Πίτα της Τραπεζούντας-Trabzon Pidesi

25/05/2024 - 14:00

Η Ναζλι Usta -Λαζαρή, Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Γιλντίζ της Πόλης , (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) ενώ έκανε και ένα εξάμηνο στην νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κερδίζοντας υποτροφία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, διαμένει μόνιμα στη Μυτιλήνη και μαζί με τον τουριστικό πράκτορα Άρη Λαζαρή ασχολείται με τον Τουρισμό. Έχει μια τεράστια δεξαμενή φίλων και ακολούθων στα σόσιαλ μίντια της Τουρκίας και αυτό αντανακλά στις δυνατότητές της να προσελκύει πολλούς τούρκους επισκέπτες στο νησί μας. Η καταγωγή της είναι από την Τραπεζούντα. Μας προτείνει εδώ μια συνταγή που στη Τουρκία είναι ευρύτερα γνωστή ως Trabzon Pidesi (Πίττα Τραπεζούντας) και μοιάζει κάπως με αυτό που εμείς λέμε πεϊνιρλι. 

Τα υλικά: 1,5 φλιτζάνια ζεστό νερό, 1 ποτήρι ζεστό γάλα, 1 πακέτο μαγιά στιγμής,1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη,1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 5-5,5 φλιτζάνια αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας λάδι (θα το χρησιμοποιήσουμε όταν συναρμολογούμε τη ζύμη στο τέλος). Για την γέμιση: 1 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη, 1 μπολ τριμμένο κασέρι, λίγο βούτυρο, αυγό ή άλλα υλικά (ζαμπόν, λουκάνικο, παστουρμά κλπ.) προαιρετικά. 

Εκτέλεση: Σ ένα μπολ προσθέστε το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά , ανακατέψτε και περιμένετε 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί. Προσθέστε αλάτι και ανακατέψτε. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το ζυμώνουμε. Βάζουμε λάδι στα χέρια μας τελευταίο να μαζέψουμε το αλεύρι και μαζεύουμε τη ζύμη απ’ τα τοιχώματά του μπολ να γίνει μία μπάλα που την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 40-45 λεπτά. Ανακατεύουμε το τριμμένο κασέρι και το λευκό τυρί και το κρατάμε στην άκρη. Παίρνουμε κομμάτια (όσο ένα πορτοκάλι) από τη ζύμη που στο μεταξύ έχει και να τα σκεπάζουμε. Μετά κάθε μία απ’ τις μικρές μπάλες ζύμης με τη βοήθεια πλάστη και ελαφρά πασπαλισμένες με αλεύρι τις ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλα ,όχι πολύ λεπτά σε μέγεθος πιάτου. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις πιέζουμε με τα χέρια μας. Σκεπάστε το και αφήστε στην άκρη για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το εσωτερικό της πίττας με τα τυριά και μερικά κομμάτια βούτυρο το ψήνετε στο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Προαιρετικά στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και καβουρντισμένο κρέας (σε κομματάκια η κιμά),αλλαντικά ψιλοκομμένα κι ένα αυγό (βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίττα και τη ξαναβάζουμε για λίγο μέχρι να ψηθεί τ’ αυγό). Προαιρετικά βγάζοντας τες απ’ το φούρνο τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο να γίνουν πιο νόστιμες και τραγανές.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey