Στο Τμήμα προσήχθη αλλοδαπή υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία λειτούργησε υπεράνω των ελληνικών αρχών και τελικά προκάλεσε...

«Ντου» δικηγόρων στη Μόρια!

08/06/2016 - 15:51

Στο τμήμα για αντιποίηση αστυνομικής αρχής και χρήση παράνομης βίας παραπέμφθηκε χτες το πρωί υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) μετά από καταγγελία μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ενώ εν συνεχεία κατατέθηκε και μηνυτήρια αναφορά από το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Με απόφαση εισαγγελέα, μετά την προσαγωγή της υπαλλήλου στο Τμήμα, η τελευταία αφέθηκε ελεύθερη, παρά το αίτημα των δικηγόρων για τη σύλληψη της υπαλλήλου.

Στο τμήμα για αντιποίηση αστυνομικής αρχής και χρήση παράνομης βίας παραπέμφθηκε χτες το πρωί υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) μετά από καταγγελία μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ενώ εν συνεχεία κατατέθηκε και μηνυτήρια αναφορά από το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Με απόφαση εισαγγελέα, μετά την προσαγωγή της υπαλλήλου στο Τμήμα, η τελευταία αφέθηκε ελεύθερη, παρά το αίτημα των δικηγόρων για τη σύλληψη της υπαλλήλου.

Όλα τα παραπάνω ακολούθησαν το… «ντου» των δικηγόρων στο Κέντρο Κράτησης. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Χάρης Πέτσικος. Μάλιστα, είχε προηγηθεί ενημέρωση από πλευράς Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης προς την υπηρεσία ώστε να τηρείται και να γίνεται σεβαστή η ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η είσοδος στο Κέντρο Κράτησης, σύμφωνα με τους νομικούς, γίνεται μετά πολλών εμποδίων αλλά και αυθαίρετων διαδικασιών. Τουτέστιν, για να μπει ένας δικηγόρος στο Κέντρο της Μόριας, όπως αποκάλυψε εξαρχής το «Ε», πρέπει πρώτα να περιγράψει τι θα κάνει, σε ποιον θα μιλήσει και άλλα παρόμοια, που αν μη τι άλλο αντιβαίνουν στο απόρρητο του επαγγέλματος.
Δεν συμβαίνει όμως μόνο αυτό το παράλογο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, είναι «υπόλογοι» όχι σε κάποιον υπάλληλο ελληνικής αρχής, αλλά σε… σεκιούριτι (!) ή αλλοδαπό υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). Η συνεργασία της EASO με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προβλέπει την παροχή βοήθειας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προς τις ελληνικές αρχές, που είναι επιφορτισμένες με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η επιτάχυνση της επεξεργασίας τους μέσω του τριπλασιασμού του αριθμού των επιτροπών.
Για το λόγο αυτό, είχαμε γράψει προ μηνός ότι είχαν καταφτάσει ξένοι υπάλληλοι της υπηρεσίας στη Λέσβο και ότι δουλεύουν καθημερινά στο Κέντρο Κράτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χ. Πέτσικος δήλωσε στο «Ε»: «Είναι πολύ σημαντική η συνδρομή υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου προς τις ελληνικές αρχές, όμως πρέπει να τηρείται η ελληνική νομοθεσία. Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 2 4194 του 2013, οι δικηγόροι μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε υπηρεσία επιδεικνύοντας τη δικηγορική τους ταυτότητα και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση όλες τις εργάσιμες ώρες».

Τι συνέβη;
Χτες, λοιπόν, το πρωί, ομάδα δικηγόρων της Μυτιλήνης επιχείρησε να μπει στο Κέντρο Κράτησης. Έδειξαν τις δικηγορικές τους ταυτότητες στον υπάλληλο σεκιούριτι της EASO, ο οποίος στη συνέχεια τούς ρώτησε πού ακριβώς θα πάνε και με ποιον θα μιλήσουν. Οι δικηγόροι αρνήθηκαν να απαντήσουν και επέμειναν να μπουν. Τότε ο υπάλληλος σεκιούριτι φώναξε την υπάλληλο της EASO, η οποία τους απαγόρευσε την είσοδο. «Με ποιο δικαίωμα μέλη της EASO επιτρέπουν ή απαγορεύουν την είσοδο;» της είπαν και μετέβησαν αμέσως στον αστυνομικό σταθμό που λειτουργεί εντός του Κέντρου Κράτησης.

Ας σημειωθεί ότι μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να σταματήσει ο αδιάκριτος αυτός έλεγχος και φυσικά παράνομος, που έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι μες τον ήλιο πάνω από 20 λεπτά και να κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες και τις προσφυγές. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα οι δικηγόροι ζήτησαν από την Αστυνομία να ξεκινήσει τη διαδικασία του αυτόφωρου και, σε περίπτωση που έκρινε ο Εισαγγελέας, να προχωρήσει ακόμα και στη σύλληψη της υπαλλήλου. Στη συνέχεια, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, ενώ έως χτες αργά το απόγευμα οι δικηγόροι κατέθεταν στο αστυνομικό τμήμα.

Ο συνήγορος της υπαλλήλου της EASO είναι ο Νίκος Χωριατέλλης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε για την πελάτισσά του ότι «πρόκειται για αλλοδαπή υπήκοο, η οποία συνδράμει τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και ότι η σύλληψή της θα διακύβευε ακόμα και τα εθνικά συμφέροντα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey