FOLLOW US

Κοινωνία

  • Τη Δευτέρα, στο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ με την υπόθεσή της να παραπέμπεται στον ανώτατο βαθμό εκδίκασης
«Είμαι αθώα» δήλωσε η Μελισσαροπούλου

Αθώα δήλωσε ενώπιον του δικαστή, η Ειρήνη Μελισσαροπούλου, το 20χρονο μοντέλο που συνελήφθη τον Νοέμβριο στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με κοκαΐνη και έκτοτε κρατείται στις φυλακές της χώρας. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης της οικογένειας, Σάκη Κεχαγιόγλου, η Μελισσαροπούλου παρέστη τη Δευτέρα στο δικαστήριο και δήλωσε αθώα. Έτσι, ο δικαστής παρέπεμψε την υπόθεσή της στο Ανώτερο Δικαστήριο, το οποίο θα συνεδριάσει μετά από μήνες για να αποφανθεί αν είναι ένοχη ή αθώα. Κάτι που σημαίνει ότι η Μελισσαροπούλου θα εξακολουθήσει να κρατείται ως τότε στη φυλακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του: «Κατά τη προχθεσινή (Δευτέρα, 09.07.2018) ορισθείσα δικάσιμο και μετά από σειρά αναβολών, η προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Χονγκ-Κονγκ και κατηγορούμενη για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών, Ειρήνη Μελισσαροπούλου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστού και στην υποβληθείσα, κατά το ισχύον εκεί δικονομικό σύστημα, ερώτησή του αν δηλώνει ένοχη ή αθώα, εδήλωσε αθώα.

Μετά τη δήλωσή της αυτή, ο Δικαστής απεφάνθη ότι είναι αναρμόδιος ο ίδιος να εκδικάσει την υπόθεση και παρέπεμψε τη σχετική δικογραφία στο Ανώτερο Δικαστήριο (High Court). Όταν κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών η υπόθεση κριθεί ώριμη προς εκδίκαση, τότε το δικαστήριο θα σχηματίσει σώμα, αποτελούμενο από επτά (7) ενόρκους (πολίτες), οι οποίοι μετά από σειρά συνεδριάσεων, θα αποφασίσουν για την ενοχή ή αθωότητά της.

Επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι η απόφαση της Ειρήνης να δηλώσει αθώα, ελήφθη αποκλειστικά από την ίδια και την οικογένειά της και μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τον ορισθέντα από την αρχή συνήγορο υπεράσπισής της, διακεκριμένο ποινικολόγο του Χονγκ- Κονγκ. Η Ειρήνη στάθμισε τις δικονομικές συνέπειες και τα “υπέρ και κατά” της απόφασής της αυτής, η οποία, όμως, είναι απόλυτα συμβατική με την διακηρυγμένη και σταθερή θέση της ότι είναι αθώα».

Κεχαγιόγλου: «Δύσκολη απόφαση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισης της 19χρονης Ειρήνης, είχε αναφερθεί σε παλιότερη συνέντευξή του στα δεδομένα της υπόθεσης, τονίζοντας πως λαμβάνει πολύ σοβαρά τη θέση της πως είναι αθώα και έχει πέσει θύμα.

«Το δεδομένο είναι ότι η Ειρήνη συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με 2,6 κιλά κοκαΐνη σε διπλό πάτο, στο σακίδιο που κουβαλούσε. Το ερώτημα είναι γνώριζε ή δεν γνώριζε τι μετέφερε; Δεν έχω απάντηση. Ούτε μπορώ να πω αν είναι αθώα και δεν το ήξερε, ούτε ότι είναι ένοχη και το ήξερε. Τα βαποράκια συνήθως έτσι τα χρησιμοποιούν. Να μη γνωρίζει αυτός που μεταφέρει τι μεταφέρει, ώστε να μην έχει ψυχολογικές και κινησιακές αντιδράσεις. Οι αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ ελέγχουν κάθε μέρα 10.000 άτομα. Μια κοπελίτσα αν ήξερε τι μετέφερε δε θα ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα από το άγχος της; Η Ειρήνη πήγε σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Γι’ αυτό λαμβάνω πολύ σοβαρά τη θέση της ότι είναι αθώα και ότι είναι θύμα», είπε ο γνωστός δικηγόρος.

Αναφερόμενος σχετικά με το δίλημμα να δηλώσει αθώα ή ένοχη, ώστε να εξασφαλίσει μια μικρότερη ποινή, είχε προσθέσει: «Το να δηλώσει ένοχη δε σημαίνει ότι είναι και ένοχη. Αν το κάνει, θα το κάνει γιατί αυτή θα είναι η σωστότερη λύση για να έχει μια πολύ μειωμένη ποινή, με βάση το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ. Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, να πολεμήσει την αθωότητά της με κίνδυνο να καταδικαστεί σε 25 με 30 χρόνια κάθειρξη ή να δηλώσει ένοχη για να πετύχει μια μειωμένη ποινή γύρω στα 8 με 12 χρόνια. Αλλά αυτά τα δέκα χρόνια θα εκτιθούν. Είναι σα να λες σε έναν άνθρωπο “πήγαινε πες ότι είσαι ένοχος και τα επόμενα δέκα χρόνια της ζωής σου θα μείνεις στη φυλακή”», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 14:00
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top