Οι εξ ανατολών... γείτονες

23/04/2013 - 14:36

Με θέματα την Υγεία στην Αρχαιότητα και ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του γιατρού Γαληνού, αλλά και στο ρόλο της εφεύρεσης της περγαμηνής ως όχημα μετάδοσης παιδείας και πολιτισμού ανά τον κόσμο, θα ασχοληθεί φέτος το 2ο Συμπόσιο της Περγάμου (9 - 10/5/13).

9 με 10 Μαΐου, το Διεθνές Συμπόσιο στην Πέργαμο
Με θέματα την Υγεία στην Αρχαιότητα και ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του γιατρού Γαληνού, αλλά και στο ρόλο της εφεύρεσης της περγαμηνής ως όχημα μετάδοσης παιδείας και πολιτισμού ανά τον κόσμο, θα ασχοληθεί φέτος το 2ο Συμπόσιο της Περγάμου (9 - 10/5/13). Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην παρουσίαση του υποβληθέντος φακέλου στην UNESCO για την κήρυξη των μνημείων της πόλης στο κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Η οριστική απόφαση στο αίτημα του Δήμου της Περγάμου αναμένεται να ληφθεί στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2014.

Προτομή του Καβάφη στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη, στο Νηχώρι, σήμερα Γενί- κιόι, στον κήπο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, έγιναν την περασμένη βδομάδα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καβάφη.

Ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου, ήταν από το Νηχώρι της Πόλης. Πέρασε εκεί κάποια από τα παιδικά του χρόνια, στην Αγγλία κάποια χρόνια της νεότητάς του και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τα χρόνια της ωριμότητας και τα γεράματά του. Ο Ενγκίν Αρντίτς, σύγχρονος Τούρκος λογοτέχνης και ένας απ’ τους μεταφραστές του Καβάφη απ’ τα ελληνικά και όχι απ’ τα αγγλικά, όπως οι προϋπάρξαντες, σχολίασε στην «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης:

«Πόσο θα θέλαμε την προτομή αυτή να την είχε στήσει, όχι η Εκκλησία, αλλά ο Δήμος του Γενί-κιόι, και όχι απόμερα, αλλά ακριβώς στο κέντρο της συνοικίας. Ο μέγας και πολύς Δήμος της Σμύρνης, το προπύργιο της αντίστασης ενάντια στην εξουσία, οι πολύ κοσμικοί (όχι θρησκειολάτρες) και κεμαλιστές λεβέντες, τι άλλο περιμένουν για να στήσουν στη Σμύρνη την προτομή του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ενός τέκνου της Σμύρνης;»

Βαλκανικοί Αγώνες Βάδην στο Αϊβαλί
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε, στο Αϊβαλί, οι 14οι Βαλκανικοί Αγώνες Βάδην. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους αθλητές Στράτο - Γιώργο Κελεπούρη (Φίλιππος Β.), Σάββα Κραβαριώτη (ΑΕΠ Ολυμπιάς Πατρών) και τις αθλήτριες Αθανασία Βαΐτση (ΓΑΣ Ιλισσός), Καλλιόπη Καρρά (ΑΟΑ «Ο Κόνδωρ»). Στη διοργάνωση πήρε μέρος και ο έφηβος Γιάννης Βαΐτσης (ΓΑΣ Ιλισσός).Νικήτρια αναδείχθηκε η τουρκική ομάδα με 46 βαθμούς, ακολούθησε η Ρουμανία με 39, η Ελλάδα με 19, Σερβία 18 και Βουλγαρία 4. Μεταξύ των Τούρκων αθλητών που διακρίθηκαν, είναι και οι Αϊβαλιώτες Καμζέ Ουζκούρ (10 χλμ. Νεανίδων) και Μουράτ Τζαν Καραβινάρ στους Εφήβους.«Σφραγίδες» οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία
Όπως είπε ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, Λ. Κουναλάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αριθμούν περίπου 500 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 250 είναι πλέον ανενεργές.

Υπολόγισε μάλιστα σε 60 με 70 εκείνες που έχουν αξιόλογη δραστηριότητα. Πάντως το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μία νέα προσέγγιση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης επενδύσεων joint venture από ελληνικά και τουρκικά κεφάλαια.

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, με το εμπορικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στα 4,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία τού 2011. Τρεις από τους τομείς που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι αυτοί της Ενέργειας, των Κατασκευαστικών υλικών και των Τροφίμων και ποτών, γεγονός που έχει δημιουργήσει την ανάγκη για εκτενέστερη πληροφόρηση. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στους παραπάνω τομείς για επενδύσεις και συνέργειες. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι φέτος τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σχετικό φόρουμ στη Σμύρνη, με οργανωτικό πυλώνα από την τουρκική πλευρά τα Επιμελητήρια της Σμύρνης και από την ελληνική πλευρά το ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο και τον ΟΠΕ.

Διαμαρτυρίες για την τιμή του ελαιολάδου και στην Τουρκία
Διαμαρτύρεται δίκαια η αγρότισσα στο παζάρι τού Οντεμίς, που προσπαθεί να πουλήσει το λάδι που παρήγαγε φέτος. Πολύς κόπος, πολλά τα έξοδα, αφού πληρώνουν 30 λίρες μεροκάματο τις μαζώχτρες και 70 τους ραβδιστάδες και τελικά αναγκάζονται να πουλάνε το λάδι τους προς πέντε λίρες το κιλό! Όμως στα ράφια των τουρκικών σούπερ μάρκετ, το πιο φτηνό ελαιόλαδο που βρίσκει κανείς είναι από οκτώ λίρες και πάνω, ενώ ακόμη και το ηλιέλαιο πουλιέται προς έξι λίρες το λίτρο!Σάμπως κι εδώ είναι καλύτερα;

Μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων στη Σμύρνη
Πάνω από 15 χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις 18 Απριλίου στη διαδήλωση που διοργάνωσε στην Πλατεία Μπασμανέ στη Σμύρνη το αριστερό συνδικάτο DISK, αλλά υποστηρίχθηκε απ’ το σύνολο της αντιπολίτευσης και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Τουρκίας. Αφορμή ήταν ο αποκλεισμός της Δημοτικής Επιχείρησης Ιzelman, που δραστηριοποιείται κυρίως στα πάρκινγκ και στην παροχή υπηρεσιών και απασχολεί περίπου έξι χιλιάδες εργαζομένους, από διαγωνισμό του Δημοσίου. Το έργο δόθηκε σε εργολάβους και υπεργολάβους με αποτέλεσμα 650 εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά.

Οι διαδηλωτές τάχθηκαν εναντίον του νέου συστήματος, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, της ανάθεσης σε εργολάβους σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων, γιατί αυξάνεται η ανεργία και η ανασφάλεια.

Έληξε η περίοδος αλιείας για τις ανεμότρατες
Η περίοδος αλιείας για τις τράτες στην Τουρκία είναι από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 15 Απριλίου κατ’ έτος. Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς οι ψαράδες της Φώκαιας, κατ’ εξοχήν αλιευτικό κέντρο του Αιγαίου, αναφέρουν ότι το 95% του συναδέλφων τους κλείνουν τη σαιζόν με χρέη. Δεν μπόρεσαν να επιτύχουν μια ισορροπία στην αγορά σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση αλιευμάτων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σε βάρος τους η διάθεση του προϊόντος.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στην Τουρκία το 70% των ψαριών που αλιεύονται είναι γάβρος (χαψί) και ότι φέτος αναγκάστηκαν να πουλήσουν 30 τόνους χαψί, σε εξευτελιστικές τιμές, στις βιομηχανίες ιχθυάλευρων, γιατί λόγω μεγέθους και υπερπροσφοράς δεν μπορούσε να διατεθεί στην αγορά. Ζητούν ακόμη να θεσπιστούν κανόνες για να προστατευθούν τα αλιευτικά πεδία, όπως να υποχρεώνονται τα μεγάλα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη μήκους άνω των 40 μέτρων να ψαρεύουν μόνο στα διεθνή ύδατα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey