Η αντιπρόεδρος της Ευρω-ομάδας των «Πράσινων» Σκα Κέλλερ στο «Ε»

«Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί όπως η Ελλάδα»

20/05/2016 - 23:23

Είχε την άδεια να επισκεφτεί το Κέντρο Κράτησης της Μόριας, αλλά η επίσκεψή της συνέπεσε με τις διαμαρτυρίες εντός του Κέντρου, οπότε δεν είχε τη δυνατότητα να δει τους χώρους εσωτερικά. Το «Ε» εντόπισε την αντιπρόεδρο της Ευρω-ομάδας των «Πράσινων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» Σκα Κέλλερ τη Δευτέρα στο ΠΙΚΠΑ, όπου ενημερώθηκε από τους εθελοντές για τη λειτουργία του.

Είχε την άδεια να επισκεφτεί το Κέντρο Κράτησης της Μόριας, αλλά η επίσκεψή της συνέπεσε με τις διαμαρτυρίες εντός του Κέντρου, οπότε δεν είχε τη δυνατότητα να δει τους χώρους εσωτερικά. Το «Ε» εντόπισε την αντιπρόεδρο της Ευρω-ομάδας των «Πράσινων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» Σκα Κέλλερ τη Δευτέρα στο ΠΙΚΠΑ, όπου ενημερώθηκε από τους εθελοντές για τη λειτουργία του.

Μας μίλησε για την επίσκεψή της, τη θέση της για τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ενώ εξήρε τη στάση τής ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτήν των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα, συνοδευόμενη από το συν-συντονιστή της θεματικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «Οικολόγων Πράσινων» Μιχάλη Μπάκα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς, εθελοντές και πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας της «Caritas», του Καρά Τεπέ και της «Ηλιακτίδας».

Έχετε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λέσβο.

«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τη Λέσβο από το Νοέμβριο. Η διαφορά είναι πραγματικά τεράστια. Τα πάντα είναι πολύ πιο οργανωμένα, αναφορικά με τη στέγαση των προσφύγων -ίσως με εξαίρεση το Κέντρο της Μόριας, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Στον Καρά Τεπέ όμως είναι πολύ πιο οργανωμένα.

Βέβαια η μεγάλη διαφορά κυρίως έχει να κάνει με τον εγκλωβισμό των ανθρώπων που δεν υπήρχε πριν και το γεγονός ότι έχουν “κολλήσει” εδώ χωρίς ιδιαίτερη προοπτική μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

Ποια είναι η γνώμη σας σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας;

«Πιστεύω ότι... δεν είναι πολύ καλή ιδέα! Δείχνει ότι κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποστήριξαν το κλείσιμο των συνόρων και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Όταν όμως έρχεται επί τάπητος το ζήτημα της επανεγκατάστασης των προσφύγων ή της υποστήριξης της Ελλάδας, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί 50.000 πρόσφυγες, δεν έχει φανεί αλληλεγγύη ή βοήθεια από την Ευρώπη. Ουσιαστικά το κλείσιμο των συνόρων ήταν αυτό που οδήγησε στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία. Πιστεύω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατευτεί και να παρέχεται το δικαίωμα αίτησης ασύλου και είμαι πολύ περίεργη για να δω τη μετέπειτα στάση της Ευρώπης σχετικά με αυτό».

Πάντως μετά την εν λόγω συμφωνία οι αφίξεις έχουν μηδενιστεί.

«Είναι αλήθεια ότι έρχονται πολύ λίγοι άνθρωποι. Όμως οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τη χώρα τους συνεχίζουν να υπάρχουν. Οπότε ποιο δρόμο θα πάρουν μετά; Δεν γνωρίζουμε. Συνεπώς το πρόβλημα δεν λύνεται με τη συμφωνία. Το πρόβλημα λύνεται με διεθνή προστασία. Γι’ αυτό το λόγο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια τους απέναντι σ’ αυτό.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τις αφίξεις. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη κάνουν σα να φοβούνται τους πρόσφυγες και λειτουργούν λες και είναι απειλή για εμάς. Είναι εντυπωσιακό αυτό! Δεν μπορώ με τίποτα να το καταλάβω!

Βέβαια για την τοπική κοινωνία πρόκειται για πολύ μεγάλη πρόκληση, όπως και για την Ελλάδα, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.».

Ένα σχόλιό σας για τη διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών σε επίπεδο δικαιωμάτων.

«Είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα όταν ο κάθε άνθρωπος βγαίνει βρεγμένος από τη θάλασσα. Υπάρχει το σύστημα ασύλου, η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με το άσυλο που είναι ξεκάθαρη για το ποιος δικαιούται ή όχι. Το πρόβλημα στην Ε.Ε. είναι ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει δικαιώματα μεταναστών. Δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρώπων που αναζητούν δουλειά, παρά μόνο εκείνους που έχουν πάρα πολλά προσόντα. Πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες».

Πώς θα περιγράφατε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί πάρα πολύ για να βελτιώσει όσο γίνεται την κατάσταση. Θα ήθελα να δω την ίδια προσπάθεια και από την Ε.Ε. συνολικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τεράστιας οικονομικής κρίσης και ανεργίας και κάνει ό,τι μπορεί. Μακάρι να έκαναν το ίδιο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Γιατί πιστεύω ότι πάνω απ’ αυτά είναι η Ε.Ε. και με πολλές δυνατότητες βοήθειας. Τώρα φαίνεται ότι όλα είναι θέμα της Λέσβου και της Ελλάδας, ξεχνώντας κάποιοι ότι αυτά τα σημεία είναι σημεία εισόδου στην Ευρώπη».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της η Σκα Κέλλερ τόνισε: «Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τη Λέσβο τους τελευταίες μήνες και χαίρομαι, γιατί συνάντησα και σήμερα ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες.

Δυστυχώς, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, χιλιάδες προσφύγων έχουν “παγιδευτεί” στην Ελλάδα και απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας της επανατοποθέτησής τους στις χώρες της Ε.Ε., όπως ίσχυε πριν από τη συμφωνία και εξακολουθεί να ισχύει. Είναι σημαντική η νομική υποστήριξη των προσφύγων καθώς και η στήριξη των δομών φιλοξενίας που προσφέρουν πολλά.

Είμαστε αντίθετοι στους τοίχους που υψώνονται στα σύνορα της Ε.Ε. και πρέπει όλες οι χώρες να σταθούν αλληλέγγυες στο προσφυγικό ζήτημα και να μην αφήνουν την Ελλάδα αβοήθητη, σπρώχνοντας απλά τους πρόσφυγες πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey