2015: προσφυγικό με την Ε.Ε. σε αδράνεια

Όλο το βάρος στη Λέσβο

16/01/2016 - 00:01

Από τα 160.000 άτομα που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβριο από την Ε.Ε. να μετεγκατασταθούν, έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 272 άτομα, σύμφωνα με τον απολογισμό για το προσφυγικό του Σώματος των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα 160.000 άτομα που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβριο από την Ε.Ε. να μετεγκατασταθούν, έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 272 άτομα, σύμφωνα με τον απολογισμό για το προσφυγικό του Σώματος των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχέδια, ανακοινώσεις, δεσμεύσεις και προτροπές σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση της Ελλάδας από τη συνεχή ροή προσφύγων δεν υλοποιήθηκαν το 2015, παρότι εξαγγέλθηκαν με συνέπεια όλο το βάρος να το επωμίζονται τα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα η Λέσβος, από την οποία πέρασε το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων.

Προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, τόσο τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσο και τα κράτη μέλη στα οποία πρέπει να μετεγκατασταθούν τα άτομα που έχουν ανάγκη οφείλουν να εφαρμόσουν γρήγορα τις δύο αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, κυρίως δηλώνοντας και ταυτόχρονα αυξάνοντας τον αριθμό των θέσεων που είναι άμεσα διαθέσιμες και εξασφαλίζοντας την υποδοχή των ατόμων αυτών.

Σχετικά με την επανεγκατάσταση, με βάση τις πληροφορίες που στέλνουν τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη, 5.331 άτομα επρόκειτο να επανεγκατασταθούν στο πλαίσιο του καθεστώτος το 2015. Στο τέλος του περασμένου έτους, η Επιτροπή έλαβε επιβεβαίωση ότι μόνο 779 άτομα είχαν πράγματι επανεγκατασταθεί. Συνολικά αναμένεται να επανεγκατασταθούν 22.504 άτομα έως το τέλος του 2017.

Αναφορικά με τα κέντρα πρώτης υποδοχής (hot spots), από τα πέντε κέντρα πρώτης υποδοχής που προβλέπονταν για την Ελλάδα, μόνο ένα θεωρείται πλήρως λειτουργικό, αυτό της Λέσβου. Από τα έξι κέντρα πρώτης υποδοχής που προβλέπονταν για την Ιταλία, δύο λειτουργούν μέχρι στιγμής (Λαμπεντούζα και Τραπάνι).

Σχετικά με την επιστροφή, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το ποσοστό επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Δράσης για την Επιστροφή, σημειώνοντας πρόοδο στη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής και διενεργώντας διαπραγματεύσεις.

Το Σώμα των Επιτρόπων συζήτησε επίσης τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που απαιτούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης. Τα γεγονότα του τελευταίου έτους απέδειξαν ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Επιτροπή θα προτείνει μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου. Οι προτάσεις της αναμένονται έως το Μάρτιο, στο πλαίσιο των εργασιών της για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ασύλου.

Προκειμένου να μειωθεί η χρήση των παράνομων μεταναστευτικών διαδρομών, η Επιτροπή ετοιμάζει δέσμη μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, που θα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τη μπλε κάρτα. Θα προταθούν, επίσης, μέτρα για την ένταξη.

 

Δρομολόγιο επιστροφής στην Τουρκία

Καραβάκι από την Τουρκία προς τη Λέσβο επίσημα και με τη βούλα ζητούσαν εθελοντές αλλά και ο δήμαρχος Λέσβου, ώστε να μην πνίγονται άνθρωποι στις ακτές του νησιού. Το σχέδιο της κυβέρνησης όμως είναι το καραβάκι να πηγαίνει… απέναντι!

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», που επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη FRONTEX να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου απέλασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο περιλαμβάνει τη νηολόγηση πλοίων στη Λέσβο και άλλα ελληνικά νησιά, με τα οποία θα επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι δε θεωρήθηκαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ε.Ε.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου έγιναν ανώνυμα, διότι δεν έχει τεθεί το ζήτημα επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Βέβαια κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα λύσει το πρόβλημα είναι ζητούμενο, αφού αυτό που μπορεί να συμβεί είναι αυτοί που θα επιστραφούν στην Τουρκία να... επανέρχονται με την πρώτη ευκαιρία πάλι στα νησιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey