290 κοντέινερ στη θέση των πλαστικών «σπιτιών», φιλοξενούν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες

«Αστική» ανάπλαση στον Καρά Τεπέ

23/02/2017 - 13:54

Τα πλαστικά σπιτάκια, που είχαν ημερομηνία λήξης, όπως λέει στο «Ε» ο διευθυντής του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, Σταύρος Μυρογιάννης, αλλάζουν εδώ και ενάμιση μήνα με 290 iso-box, προκατασκευασμένα κοντέινερ τα οποία είναι πριβέ σπίτια για κάθε οικογένεια

Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παπαντώνης

 

Τα πλαστικά σπιτάκια, που είχαν ημερομηνία λήξης, όπως λέει στο «Ε» ο διευθυντής του καταυλισμού του Καρά Τεπέ, Σταύρος Μυρογιάννης, αλλάζουν εδώ και ενάμιση μήνα με 290 iso-box, προκατασκευασμένα κοντέινερ τα οποία είναι πριβέ σπίτια για κάθε οικογένεια: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις τρεις οικογένειες σε ένα σπιτάκι, κάθε οικογένεια χρειάζεται το χώρο της. Κάθε iso-box έχει κρεβάτια, στρώματα, μαξιλάρια, σόμπα υγραερίου».

Μάλιστα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για να λειτουργεί σωστά η σόμπα υγραερίου. Ένας επιβλέπων τσεκάρει αν δουλεύει σωστά, αν μυρίζει, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα παράθυρα. «Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε όλο και περισσότερο τη φιλοξενία μας και να είναι όλο και πιο αξιοπρεπείς οι συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Μυρογιάννης, που τρέχει από χώρο σε χώρο, και από πίσω του ο φακός του «Ε» καταγράφει όλες τις αλλαγές και συγκεντρώνει στοιχεία για τη νέα ακτινογραφία του χώρου που μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα.

Τα iso-box έχουν χορηγηθεί στον Καρά Τεπέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Είχαμε προσφορές και από άλλους για να τα τοποθετήσουν, αλλά η Ε.Ε. έχει τον πρώτο λόγο».


Τα iso-box (αριστερά) αντικαθιστούν τα πλαστικά σπίτια (δεξιά) 

 

Νέο πολεοδομικό σχέδιο

Ο Καρά Τεπές εκτείνεται σε 24 στρέμματα, εκτός από τα σπιτάκια έχει χώρους δραστηριοτήτων, τουαλέτες και γειτονιές. «Δεν είναι αυτή η άναρχη δόμηση που υπήρχε αρχικά με τέντες από δω κι από κει, φτιάξαμε πλέον γειτονιές, βάσει πολεοδομικού σχεδίου». Καθημερινά υπάρχουν 30 άτομα προσωπικό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και 10 εργαζόμενοι των οκτάμηνων συμβάσεων του Δήμου. Ο Δήμος μεριμνά για τα ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτρισμού των γραφείων.

Το 80% της ενέργειας είναι πράσινη. «Ηλιακά πάνελ προσφέρουν στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και στο προσωπικό, ζεστό νερό και ηλεκτροδότηση», εξηγεί.

 

Ποιος κάνει «κουμάντο»;

Περίπου 15 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ύπατης Αρμοστείας, λειτουργούν στον Καρά Τεπέ. Ποιος αποφασίζει για το ποιες μπαίνουν στο Κέντρο ή όχι; «Εκτός των εταίρων της Ύπατης Αρμοστείας, εμείς τσεκάρουμε αν η κάθε ΜΚΟ είναι καταγεγραμμένη στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αν έχει ποιοτικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, λέμε σε κάθε ΜΚΟ ποιες ανάγκες καλείται να καλύψει στο Κέντρο», απαντά.

Σε ποιον ανήκει το Κέντρο του Καρά Τεπέ; «Το Κέντρο είναι ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου. Εγώ είμαι εντεταλμένος του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, δεν είμαι δημοτικός υπάλληλος. Απλώς ξεκίνησα να βρίσκομαι εδώ εθελοντικά το 2015 κι επειδή ήξερα το σημείο.

Το πώς το εννοούμε το “κουμάντο”, είναι ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζει καλύτερα ο δήμαρχος. Εγώ ελέγχω τα προγράμματα που μπορούν να “τρέξουν” στον Καρά Τεπέ για τη βελτίωση των συνθηκών. Ο μόνος επιβλέπων εδώ, είμαι εγώ. Πρόκειται όμως για μια σύμπραξη του Δήμου Λέσβου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», προσθέτει ο κ. Μυρογιάννης.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται καμία συναλλαγή με χρήματα.


Σόμπα υγραερίου σε κάθε νέο σπιτάκι και συνεχής έλεγχος για τη λειτουργία της 

 

Από Μόρια… σε Καρά Τεπέ

«Γι’ ακόμη μια φορά ξελασπώσαμε τη Μόρια. Είχαμε δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και μας ζητούσαν να πάρουμε 200. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί αυθημερόν. Σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία, έφυγαν 100 άτομα από τον Καρά Τεπέ σε νέα δομή κι έτσι μπορέσαμε να πάρουμε καινούριους. Συγκοινωνούντα δοχεία είμαστε. Αυτή τη στιγμή είναι 1.000 άτομα και η πόρτα έχει κλείσει.

Αλλά όταν έχω δύο σπιτάκια διαθέσιμα, δεν μπορώ να πάρω πέντε οικογένειες, αλλά δύο. Γιατί εκτός αυτού θα πρέπει να έχω και τους ανάλογους γιατρούς και τουαλέτες που χρειάζονται», λέει ο κ. Μυρογιάννης.

«Επίσης θέλουμε να δίνουμε τις σωστές πληροφορίες, ώστε να μη διακινούνται σενάρια περί ανοίγματος συνόρων και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο για τους φιλοξενούμενους, ώστε να απασχολούνται και να μην έχουν αρνητικές σκέψεις», συνεχίζει.

 

Η σίτιση

«Πώς πάει η κατάσταση με τη σίτιση;» ρωτήσαμε τον κ. Μυρογιάννη, υπενθυμίζοντάς του ότι πριν ένα χρόνο υπήρχαν παράπονα και πεταμένες μερίδες στους κάδους των σκουπιδιών. Εκείνος αμέσως φώναξε το προσωπικό και μας… έβαλε να δοκιμάσουμε μια μερίδα κοτόπουλο με πένες, φέτα και αραβική πίτα! «Το φαγητό δεν φεύγει για κανέναν αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα εμείς. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, αυτή τη στιγμή να μας τροφοδοτεί το Catering “Ελαΐτης” με προσφορά που έκανε, χωρίς να υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, μέχρι να ανακοινωθεί ο ανάδοχος της σίτισης από το διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας. Έτσι, μας τροφοδοτεί δωρεάν με διαφορετικό μενού το οποίο προσδιορίζεται σε εβδομαδιαία βάση».

Τι έγινε με την ισπανική οργάνωση “Remar”, που έκλεισε ένα πεντάμηνο δωρεάν προσφοράς σίτισης; «Τέλειωσε η συμφωνία που είχαμε μεταξύ διεύθυνσης και οργάνωσης. Πρέπει να ξέρετε ότι όποιος έρχεται για να προσφέρει φαγητό, του εξηγούμε πώς ακριβώς εμείς θέλουμε να προσφέρεται, σε συγκεκριμένο σκεύος, αραβική πίτα ή ψωμί. Επίσης επειδή έχουμε εμπειρία πάνω στο θέμα τού τι ζητούν οι άνθρωποι που μένουν εδώ, το ζητάμε. Δεν λέμε για χαβιάρι, αλλά για κους-κους, το οποίο είναι πάμφθηνο».

 


Ο Στ. Μυρογιάννης μάς …προκαλεί να δοκιμάσουμε το νόστιμο φαγητό που προσφέρει δωρεάν, μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού, το Catering «Ελαΐτης»

 

 

Τα προγράμματα και οι «ένοικοι»

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει για τους φιλοξενούμενους του Καρά Τεπέ, μικρούς και μεγάλους, καθημερινά μαθήματα αγγλικών, δραστηριότητες για ΑμεΑ, μαθήματα γερμανικών, μαθήματα ελληνικών και μαθήματα γαλλικών. Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, είναι η ώρα του φαγητού αλλά και το «ησυχαστήριο», ενώ τις Κυριακές έχουν όλοι ρεπό.

Τα απογεύματα κάθε μέρα γίνονται μαθήματα κολύμβησης, προβολές ταινιών, αλλά και άλλες δραστηριότητες: κηπουρική, γυμναστική και αθλητικές δραστηριότητες, μουσική, γιόγκα, αερόμπικ, κ.ά..

Ποιοι είναι οι σημερινοί «ένοικοι», γυναίκες, άντρες και παιδιά; Βάσει των πρώτων στοιχείων του Φεβρουαρίου, από τη Συρία 200 άτομα, Ιράκ 174, Αφγανιστάν 431, Κονγκό 41, Λίβανο 1, Παλαιστίνη 4, Ιράν 27, Αιθιοπία 3, Ερυθραία 26, Αλγερία 1, Νεπάλ 2, Αγκόλα 5, Μαρόκο 1, Ακτή Ελεφαντοστού 3, Μιανμάρ 6, Ζιμπάμπουε 14 και Σουδάν 2 άτομα. Το μεγαλύτερο διάστημα που πλέον έχει μείνει κάποιος στον Καρά Τεπέ είναι πέντε μήνες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey