Μέτρα για τον κορονοϊό COVID-19

21/03/2020 - 14:38 Ενημερώθηκε 26/03/2020 - 14:41

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι ότι η παραγωγή και η απασχόληση δεν διακόπτονται», δήλωσε προχθές ο πρόεδρος Ερντογάν, ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων 100 δις τουρκικών λιρών (15,4 δις δολαρίων). Τα μέτρα περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τη βοήθεια για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, τους συνταξιούχους και τους ηλικιωμένους. Ο ΦΠΑ από 18% μειώνεται για 3 μήνες στο 1%. Οι υποχρεώσεις πληρωμών καταβολής ασφαλίστρων καθυστερούν για επίσης 3 μήνες χωρίς συνέπειες. Έκλεισαν τα σύνορα και με Βουλγαρία και Ελλάδα (Ύψαλα) αφού η άλλη πύλη (Καστανιές Ορεστιάδα) ήταν ήδη κλειστή λόγω μεταναστευτικού. Την Τετάρτη τα ξημερώματα παρατηρήθηκε μια κάποια χαλάρωση στην μεταναστευτική πίεση στις Καστανιές, για να δούμε αν με τα μέτρα του COVID-19 ατονήσει και το πρόβλημα.

Όπως παντού, τα πάντα είναι κλειστά (καφέ, εστιατόρια, μουσεία κλπ), απαγορεύονται τα ταξίδια και οι πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγω έξω απ’ τα σπίτια τους ακόμη και να προσεύχονται στα τζαμιά. Εναρμονισμένο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαγόρεψε στους πιστούς να προσέρχονται στις εκκλησίες. Εντατικός έλεγχος και στο ιντερνέτ, γι’ αυτούς που διαδίδουν ειδήσεις πανικού, μάλιστα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 19 χρήστες διαδικτύου! Έως τώρα η διαγνωστική διαδικασία για τον κορονοϊό στην Τουρκία ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένη με ένα εργαστήριο μόνο στην Άγκυρα, προχθές ανακοίνωσαν ότι θα λειτουργήσουν συνολικά 16 άλλα σ’ όλη την χώρα. Τα περισσότερα κρούσματα και οι θάνατοι εντοπίζονται στην Κωνσταντινούπολη.

Συνταγές …με την συγκυρία του Κορονοϊού:

H φίλη Πελαγία η Σμυρνιά, για μια πιο υγιεινή διατροφή έχει να μας προτείνει!

Kemik çorbası - Σούπα με κόκκαλα: Μερικά κομμάτια κόκκαλα (κατά προτίμηση από αρνί) 1 κιλό κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πατάτα, 5 σκελίδες σκόρδο, 1 χούφτα ρύζι, 1 κ.σ. κουρκουμά (κιτρινόριζα), 1 ολόκληρη καυτερή πιπεριά, φλούδα πάχους 3 εκ. πιπερόριζα. (Όποιος νηστεύει μπορεί να αντικαταστήσει τα κόκκαλα με γαρίδες). Βράζουμε τα κόκκαλα, σουρώνουμε και μέσα στο ζωμό προσθέτουμε και βράζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ρύζι και τα μπαχαρικά. Όμως κρατάμε την καυτερή πιπεριά ολόκληρη, αλλιώς θα μας βγει η σούπα πολύ καυτερή για τα ελληνικά δεδομένα. Σε περίπτωση που νηστεύουμε, τις γαρίδες τις προσθέτουμε καθαρισμένες στο τέλος. Σε ένα σαγανάκι τσιγαρίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι με 1/2 κ.σ. βούτυρο και καυτό-καυτό το βάζουμε στη κατσαρόλα με την σούπα για «δέσει».

Portakallı kereviz - Λαδερό σέλινο με πορτοκάλι: 1 σελινόριζα σε κύβους, 1 καρότο σε κύβους, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μερικά φύλλα σέλινο, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι, 1 χούφτα ρύζι. Τσιγαρίζουμε στο λάδι όλα τα υλικά, αντί για νερό προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και τέλος ρίχνουμε το ρύζι. Όταν φουσκώσει το ρύζι σβήνουμε τη φωτιά.

Αλλιώτικο Καϊνάρ ή το «μαγικό τσάι της Πελαγίας»: Βάζουμε στη τσαγιέρα είτε στο french press ανθούς φλαμουριού (τίλιο), φασκόμηλο, τσάι του βουνού, σαμπούκο (ό,τι καλύτερο για τα πνευμόνια), κυνόροδο (ή μαλλιαρόκωλο, αποξηραμένη αγριοτριανταφυλλιά), μια φλούδα πορτοκαλιού ή περγαμόντου, φλούδα από 1 μήλο και κυδώνι, 2 γαρύφαλλα, 1 κομμάτι κουρκουμά, φέτα πιπερόριζας πάχους 1 εκ., 1 κομμάτι κανέλα, για γλυκαντικό όσοι θέλετε βάλτε μέλι.

Κι άλλες ξαρρωστικές συμβουλές απ την Πελαγία: Για να ξεμπλοκάρετε τη βουλομένη μύτη πάνω στη σόμπα ή στο καλοριφέρ τοποθετήστε σε ένα μπρίκι νερό με χαμομήλι. Τρίψτε πιπερόριζα (τζίντζερ) και βάλτε την σε ένα βαζάκι με μέλι κρατήστε στο ψυγείο και κάθε πρωί να τρώτε 2 κουταλάκια, τονώνει τον οργανισμό. Αυξήστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη διατροφή σας, μαγειρεμένο ή ωμό.

 

Ειδήσεις από την Ίμβρο

Ο νέος Μητροπολίτης Κύριλλος Συκής έφθασε τη Τρίτη (17/3) όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Κύριλλος (έως πρόσφατα Ίμβρου και Τενέδου), οι κληρικοί, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ίμβρου, Ι. Καμπουρόπουλος, Ρωμιοί της Ίμβρου και μαθητές των Ελληνικών Σχολείων. Λόγω όμως της πανδημίας του κορονοϊού η αρχικώς ορισθείσα για τις 21 Μαρτίου ενθρόνιση του μετατίθεται εν ευθέτω χρόνω. Την άφιξη του νέου Μητροπολίτη κάλυψαν και τα τοπικά ΜΜΕ.

Η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση (Εκλογοαπολογιστική) της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης της 15ης Μαρτίου (και η επαναληπτική της 22ας Μαρτίου), επίσης αναβάλλονται εν ευθέτω χρόνω, μόλις το επιτρέψει η άρση των περιοριστικών μέτρων του της πανδημίας του κορονοϊού.

Ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες οι εργασίες κατασκευής του νέου κρατικού νοσοκομείου της Ίμβρου και κατατέθηκε η πρόταση να δοθεί η ονομασία του έλληνα Γιατρού Δημήτρη Φωκά. Ο γιατρός Φωκάς έχει συνδέσει το όνομά του με την παροχή αδιακρίτως υπηρεσιών υγείας επί δεκαετίες στο νησί. Γέννημα θρέμμα της Ίμβρου, σπούδασε ιατρική στην Αθήνα 1940-44, την περίοδο της κατοχής, οπότε σε μπλόκο που έγινε γλύτωσε την τελευταία στιγμή την ζωή του όταν οι γερμανοί διαπίστωσαν απ το διαβατήριο του ότι ήταν τούρκος υπήκοος! Έως το 1963 που εφαρμόστηκαν μέτρα κατά της μειονότητας, υπηρέτησε στο νησί ως κρατικός-αγροτικός γιατρός, μετά δε την αποπομπή του δεν εγκατέλειψε το νησί, αλλά παρέμεινε ως ιδιώτης γιατρός εξυπηρετώντας και τους τούρκους συμπολίτες του, ακόμη και μετά το 1974, που συρρικνώθηκε η ομογένεια λόγω Κυπριακού. Παρόλο που πέθανε πριν αρκετά χρόνια, η φήμη του παραμένει ακόμη ζωντανή γι’ αυτό και η πρόταση να τιμηθεί δίνοντας τα όνομά του στο νέο νοσοκομείο.

 

Στο γειτονικό μας Αϊβαλί

Καθώς διακόπηκαν πια τα δρομολόγια, αναζητούν, λένε οι μαγαζάτορες, τους Μυτιληνιούς, που δίνανε ζωή στο παζάρι! Πάντως προχθές Πέμπτη, παρόλα τα μέτρα έγινε παζάρι, αλλά με ελάχιστη κίνηση, ο κόσμος φοβάται! Ο δήμαρχος -επικεφαλής συνεργείου- απολυμαίνει τους μαχαλάδες και το κέντρο με τα μαγαζιά, όπου τα περισσότερα βέβαια είναι κλειστά. Χρυσές δουλειές κάνουν αυτές τις ημέρες τα μπαχαροπωλεία με αυξημένη ζήτηση στα λογής-λογής βότανα και στις κολόνιες, αντί των αντισηπτικών υγρών, που είναι και εκεί δυσεύρετα. Στο χωριό Μουτλού-κιόϊ, λίγο έξω απ το Αϊβαλί, εκεί που γίνονται οι γιορτές στο φεστιβάλ ελαιολάδου, ο Μουχτάρης (Κοινοτάρχης) ανήρτησε στην είσοδο πρόχειρη χιουμοριστική επιγραφή που λέει: «Προσοχή: Απαγορεύεται η είσοδος στον κορονοϊό» ξορκίζοντας την αρρώστια αλλά και προτρέποντας έμμεσα τους συγχωριανούς του να μένουν σπίτι τους

Η Λαοδίκεια «η εν Φρυγία»

Η αρχαία αυτή πόλη, σημερινό Εσκί Ισάρ, κοντά στο Ντένισλι Ν.Α. της Σμύρνης, έχει το όνομα της συζύγου του Βασιλιά Αντίοχου Β’. Βάσει των ευρημάτων εδώ και 5,5 χιλιάδες χρόνια κατοικείται, υπήρξε δε πάντα σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος, που την προίκισε με λαμπρά οικήματα. Υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που εκχριστιανίσθηκαν στη Μ. Ασία, υπάρχει η σχετική Επιστολή του Απόστολου Παύλου και θεωρείται μία απ’ τις 7 εκκλησίες της Αποκάλυψης. Όμως το 494 μ.Χ. ένας άλλος σεισμός την ισοπέδωσε. Το μέρος εγκαταλείφτηκε και με τα χρόνια παραχώθηκε από χώματα σε βάθος έως και 7 μέτρων. Εδώ και δύο χρόνια διεξάγονται εντατικές ανασκαφές που έφεραν στο φώς την αρχαία πόλη. Πέραν των άλλων αποκαλύφθηκε στοά με κορινθιακού ρυθμού κίονες και τοίχο 52 μ. μήκους και 9 ύψους με «φρέσκο» ζωγραφισμένες παραστάσεις ανάλογες των οποίων έχουν βρεθεί μόνο στην Κνωσό και την Πομπηία. Βάση του προγραμματισμού των αρχαιολόγων ο αρχαιολογικός χώρος της Λαοδικείας θα ανοίξει για το κοινό τον επόμενο μήνα. Τώρα όμως με τον κορονοϊό ποιος ξέρει!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey