Άνω κάτω με τις αποζημιώσεις για το μεταναστευτικό - Δεν περιλαμβάνονται οι κλοπές και τα διαφυγόντα κέρδη και υπό προϋποθέσεις οι ζωοκλοπές, εκτός ό,τι ήταν ασφαλισμένο

«Πίσω παπά τα στέφανα» με τις αποζημιώσεις για το μεταναστευτικό

29/01/2021 - 11:00 Ενημερώθηκε 01/02/2021 - 09:17

Άνω κάτω επικρατεί στον επιχειρηματικό κλάδο -και όχι μόνο- μετά τις αλλαγές που έφερε Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από το μεταναστευτικό. Θυμίζουμε ότι λίγες ημέρες μετά το κάψιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και τον πανικό που επικράτησε στην περιοχή του Καρά Τεπέ, όπου συγκεντρώνεται πλήθος επιχειρήσεων, οι οποίες έμειναν κλειστές για μέρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, είχε κάνει γνωστό ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε δελτίο Τύπου του Δήμου Μυτιλήνης που ακολούθησε της ανακοίνωσης αυτής αναφερόταν ότι «Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με επιστολή που έστειλε στις 21.9.2020 στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων, ζητά τη συνδρομή του Δήμου για τη συλλογή των στοιχείων σχετικών με τις ζημιές, που υπέστησαν φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ Μόριας και του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και τις 19 του ίδιου μήνα».

Στις προβλεπόμενες ζημίες για τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να υποβάλλουν δικαιολογητικά ήταν α) περίπτωση πυρκαγιάς β) περίπτωση κλοπής γ) περίπτωση διαφυγόντων εσόδων.

Και οι αλλαγές

Στη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρεται σε ότι έχει να κάνει με την χρηματοδοτήσεις και τις αποζημιώσεις ότι αυτές θα αποδοθούν στους Δήμους, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και αφορούν προκληθείσες ζημιές για το έτος 2020 και παρελθόντων ετών.

Η χρηματοδότηση αφορά στην κάλυψη αποζημιώσεων από τυχόν προκληθείσες ζημίες στους Δήμους ή την περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας.

Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται και εξαιρούνται ρητώς:

α) οι καλυπτόμενες από ασφαλιστικό συμβόλαιο σε ισχύ αποζημιώσεις οικιών, επαγγελματικών χώρων, οχημάτων, μηχανημάτων κάθε είδους,

β) οι αποζημιώσεις από πάσης φύσεως κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και

γ) οι αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη. Οι ζωοκλοπές αποζημιώνονται μόνο υπό προϋποθέσεις και εφόσον έχει προηγηθεί καταγγελία κατά την κείμενη νομοθεσία.

Και τα ποσά…

Σε ότι έχει να κάνει με τα ποσά που θα διατεθούν στο νησί σύμφωνα με την ΚΥΑ, 2.670.637,00 ευρώ θα δοθούν στο Δήμο Μυτιλήνης και 890.212,00 ευρώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Επανακοστολόγηση φακέλων

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας, Γιάννη Μαστρογιάννη οι αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ της 24ης Δεκεμβρίου σημαίνει ότι οι υποβληθέντες φάκελοι θα επανακοστολογηθούν, καθώς κάποιοι που ήταν αρχικά δικαιούχοι τώρα μένουν εκτός.

Οι αντιδράσεις

Γεγονός είναι ότι η εξέλιξη αυτή έφερε αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, οι εκπρόσωποι του οποίου, κατά τη διάρκεια αποκλεισμού του Καρά Τεπέ είχαν θέσει το θέμα των διαφυγόντων κερδών και ένιωσαν ικανοποιημένοι με την πρώτη ανακοίνωση. Βέβαια τα πράγματα μετά τις 24 Δεκεμβρίου έχουν διαφοροποιηθεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης αλλά και του νησιού έχουν βάση στη περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και ξεκίνησαν οι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αλλάξει αυτή η απόφαση που αφήνει απ’ έξω ανθρώπους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

Τα δικαιολογητικά

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:

  1. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάλυψη αποζημιώσεων από τυχόν προκληθείσες ζημίες στην περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας, καθίστανται τα εξής: i. Αίτηση από τον δικαιούχο προς το Δήμο, με ακριβή περιγραφή της ζημίας, ημερομηνία που έλαβε χώρα, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού και ΙΒΑΝ και συνημμένα τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά, ως αυτά περιγράφονται κατωτέρω. Ειδικώς σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, υποβάλλεται μία αίτηση εκ μέρους όλων των συνιδιοκτητών, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία όλων, με συνημμένες τις προς τον αιτούνται χορηγηθείσες εξουσιοδοτήσεις για υποβολή της σχετικής αίτησης με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής. Το σχετικό ποσό της αποζημίωσης καταβάλλεται στο σχετικό Δήμο και με ευθύνη του Δήμου, καταβάλλεται στον/στους δικαιούχο/δικαιούχους. ii. Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας ακινήτου και σε περίπτωση συνιδιοκτησίας νόμιμοι τίτλοι από όλους τους συνιδιοκτήτες. iii. Αποδείξεις/Τιμολόγια για ποσά που καταβλήθηκαν προς αποκατάσταση των ζημιών. iv. Αντίγραφο φορολογικής ενημερότητας. v. Υπεύθυνη δήλωση όπου να βεβαιώνεται ότι δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα για την κάλυψη της ζημίας ήδη από οποιαδήποτε άλλη πηγή (δήλωση περί μη καταβολής διπλής αποζημίωσης). vi. Έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου του λογαριασμού (είτε φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου, όπου ο αιτών να είναι ο πρώτος δικαιούχος είτε απλή εκτύπωση στην οποία θα φαίνονται τα στοιχεία του λογαριασμού και του δικαιούχου). vii. Φόρμα υπολογισμού του ποσού έχουσα συγκεκριμένο δείκτη αναφοράς από ΕΛ.Γ.Α. για περιπτώσεις ζημιών επί καλλιεργειών/φυτικών παραγωγών ή εκτροφών ή μεμονωμένων ζημιών σε δέντρα και οικόσιτα ζώα) και υπό την προϋπόθεση ότι, ειδικά σε περίπτωση γεωργών και κτηνοτρόφων, έχουν υποβληθεί και οι απαιτούμενες προς τον ΕΛ.Γ.Α. εκ του νόμου ετήσιες δηλώσεις καλλιέργειας/φυτικής παραγωγής - εκτροφής.
  2. Πλέον των ανωτέρω, σε κάθε περίπτωση για την καταβολή των αιτούμενων ποσών, απαιτείται: i. Φύλλο υπολογισμού από τον Δήμο, στο οποίο να καταγράφεται ανά περίπτωση η ζημία, ο τρόπος υπολογισμού και το ποσό που αποδίδεται στον δικαιούχο. ii. Επίσημο έγγραφο απολογισμού του δικαιούχου δήμου όπου θα καταγράφονται λεπτομερώς και αυτοτελώς, οι ζημίες τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων και οι ζημίες του Δήμου. iii. Σχετική απόφαση της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής του οικείου δήμου περί διαπίστωσης της σχετικής ζημίας, βεβαίωσης του ύψους αυτής και έγκρισης της σχετικής αποζημίωσης.
  3. Η υπ’ αρ. 213954910026/11-06-2015 κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των δικαιολογητικών παροχής επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού (Β’ 1138) εφαρμόζεται εν προκειμένω και προσκομίζονται και τα οριζόμενα σε αυτή δικαιολογητικά για την καταβολή στους Δήμους της προβλεπόμενης χρηματοδότησης.
  4. Οι προκληθείσες ζημίες διαπιστώνονται με αυτοψία που διενεργείται από αρμόδιο όργανο με σχετική έκθεση για το αποτέλεσμά της, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα δικαιολογητικά για την πληρωμή. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθείσες αποζημιώσεις που διαπιστώνονται σε επιγενόμενους ελέγχους, αναζητούνται και καταλογίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey