Ένα παιχνίδι που στοχεύει στη διάγνωση συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

 Η αρχική οθόνη του παιχνιδιού Η αρχική οθόνη του παιχνιδιού

Ο Μυτιληνιός Ορφέας δημιούργησε ένα παιχνίδι με σοβαρό σκοπό

06/05/2019 - 11:16 Ενημερώθηκε 06/05/2019 - 12:37

Ο Ορφέας Ελευθερίου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και είναι 25 χρονών. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας δημιούργησε ένα παιχνίδι με σοβαρό σκοπό. Το αποτέλεσμα της εργασίας ήταν το παιχνίδι «A Day with Timmy». Ένα παιχνίδι που έχει ως σκοπό τη διάγνωση συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Το «A Day with Timmy» αποτελείται από τρία μικρότερα παιχνίδια που έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της προσοχής, μνήμης αλλά και ικανότητα ακολουθίας οδηγιών, καθώς πολλές φορές τα άτομα με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας οδηγίες που τους έχουν δοθεί. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η διάγνωση συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στους παίκτες και η διαχείρισή τους, κάνοντας χρήση ευφυών μεθόδων οι οποίες μέσω της συλλογής και επεξεργασίας ορισμένων στατιστικών που καταγράφουν την επίδοση του παίκτη, προσαρμόζουν αναλόγως τους εσωτερικούς μηχανισμούς που υλοποιήθηκαν για τους σκοπούς του παιχνιδιού. Ο Ορφέας παράλληλα εργάζεται σε ένα επιστημονικό project για ψηφιακές πόλεις, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια ασχολείται και με την ανάπτυξη παιχνιδιών για κινητά και Η/Υ.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ίδιο η εφαρμογή «A Day with Timmy» επικεντρώνεται στη διάγνωση συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και στη διαχείρισή τους αλλά όχι στην αντιμετώπιση τους. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα διαθέσιμη βιβλιογραφία η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και δεν υπάρχει κάποια καθολική θεραπεία. Γενικά, η θεραπευτική προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και πρέπει να γίνεται από ειδικούς επί του θέματος.

Τα συμπτώματα των ατόμων που έχουν ΔΕΠΥ ποικίλουν αλλά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε 3 κατηγορίες. Αυτά που σχετίζονται με την απροσεξία, εκείνα που σχετίζονται με την παρορμητικότητα ή και υπερκινητικότητα και εκείνα που σχετίζονται με το συνδυασμό των παραπάνω κατηγοριών.

Τα στατιστικά στοιχεία που έχει συλλέξει η εφαρμογή από μία δραστηριότητα που έχει ως σκοπό να παρατηρεί το πόσο συγκεντρώνεται ο χρήστης κατά τη διάρκειά της. Οι κόκκινες μπάρες δηλώνουν χαμηλές τιμές, δηλαδή ότι μάλλον έχασε τη συγκέντρωσή του και δεν τα πήγε τόσο καλά ενώ οι πράσινες δηλώνουν ότι ήταν αρκετά συγκεντρωμένος.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι αφηρημάδα στον εργασιακό ή σχολικό χώρο ή αποτυχία επικέντρωσης της προσοχής σε λεπτομέρειες. Επιπλέον, δυσκολεύονται στην οργάνωση καθηκόντων και δραστηριοτήτων, χάνουν συχνά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για διάφορα καθήκοντα που καλούνται να πραγματοποιήσουν και είναι επιρρεπή σε εξωτερικά ερεθίσματα. Εκτός από τα παραπάνω έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα με ΔΕΠΥ φαίνεται πως μιλούν ακατάπαυστα, διακόπτουν ή παρεμβαίνουν σε συζητήσεις και δραστηριότητες.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΠΥ συχνά δεν εμφανίζεται ως μεμονωμένη διαταραχή. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί περίπου το 65% των ατόμων με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν μία ή και περισσότερες συνυπάρχουσες ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές που συχνά περιπλέκονται με την εξέλιξη και τη θεραπεία της ίδιας της ΔΕΠΥ.

Τέλος, σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders τα παραπάνω συμπτώματα διαρκούν για τουλάχιστον 6 μήνες και η επίδραση τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην λειτουργικότητα και ανάπτυξη του ατόμου.

Είναι από μία διαφορετική δραστηριότητα. Πάνω αριστερά παρουσιάζονται οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης με μία συγκεκριμένη σειρά (η δραστηριότητα είναι να παραδώσει αντικείμενα σε συγκεκριμένα σημεία με συγκεκριμένη σειρά). Αυτό σχετίζεται με τη δυσκολία που παρουσιάζουν τα άτομα με ΔΕΠΥ όσον αφορά την ακολουθία των οδηγιών.

«Πειραματίζεται» με την εφαρμογή

Αυτή τη στιγμή το «A day with Timmy» δεν υπάρχει διαθέσιμο σε κάποια πλατφόρμα καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένοι έλεγχοι και αλλαγές στην εφαρμογή, κάτι με το οποίο καταπιάνεται καθημερινά. Οι δραστηριότητες, δηλαδή τα τρία μικρότερα παιχνίδια που αποτελούν αυτή τη στιγμή το «A Day with Timmy», σχεδιάστηκαν με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και με αντιπαράθεση δραστηριοτήτων από παιχνίδια με παρόμοιο σκοπό. Βασιζόμενος σε αυτό το γεγονός πιστεύει πως κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με ψυχολόγους και ψυχιάτρους που ειδικεύονται στο θέμα της ΔΕΠΥ προκειμένου τελικά η εφαρμογή να γίνει και αποτελεσματικότερη.

Επιπλέον, ο Ορφέας έχει δημιουργήσει το δικό του site, όντας γνώστης του προγραμματισμού, με διεύθυνση www.orfeasel.com Σε αυτό μπορείτε να βρείτε και άλλες του δουλειές όπως και περαιτέρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Να σημειωθεί πως στο παρελθόν έχει δημιουργήσει και άλλα παιχνίδια που είχαν ως μοναδικό σκοπό τη διασκέδαση των παικτών και όχι την επίλυση κάποιου προβλήματος στον πραγματικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες ιδέες στο μυαλό του Ορφέα για νέα project αλλά δεν έχει προχωρήσει στη φάση σχεδιασμού ακόμα λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey