Ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Ελευθέριος Ελευθεριάδης, δίνει τη δική του εκδοχή στο «Ε» για την εξέλιξη της φωτιάς

Γιατί καήκαμε ξανά...

02/09/2015 - 14:59

Απαντήσεις -οπουδήποτε μπορεί ή ενδεχομένως είναι ευθύνη του- στα «καυτά» ερωτήματα που προκύπτουν για το συντονισμό και γενικότερα τους χειρισμούς των δυνάμεων κατάσβεσης της καταστροφικής φωτιάς στη χερσόνησο της Αμαλής, δίνει σήμερα στο «Ε» ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Απαντήσεις -οπουδήποτε μπορεί ή ενδεχομένως είναι ευθύνη του- στα «καυτά» ερωτήματα που προκύπτουν για το συντονισμό και γενικότερα τους χειρισμούς των δυνάμεων κατάσβεσης της καταστροφικής φωτιάς στη χερσόνησο της Αμαλής, δίνει σήμερα στο «Ε» ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μέχρι τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, αναγνωρίζοντας την οδύνη και την απογοήτευση των κατοίκων για το γεγονός πως μία ακόμη φωτιά εξελίχθηκε σε πύρινο εφιάλτη μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια και μάλιστα στα ίδια ακριβώς μέρη, υπεραμύνεται των χειρισμών και των προσπαθειών των δυνάμεών του στη Μυτιλήνη και διαψεύδει κατηγορηματικά πως το ζεύγος των καναντέρ που αποχώρησαν από τις επιχειρήσεις λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, έφυγαν με δική του εντολή.

Αποκαλύπτοντας πως έφυγαν λόγω βλάβης του ενός εξ αυτών, που υποχρεώνει και το άλλο να αποχωρήσει δεδομένου ότι πετούν ως ζεύγη, και αντικαταστάθηκαν από ένα άλλο ζεύγος άμεσα που πέταξε από την Ελευσίνα. Παράλληλα «δείχνει» ως αρνητικό παράγοντα για την όλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, το δυνατό αέρα, αλλά και τη μορφολογία του βουνού, που συνέβαλαν στο να χαθεί από τον έλεγχο η φωτιά -και όχι την προσωρινή απουσία των καναντέρ.

«Ακούω και διαβάζω πολλά. Διαβάζω σε δηλώσεις επωνύμων ακόμα και για εγκληματική αμέλεια. Αν όντως ισχύουν όμως όλα αυτά που λέγονται έτσι εύκολα, θα έπρεπε ο εισαγγελέας να με καλέσει και να μου ζητήσει εξηγήσεις για το λόγο που υποτίθεται έδωσα εντολή να φύγουν τα καναντέρ.

Όμως δεν έδωσα καμία τέτοια εντολή. Τα καναντέρ έφυγαν λόγω βλάβης του ενός και αντικαταστάθηκαν από άλλα. Όμως η αποχώρησή τους δεν ευθύνεται για το γεγονός πως δυνάμωσε στη συνέχεια η φωτιά…», λέει στο «Ε» ο κ. Ελευθεριάδης και μπαίνει στη διαδικασία μίας πρώτης εκτίμησης του τι πήγε καλά και τι άσχημα στη θλιβερή φωτιά της Κυριακής.

Η δύσκολη μορφολογία και ο αέρας
Ο κ. Ελευθεριάδης εξηγεί στο «Ε» πως πράγματι διαφάνηκε ότι λίγο πριν τη 1 η φωτιά έδειχνε πως ήταν υπό έλεγχο, αλλά η αποχώρηση των καναντέρ δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός πως η φωτιά θέριεψε και ξέφυγε στη συνέχεια. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη φωτιά ήταν πως την είχαμε κάτω από τα πεύκα.

Ήταν ύπουλη και οι δυνάμεις μας ήταν περιορισμένες, αφού η δύσκολη μορφολογία της περιοχής, δεν μας επέτρεπε την πλήρη ανάπτυξή τους.

Όταν τα καναντέρ έφυγαν, εμείς ήδη δίναμε μάχη στο δρόμο της Αμαλής. Η φωτιά είχε φλόγες που έφταναν μέχρι και τα 25 μέτρα ύψος και η θερμότητα του αέρα δημιουργούσε εστίες ανά 500 μέτρα μέσα σε μία κοιλότητα που τα αεροπλάνα έτσι κι αλλιώς λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν δεν υπήρξε ποτέ, ούτε εντολή να φύγουν τα καναντέρ κι ούτε φυσικά καταστροφική συνέπεια η αποχώρησή τους. Για εμάς μία φωτιά σβήνει όταν δεν υπάρχει καμία εστία. Ανακούφιση προς στιγμήν μπορεί να υπάρχει. Εφησυχασμός μόνο όταν σβήσει εντελώς».

«Ματώσαμε να σβήνουμε αναζωπυρώσεις»
Ωστόσο ο κ. Ελευθεριάδης δεν επιχειρεί να αποδείξει πως όλα έγιναν τέλεια. «Σαφώς και μπορεί να υπήρξαν λάθη, ενδεχομένως και κακοί υπολογισμοί», λέει, ωστόσο υπεραμύνεται των προσπαθειών της πυροσβεστικής που συνέβαλαν στη διάσωση σημαντικού μέρους του δάσους της Αμαλής. «Από τις 11 το πρωί κηρύξαμε σε γενική επιφυλακή όλες μας τις δυνάμεις στη Λέσβο.

Όλο το βράδυ της Κυριακής ματώσαμε να σβήνουμε αναζωπυρώσεις. Λίγοι μπορούν να καταλάβουν τι μάχη δόθηκε στην Αμαλή για να μην έχουμε ακόμα πιο τραγικές συνέπειες, αλλά και για να μην κινδυνέψουν τα χωριά των Λουτρών και της Αγίας Μαρίνας».

Τα ελαιοκτήματα και η πιθανότητα εμπρησμού
Παράλληλα όμως υποστηρίζει πως τα ελαιοκτήματα που ήταν φροντισμένα από τους ιδιοκτήτες τους και όχι παρατημένα -όπως είναι η πλειοψηφία τους- δεν κινδύνεψαν καν. «Υπήρχαν ελαιοκτήματα που τα χόρτα έφταναν και στο ενάμισι μέτρο ύψος.


Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Λ. Ελευθεριάδης διατυπώνει τη δική του εκδοχή επιχειρώντας να απαντήσει σε ερωτήματα της κοινής γνώμης γιατί ξανακάηκε η Αμαλή. Η εικόνα ωστόσο που άφησε πίσω της η φωτιά προκαλεί θλίψη.

Φανταστείτε την κατάσταση της φωτιάς…», λέει χαρακτηριστικά.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά; Ακόμα σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάδη δεν μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο ο ίδιος αποκλείει την πιθανότητα πρόκλησης σπίθας από γεωργικές καλλιέργειες, ή από σκουπίδια. Εκτίμηση που ενισχύει την πεποίθηση πολλών ειδικά στην Αγία Μαρίνα κατοίκων πως πρόκειται για εμπρησμό…

 

5.000 στρέμματα η ζημιά…
Τι ζημιά εκτιμάται ότι άφησε πίσω της η φωτιά; Οι πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πάντως πληροφορίες, κάνουν λόγο για περίπου 5.000 στρέμματα. Εκ των οποίων αξίζει να σημειωθεί 3.000 στρέμματα ήταν ουσιαστικά οι καμένες εκτάσεις από τη φωτιά του 2006! Ενδεικτικό της διαπίστωσης πως οι δύο αυτές φωτιές είχαν πάμπολλα κοινά σημεία και… διαδρομή. 1.500 στρέμματα ήταν εκείνα της δασικής έκτασης και περίπου 600 εκείνα των ελαιοκτημάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey