Οι ζωοκλοπές συνεχίζονται στη Μόρια, ενώ παρά την συνάντηση της επιτροπής κατοίκων του χωριού με την Αστυνομία, δεν αλλάζει η κατάσταση

Ασύλληπτη η «σπείρα» των ζωοκλεφτών…

09/03/2018 - 15:44

Το αστυνομικό δελτίο της… Μόριας εξακολουθεί να καταγράφει την αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή μεταξύ του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του οικισμού του χωριού, αλλά την ίδια ώρα οι ζωοκλοπές παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, εντείνοντας των προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της δράσης της Αστυνομίας. Οι κάτοικοι της Μόριας, που επισκέφτηκαν μάλιστα την περασμένη Τετάρτη τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Ανδρέα Στεφάνου, ισχυρίζονται ότι ακόμα… περιμένουν τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα που αιτήθηκαν για να προστατευτούν οι περιουσίες τους και θεωρούν αδιανόητο το ότι δεν έχει γίνει κατορθωτό ως σήμερα να εντοπιστούν τα άτομα που προβαίνουν σε συνεχείς κλοπές ζώων. «Δεν προχωρούν ούτε οι αποζημιώσεις, δεν γίνεται τίποτα για μία καλύτερη διαχείριση εντός του Κέντρου, δεν διευθετείται το θέμα με τα λύματα και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε ούτε από αυτούς που κλέβουν καθημερινά τα ζώα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν πως οδηγούμαστε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης, χωρίς να κρύβει την απαισιοδοξία του για το αν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

Στη Μόρια, οι κάτοικοι πίστευαν ότι μετά το ακραίο περιστατικό με τον συγχωριανό τους που σήκωσε καραμπίνα κατά μεταναστών που φέρονται να επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτήμα του, η πολιτεία θα έκανε το χρέος της και θα συνέβαλλε στο να επιστρέψει σε κάποιο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας στο χωριό. Ωστόσο ακόμα και μετά τη συνάντησή τους με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου Ανδρέα Στεφάνου μέσα στην εβδομάδα, δεν είδαν να…. υποχωρεί η παραβατική δραστηριότητα, ειδικά από το μέτωπο των ζωοκλοπών. Οι οποίες έχουν προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς όσο περνούν οι μέρες, γίνεται σαφές, αφενός πως οι τρεις μετανάστες που φυλακίστηκαν ως εν δυνάμει ζωοκλέφτες, μάλλον δεν ευθύνονται για το φαινόμενο και αφετέρου πως η δραστηριότητα αυτή, είναι παγιωμένη, οργανωμένη και τυγχάνει έως και… κάλυψης. Με τον ίδιο τον πρόεδρο του χωριού μάλιστα να μην διστάζει να μιλήσει για «σπείρα» που δρα ανενόχλητη εδώ και καιρό η οποία κλέβει τα ζώα, τα σφάζει και πουλά παράνομα το κρέας σε καταυλισμούς. «Έχουν χαθεί πάνω από 250 ζώα. Προφανώς δεν τα κλέβει κάποιος εξαθλιωμένος για να τα φάει. Κάποιος τα κλέβει και τα πουλάει. Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα κρέατος που δεν μπορεί να μην ξέρει κάποιος πως και που αυτή διακινείται…», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρά τις συλλήψεις που καταγράφονται καθημερινά στα δελτία Τύπου της Αστυνομίας, δεν σταματούν ούτε οι διαρρήξεις και οι μικροκλοπές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

 

Μπλόκα και… κρυφό σχέδιο

Τι κάνει όμως η πλευρά της Αστυνομίας για να καταφέρει να περιορίσει έστω την αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή; Σύμφωνα και με την ενημέρωση του Αστυνομικού Διευθυντή στην επιτροπή κατοίκων της Μόριας, ο σχεδιασμός που υπάρχει στοχεύει μέσω μπλόκων σε επίμαχα σημεία, να καταφέρει να πιάσει επ΄ αυτοφώρω τους ζωοκλέφτες και να εξιχνιάσει την «μπίζνα» που πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από αυτή την δραστηριότητα. Ωστόσο η Αστυνομία δεν ήταν εκ των πραγμάτων σε θέση να… προαναγγείλει τα μέτρα που πρόκειται να λάβει και κατ΄ επέκταση να παρουσιάσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, πέραν του να δώσει στους κατοίκους που επισκέφτηκαν τον κ. Στεφάνου, τη διαβεβαίωση πως θα γίνει ότι καλύτερο για να παταχθεί καταρχήν το φαινόμενο των ζωοκλοπών. Από εκεί και έπειτα, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας στη συνάντησή τους με την επιτροπή κατοίκων, ζήτησαν ψυχραιμία, ειδικά μετά το περιστατικό της καραμπίνας και συνέστησαν στους κατοίκους να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την άμεση δράση για οτιδήποτε ύποπτο αντιλαμβάνονται. Αφήνοντας βέβαια τους κατοίκους με ανάμεικτα συναισθήματα ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης…

 

Εξιχνίαση παλιάς κλοπής

Σε κάθε περίπτωση, προχτές η Αστυνομία εξιχνίασε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μία περίπτωση κλοπής και μία απόπειρα κλοπής, που διαπράχθηκαν, πριν από ένα μήνα περίπου.

Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ένας αλλοδαπός, ηλικίας 25 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κλοπής, της απόπειρας κλοπής και της πρόκλησης φθορών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, ο 25χρονος μπήκε στο σπίτι 64χρονης ημεδαπής στην περιοχή της Μόριας, παραβιάζοντας είσοδό του και αφού ερεύνησε τους εσωτερικούς χώρους του, αφαίρεσε τα χρηματικά ποσά των 2.050 ευρώ και των 500 δολαρίων, καθώς και διάφορα αντικείμενα, συνολικής αξίας 400 ευρώ περίπου. Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε επίσης ότι ο δράστης, ενεργώντας με την ίδια μέθοδο, εισήλθε σε δημόσιο κτίριο στη Μυτιλήνη, με σκοπό την κλοπή, χωρίς ωστόσο τελικά να αφαιρέσει κάτι από αυτό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey