόρια στη Τουρκία: Ο αγαπητός και γνωστός σόλο τον κόσμο μεζές - αλοιφή της Μ. Ανατολής με πολτοποιημένα ρεβίθια και ταχίνι αποτελεί σούπερ τροφή και γίνεται ευκολά. Μουλιάζουμε αποβραδίς 250 γραμ., ρεβίθια και τα βράζουμε την άλλη μέρα μέχρι να μαλακώσουν. Στο μπλέντερ βάζουμε 60 γραμ. ταχίνι, 30 γραμ. απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια, χυμό ενός, η μισού λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο,30 ml καλό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και τα ρεβίθια κρατώντας στην άκρη μια χούφτα απ’ αυτά, συνεχίζοντας το χτύπημά όσο να γίνει το μείγμα πολτός, αν μας φαίνεται πολύ σφιχτός ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό. Βάζουμε τον μεζέ- αλοιφή στο πιάτο και τώρα μας λέει η Ασλί καβουρντίζουμε στο τηγανάκι μια χούφτα απ’ τα βρασμένα ρεβίθια με βούτυρο, κίμινο, σουμάκ και κόκκινο πιπέρι, προσθέτοντας στο τέλος και ψιλοκομμένο παστουρμά. Στολίζουμε με αυτό την επιφάνεια του χούμους και σερβίρουμε. Καβουρντισμένα ρεβίθια με παστουρμά μπορούμε να βάλουμε και σε άλλους μεζέδες - αλοιφές από στραγγιστό γιαούρτι ανάμεικτο με μυρωδικά χόρτα (Άνηθο, αγγούρι, γλιστρίδα κ.α.) για να δώσουμε έξτρα γεύση.