Οι εξ ανατολών... γείτονες

09/07/2013 - 16:12

Όπως παρουσίαζε την περασμένη βδομάδα ο τουρκικός Τύπος, οι μειωμένες τιμές στα νησιά προσελκύουν περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία και η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα ξεπεράσουν τους 50.000. Θετικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα στο ζήτημα της βίζας Schengen που εφαρμόζεται ήδη στις πύλες εισόδου των ελληνικών νησιών. Επισημαίνεται επίσης η αύξηση επισκέψεων στα ελληνικά νησιά μέσω κρουαζιέρας.

Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό από απέναντι

Όπως παρουσίαζε την περασμένη βδομάδα ο τουρκικός Τύπος, οι μειωμένες τιμές στα νησιά προσελκύουν περισσότερους τουρίστες από την Τουρκία και η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα ξεπεράσουν τους 50.000. Θετικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα στο ζήτημα της βίζας Schengen που εφαρμόζεται ήδη στις πύλες εισόδου των ελληνικών νησιών. Επισημαίνεται επίσης η αύξηση επισκέψεων στα ελληνικά νησιά μέσω κρουαζιέρας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμίρτας, το πλοίο «Costa Meditarranea» άρχισε από την 1η Ιουλίου (με 119 επιβάτες) να παίρνει τακτικά τουρίστες και από την Σμύρνη για τα νησιά. Στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα οι Τούρκοι τουρίστες μεταβαίνουν σωρηδόν. Για τις μονοήμερες επισκέψεις επιλέγονται κυρίως η Κως, η Χίος και η Λέσβος. Πράγματι και εδώ τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχουμε αυξημένη κίνηση Τούρκων τουριστών. Το θετικό προς το παρόν είναι, όπως διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής τακτικών δρομολογίων με πλοία, από το Εμπορικό Επιμελητήριο, Αχμέτ Σουμπάι, ότι παρατηρείται ιδιαίτερη φιλικότητα από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων στα νησιά.

Στο Αϊβαλί υπολογίζουν ακόμη στους Έλληνες

Παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε, η κίνηση επισκεπτών απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Αϊβαλί, εξακολουθεί (αν και αισθητά πλέον μειωμένη) να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αγορά της γειτονικής μας πόλης. Η συμφέρουσα για τους ξένους ισοτιμία της λίρας με το ευρώ (ένα ευρώ περίπου 2.5 λίρες) την τελευταία περίοδο, φαίνεται ότι αυξάνει το ενδιαφέρον. Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποίησαν μονοήμερη επίσκεψη στο Αϊβαλί περίπου 600 άτομα από τη Μυτιλήνη. Η εμφάνισή τους και μόνο αναπτέρωσε την ψυχολογία των Τούρκων εμπόρων στο παζάρι της Πέμπτης, που είναι το μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή του Αδραμυτινού Κόλπου. Το πρόβλημα που έχουν αυτές τις ημέρες οι Αϊβαλιώτες, είναι ότι φοβούνται ότι λόγω Ραμαζανιού (8 Ιουλίου με 7 Αυγούστου) θα μειωθεί ο τζίρος των καταστημάτων τους, γι’ αυτό ελπίζουν οι επισκέπτες απ’ τη Μυτιλήνη να καλύψουν τη διαφορά στον τζίρο τους.

Από χθες η Τουρκία στο ρυθμό του Ραμαζανιού

Από χθες η Τουρκία στο ρυθμό του Ραμαζανιού

Ξεκίνησε ήδη η, ιδιότυπη για μας, νηστεία του Ραμαζανιού σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Το Ραμαζάνι είναι περίοδος περισυλλογής, προσευχής και αγαθοεργιών, κάτι σαν τη δική μας Μεγάλη Σαρακοστή, μόνο που στη νηστεία τους δεν στερούνται τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, αλλά τους απαγορεύεται να τρώνε, να πίνουνε και να καπνίζουνε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρώνε μόνο μετά τη δύση του ήλιου. Όλη την περασμένη βδομάδα, οι αρχές φρόντισαν για τον επιμελή καθαρισμό και ευπρεπισμό των τζαμιών, όπου, κατά το Ραμαζάνι ιδιαίτερα, συρρέει πολύς κόσμος. Χαρακτηριστικά στο περίφημο Selimiye τζαμί της Αδριανούπολης, το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας, έργο του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν, που συγκαταλέγεται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, εκτός από τον εσωτερικό εξωραϊσμό προσέχθηκε πολύ και ο περιβάλλων χώρος. Περήφανος ο τοπικός Νομάρχης, δήλωνε πως «είμαστε άξιοι συνεχιστές του έργου του Μιμάρ Σινάν και σεβόμαστε την κληρονομιά που μας άφησε»! Προς τούτο φυτεύτηκαν, μέσα σε μια ημέρα, 3.000 γαρυφαλλιές και 50 καλλωπιστικοί θάμνοι στην αυλή του τζαμιού!

Αναβιώνει το έθιμο «του γαιδάρου» στην Πέργαμο

Αναβιώνει το έθιμο «του γαιδάρου» στην Πέργαμο
 
Ένα παλιό γαμήλιο έθιμο - παιχνίδι για τέσσερις, που όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές, γινόταν πριν 200 χρόνια, αναβιώνουν στην Πέργαμο. Κατά το έθιμο, ένας εθελοντής, φίλος του γαμπρού, συνήθως ο πιο πιωμένος από τη γιορτή του γάμου, ιππεύει ανάποδα το γάιδαρο. Οι τρεις φίλοι του, τον ακινητοποιούν δένοντάς του τα χέρια με ένα ξύλο, για να ισορροπεί δυσκολότερα και με τη συνοδεία κλαρίνων και ταμπούρλων, τον περιφέρουν στους δρόμους. Εκεί υποτίθεται ότι γίνεται περίγελος των συγχωριανών του, επειδή είναι μεθυσμένος. Βέβαια κάποιος άλλος έχει κι ένα τάσι και μαζεύει τον οβολό των θεατών (όχι που θα το έκαναν με το αζημίωτο!). Πάντως οι λάτρεις του εθίμου δεν αναφέρθηκαν αν η αναβίωση εντάσσεται στα μέτρα Ερντογάν για περιορισμό του αλκοόλ!

Εκσυγχρονίζεται ο προαστιακός της Σμύρνης

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα 18 ανισόπεδες διαβάσεις και φτιάχνονται ήδη άλλες έξι σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, από όπου διέρχεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος (ΙΖΒΑΝ). Έτσι εξασφαλίστηκαν μεγαλύτερες ταχύτητες στους συρμούς και βέβαια ασφάλεια των πεζών και οχημάτων στις διασταυρώσεις.
Η γραμμή αυτή του προαστιακού ξεκινά από το Αλή Αγά, διασχίζει την Σμύρνη (απ’ όπου και η φωτογραφία με το γλυπτό στους βράχους του Κεμάλ) και καταλήγει στο διεθνές αεροδρόμιο «Αντνάν Μεντερές». Ας το έχουν υπόψη τους όσοι σκέπτονται να ταξιδέψουν αεροπορικώς μέσω Σμύρνης.

Πλαζ μόνο για γυναίκες

Στο Τεκίρνταγ, στη Ραιδεστό των Ελλήνων, στη θάλασσα του Μαρμαρά, λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ένας περιφραγμένος χώρος στη δημόσια πλαζ της πόλης, που προορίζεται αποκλειστικά για γυναίκες, με δωρεάν είσοδο. Εκεί απαγορεύεται αυστηρά η παρουσία ανδρών, άνω των 10 ετών με οποιαδήποτε ιδιότητα, για να μην παρενοχλούνται οι λουόμενες, κυρίως μαντηλοφορούσες! Η γυναικεία πλαζ της Ραιδεστού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γυναικών και από τη γύρω περιοχή, από την Πόλη, την Αδριανούπολη κλπ., επειδή είναι πολύ καλά οργανωμένη. Μάλιστα ζητούν απ’ το Δήμαρχο (που σημειωτέον εκλέγεται με το CHP, κόμμα της Αντιπολίτευσης) να την επεκτείνει ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση.

Ταυρομαχίες στο Αϊδίνι
 
Στο Αϊδίνι, κατ’ εξοχήν αγροτική περιφέρεια, όπου παράγονται και τα περίφημα σ’ όλο τον κόσμο σύκα, μέχρι πρόσφατα οι ταύροι (μπογάδες) χρησιμοποιούνταν στη γεωργία, κυρίως στο όργωμα και στις βοϊδάμαξες. Τελευταία και προς τέρψη των τουριστών, διοργανώνονται και ταυρομαχίες, που συγκεντρώνουν πολλούς θεατές ακόμη και τουρίστες που έρχονται από το Κουσάντασι. Συνήθως οι ταυρομαχίες γίνονται σαββατοκύριακα, με εισιτήριο πάντοτε, και βέβαια με τα σχετικά στοιχήματα (τζόγος)! Ο πολιτιστικός σύλλογος που τις επιμελείται, διαθέτει μέρος των εισπράξεων για κοινωφελή έργα, οπότε αμβλύνονται οι εντυπώσεις από το βάρβαρο κατά τα άλλα, αυτό θέαμα.

Εντείνονται οι έλεγχοι αλιείας στον Αδραμυτινό Κόλπο

Η Λιμενική Αστυνομία (Sahil Guvenlik), εντείνει τους ελέγχους από στεριά και θάλασσα για τους παραβάτες των κανόνων αλιείας, ιδιαίτερα για τις μηχανότρατες, που το καλοκαίρι δεν επιτρέπεται να ψαρεύουν στον κόλπο, για να προστατευθούν τα διάφορα είδη ψαριών, που βρίσκονται τώρα σε περίοδο αναπαραγωγής. Την περασμένη βδομάδα εντοπίστηκε μηχανότρατα στην περιοχή Κατίργκα του Κουτσούκουγιού, που είχε απλώσει τα δίχτυα της. Παρενέβη το Λιμενικό και ο καπετάνιος έκοψε το δίχτυ και αρμένιζε, αρνούμενος ότι ψάρευε. Βεβαίως οι λιμενικοί είχαν τα δικά τους πειστήρια και τον συνέλαβαν. Του επιβλήθηκε πρόστιμο και κατασχέθηκαν δίχτυα αξίας 10 χιλιάδων λιρών. Όχι παίζουμε! Τι σαν εδώ, όπου παρά την απαγόρευση, η αγορά φέτος καθημερινά είναι φουλ από γαρίδες;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey