του Δημήτρη Μάντζαρη

Από τη Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήμα ΒΑ Αιγαίου στη Σάμο στις 21 Ιουλίου 2007 Από τη Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήμα ΒΑ Αιγαίου στη Σάμο στις 21 Ιουλίου 2007

Στερνό αντίο στον ευπατρίδη Γιώργο Σπανέλλη

24/09/2023 - 09:37 Ενημερώθηκε 07/10/2023 - 13:06

Έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή, στα 69 του χρόνια, ο συμπολίτης μας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα ΒΑ Αιγαίου και εκλεκτός φίλος Γιώργος Σπανέλλης. Όσοι τον γνωρίσαμε, μέσα από την πολύπλευρη επαγγελματική και κοινωνική του δράση, θα θυμόμαστε πάντοτε έναν άνθρωπο ευγενή και ευπροσήγορο, δραστήριο, γεμάτο ενέργεια και με ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά. 

Ως υπηρεσιακό στέλεχος της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ξεχώριζε πάντοτε για την επιστημονική του επάρκεια, την εντιμότητα και τις ξεχωριστές του ικανότητες στην επίλυση των πολλαπλών ζητημάτων που ανέκυπταν, με γνώμονα την προώθηση των έργων και τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος.

Συνδύαζε, με μια χαρακτηριστική απλότητα, την αποτελεσματικότητα στη δουλειά, με την άριστη γνώση των συνθηκών και της νομοθεσίας, ενώ διακρινόταν για την προσήνεια και την ευγενική συμπεριφορά προς όλουςˑ τους αιρετούς, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του.

Ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, απέδειξε πως «δεν είναι όλοι ίδιοι», καθώς ήταν το παράδειγμα του δημόσιου λειτουργού, που συνδύαζε την εντιμότητα με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα στη δουλειά. Ο τρόπος που δούλευε, θα πρέπει να διδάσκεται στο μέλλον στις σχολές Δημόσιας Διοίκησης, ως πρότυπο για τους δημόσιους λειτουργούς.

Όπως ήταν πάντα παρών με τον επαγγελματισμό του στο χώρο της δουλειάς, έτσι διακρίθηκε και ως ενεργός πολίτης, στα κοινωνικά δρώμενα των ακριτικών μας νησιών. Από το 2001 ως το 2010 υπηρέτησε τους συναδέλφους του Μηχανικούς μέσα από τον επιστημονικό τους φορέα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οι συνάδελφοί του τον τίμησαν μάλιστα, αναδεικνύοντάς τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, από το 2001 ως το 2004. Στη θητεία του ως πρόεδρος, ανέδειξε με επάρκεια τα θέματα του κόστους της νησιωτικότητας στη ζωή των κατοίκων και ενίσχυσε το κύρος του φορέα των Μηχανικών στις τοπικές κοινωνίες. Είχε το χάρισμα να ενθαρρύνει το διάλογο και την διατύπωση των διαφορετικών απόψεων, αλλά παράλληλα μπορούσε να συνθέτει προωθητικά τις απόψεις αυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως στη διάρκεια της θητείας του, το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής ήταν ομόφωνες.

Ήταν πολλοί εκείνοι που τον συνόδεψαν την περασμένη Δευτέρα στην τελευταία του κατοικία στην εκκλησία της Βαρειάς, για να του πουν ένα τελευταίο αντίο. Να τον ευχαριστήσουν σιωπηλά πρώτα απ’ όλα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια μας δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια. 

Η αγαπημένη του γυναίκα Μαρίκα και τα δύο του παιδιά η Μαρίνα και ο Θοδωρής, παρά τον μεγάλο τους πόνο για την απώλεια του Γιώργου, πρέπει να είναι περήφανοι για αυτόν. Κι εμείς, οι συνάδελφοι και οι φίλοι του, οφείλουμε να κρατήσουμε τις παρακαταθήκες που άφησε. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ατομικότητα και η υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών, ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα, που μας άφησε ο Γιώργος Σπανέλλης με την εντιμότητα, το ήθος, την αξιοπρέπεια και την εργατικότητά του. Έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη του...

του Δημήτρη Μάντζαρη

πρώην Προέδρου της ΔΕ του ΤΕΕ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey