Με μόλις 3 εξεταστές στη Λέσβο και 6 εξεταζόμενους τη φορά, θα παραμένουν στο... περίμενε επί μακρόν οι υποψήφιοι για δίπλωμα

Ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών

03/03/2019 - 14:03 Ενημερώθηκε 03/03/2019 - 14:15

Το θέμα με την αναστολή των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, λόγω της πολύμηνης αποχής των εξεταστών δημιούργησε μείζον πρόβλημα και στη Λέσβο, όπου εκατοντάδες υποψήφιοι οδηγοί για αυτοκίνητο και μηχανάκι περιμένουν να πάρουν δίπλωμα, ώστε να μπορούν νόμιμα και με ασφάλεια να οδηγούν. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα στις σχολές οδηγών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κατέβουν και σε κινητοποιήσεις πανελλαδικά και στη Μυτιλήνη, ζητώντας να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκαλεί εκτός των άλλων και οικονομική δυστοκία στις επιχειρήσεις τους. Το θέμα φαίνεται να εκτονώνεται με την ψήφιση του νέου νόμου για τη χορήγηση των διπλωμάτων οδήγησης που προώθησε το υπ. Μεταφορών και που επιχειρεί να βάλει -υποτίθεται- τάξη στην όλη υπόθεση, πατάσσοντας τα κυκλώματα διαφθοράς που υπάρχουν και αλλάζοντας το πλαίσιο - για το οποίο διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις περί της αποτελεσματικότητας των αλλαγών που δρομολογούνται.

Το «Ε» με αφορμή αυτές τις εξελίξεις επιχειρεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη της Λέσβου για την εικόνα που υπάρχει στο νησί για το θέμα αυτό, με δεδομένο ότι ήδη 1200 περίπου υποψήφιοι οδηγοί περιμένουν στην ...ουρά για να δώσουν εξετάσεις οδήγησης για να πάρουν δίπλωμα, ενώ οι εξεταστές είναι ελάχιστοι για τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο» δήλωσε ο Θεόδωρος Μαραγκέλης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σχολών Υποψηφίων Οδηγών για το ζήτημα του νέου νομοσχεδίου που περιμένουμε να βγει μέσα στην επόμενη βδομάδα με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφορές υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκέλη σε εκκρεμότητα βρίσκονται 1200 υποψήφιοι οδηγοί στο νησί της Λέσβου. Ενώ συνολικά στην περιφέρεια σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 2500 άτομα. Ενώ η αποχή δεν έχει λήξει ακόμα, 3 από τους εξεταστές οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει παραίτηση για την περιφερειακή ενότητα Λέσβου, έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας και κάνουν εξετάσεις. Στην υπόλοιπη περιφέρεια συνεχίζεται κανονικά η αποχή από όλους τους εξεταστές, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις, ενδεχομένως από την Δευτέρα.

Καθώς οι εξεταστές που είναι ενεργοί αυτή τη στιγμή στη Λέσβο είναι μόνο τρεις (3), βγαίνουν 3 επιτροπές την εβδομάδα για τις εξετάσεις οδηγών που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Τετάρτη κανονικά. Πρόβλημα όμως δημιουργεί το ότι ο αριθμός των εξεταζόμενων υποψήφιων οδηγών κάθε φορά ανέρχεται μόλις στους 6, ενώ η προτεραιότητα δίνεται από τις σχολές οδηγών ανάλογα με τις ανάγκες των υποψηφίων.

Αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη από τους 12 εξεταστές οι 9 έχουν παραιτηθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2018. Οι ενεργοί εξεταστές είναι ο Γιώργος Γουγούλας, Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, η Ελένη Αμπαζά και η Νίκη Κουκάρα.

Εν αναμονή του νέου νόμου

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου των Σχολών Οδήγησης φαίνεται αισιόδοξος και σύμφωνα με τον ίδιο στα μέσα της επόμενης βδομάδας τα δεδομένα θα αλλάξουν. Εφόσον το καινούριο νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί ήδη, όλες οι σχολές και οι εξεταστές περιμένουν την επίσημη ανάρτηση του νόμου πλέον στο ΦΕΚ, που αναμένεται να ισχύσει από αρχές Μαρτίου. «Λογικά από Δευτέρα 4 Μαρτίου και μετά θα ισχύει ο νέος νόμος, οπότε θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι», λέει. Αναφερόμενος στην Περιφέρεια είπε πως πρέπει με βάση το νέο νομοσχέδιο να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να βγουν περισσότεροι εξεταστές για να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες, σε όλη την περιφέρεια.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να έχει δημιουργηθεί όχι μόνο στο νησί της Λέσβου αλλά και σε όλη την περιφέρεια. Πάνω σε αυτό ο κ. Μαραγκέλης συνεχίζει λέγοντας πως «Παραπονιούνται οι υποψήφιοι. Διότι εκτός των επαγγελματιών που χρειάζονται το δίπλωμα για να εργαστούν, υπάρχουν και οι 17άρηδες οδηγοί που ενώ κάνουν κινήσεις να βγάλουν το δίπλωμα, λόγω αυτής της κατάστασης καταλήγουν να οδηγούν χωρίς αυτό», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους.

Αιχμές κατά της Περιφέρειας

Αφού η αποχή των εξεταστών υπάρχει από αρχές Οκτωβρίου του 18 ο κ. Μαραγκέλης έθεσε μια ρητορική ερώτηση μιλώντας στο «Ε»: «Ποιος κλάδος σε όλη την Ελλάδα έχει αντέξει 6 μήνες απεργία;» Τον νέο προϋπολογισμό περιμένουν και οι δάσκαλοι οδήγησης, αλλά και οι εξεταστές, την Δευτέρα που έρχεται να γίνει η πληρωμή από το κράτος, αφού έχει ήδη προϋπολογιστεί το ποσό που θα κατατεθεί στον τομέα αυτόν, μαζί με τα χρωστούμενα.

Αυτή τη στιγμή η Λέσβος θα εξακολουθήσει να υπομένει την απουσία των εξεταστών, καθώς μόνο σε βάθος χρόνου φαίνεται να συνυπολογίζονται νέοι εξεταστές. «Εκτός αν κάνει κάποιες προσπάθειες η Περιφέρεια, που ήδη θα έπρεπε να είχε κάνει» σημείωσε ο κ Μαραγκέλης αφήνοντας αιχμές προς την κακή διοίκηση του ζητήματος από μεριάς Περιφέρειας.

«Μας έβαλε στην ίδια μοίρα...»

Ο Γιάννης Καλατζής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών Λέσβου είπε για το νέο νομοσχέδιο και την αποχή. «Θιγόμασταν γιατί ο Υπουργός μας έβαζε στην ίδια μοίρα με όλους τους εξεταστές σε όλη την Ελλάδα, σε συνεντεύξεις που έχουν δοθεί φαινόμαστε όλοι διεφθαρμένοι, με λίγα λόγια έπρεπε να αποδείξουμε εμείς ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Η διαφθορά στον κλάδο των εξεταστών είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει γενικά στην Ελλάδα και με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί, καθώς αυτό είναι το ζητούμενο. Ουκ ολίγα φαινόμενα δωροδοκίας έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ δεν είναι τυχαίο που στην κοινή γνώμη υπάρχει η αίσθηση αυτή ως δεδομένο στοιχείο.

Κρίσεις για το νέο νόμο

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε επιχειρεί να βάλει τάξη στο όλο σύστημα με τα διπλώματα οδήγησης, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του και τη στόχευσή του, μεταξύ των οποίων είναι:

- Παραπέμπονται σοβαρά ζητήματα σε υπουργικές αποφάσεις και κυρίως εντάσσεται το έργο των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών «εντός του ωραρίου» της λειτουργίας των υπηρεσιών, παρά την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στις Διευθύνσεις Μεταφορών

- Συνεχίζεται το πρόβλημα με τις πρακτικές εξετάσεις των 74άρηδων, οι οποίοι υποχρεούνται, για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους, να πληρώσουν και να περάσουν και από πρακτική εξέταση οδήγησης, με οποιοδήποτε όχημα, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, χωρίς να προβλέπεται πως θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές-αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του

- Αυξάνονται τα παράβολα, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα, προστίθενται νέα προβλήματα σε εξεταστές, εξεταζόμενους και εκπαιδευτές.

- Άνοιξε τον δρόμο ιδιωτικοποίησης του έργου των εξετάσεων, αφού οι ειδικές δοκιμασίες για την απόδειξη των δεξιοτήτων οδήγησης των υποψήφιων οδηγών, μπορεί να διενεργούνται σε διαμορφωμένους χώρους ή σε πίστες εκπαίδευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey