×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Ενημέρωση από ΔΕΥΑΛ στο δημοτικό συμβούλιο

Στον αέρα η επέκταση λόγω βιολογικών

27/03/2015 - 15:38

Ενημέρωση για την κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη ΔΕΥΑΛ θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Ακριώτης. Για το περιεχόμενο της εισήγησής του το μεσημέρι θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, τα μέλη του οποίου δε γνωρίζουν ποια ζητήματα θα περιλαμβάνει ακριβώς.

Ενημέρωση για την κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη ΔΕΥΑΛ θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Ακριώτης. Για το περιεχόμενο της εισήγησής του το μεσημέρι θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, τα μέλη του οποίου δε γνωρίζουν ποια ζητήματα θα περιλαμβάνει ακριβώς. Έντονος ωστόσο προβληματισμός επικρατεί τόσο στη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ όσο και σε υπηρεσιακούς παράγοντες για μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν αναφορικά με το ζήτημα της επέκτασης της επιχείρησης σε ολόκληρο το νησί, με αρκετούς εξ αυτών να κάνουν λόγο ακόμα και για μια αδιέξοδη κατάσταση που είναι προ των πυλών.

Ενημέρωση για την κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών σε Πλωμάρι, Ερεσό και Καλλονή αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως θα έχει έτοιμο και οπτικοακουστικό υλικό προκειμένου η περιγραφή να είναι ακόμα πιο παραστατική και πλήρης. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι η σκοπιμότητα της κίνησης αυτής από πλευράς του κ. Ακριώτη, και ειδικά σε μια χρονική στιγμή που έχει δρομολογηθεί η επέκταση της ΔΕΥΑΛ και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης των συγκεκριμένων βιολογικών σταθμών. Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη αποκατάσταση έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΛ και Δήμου, με το δεύτερο να διαθέτει 200.000 ευρώ για τις απαιτούμενες εργασίες και προμήθειες υλικών. Από την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τις παρεμβάσεις στους βιολογικούς αυτούς.

Και τρία ζητήματα
Δεν έχει επίσης γίνει γνωστό αν στη σημερινή ενημέρωση ο κ. Ακριώτης θα ζητήσει κάτι από το δημοτικό συμβούλιο ή απλά θα αρκεστεί σε μία απλή ενημέρωση για την κατάσταση. Αν και το δεύτερο θεωρείται το πιο πιθανό, είναι αρκετοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ που εξακολουθούν να έχουν τις επιφυλάξεις τους για το όλο εγχείρημα της επέκτασης της επιχείρησης σε όλο το νησί. Αρκετοί μάλιστα από τους παραπάνω είχαν επισημάνει πως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στο ζήτημα είναι οι συγκεκριμένοι βιολογικοί.


Ειδικότερα, οι τρεις αυτές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων είναι σε κατάσταση μη λειτουργική, πράγμα που εγείρει μια σειρά από ζητήματα στη διαδικασία παραλαβής τους, η οποία να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει καν ξεκινήσει. Το πρώτο ζήτημα που μπαίνει είναι το οικονομικό. Ακόμα και τα χρήματα που διατίθενται μέσω της προγραμματικής σύμβασης δεν επαρκούν για να καταστούν λειτουργικοί οι τρεις βιολογικοί και οι οικονομικές δυνατότητες της ΔΕΥΑΛ δεν επιτρέπουν μια τέτοια παρέμβαση.
Το δεύτερο ζήτημα είναι σχετικά με την παραλαβή των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ θα κλιθούν να υπογράψουν σε μια διαδικασία παράδοσης παραλαβής για εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και φυσικά δεν είναι λειτουργικές, πράγμα που, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες των διαδικασιών αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στους βιολογικούς, απαιτεί μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της παραλαβής. Μάλιστα, ένα από τα ζητήματα που μπαίνουν είναι και αυτό των ευθυνών για το πώς οδηγήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση οι τρεις βιολογικοί.
Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που αναδύεται στο πλαίσιο της επέκτασης είναι αν και με ποιο τρόπο θα στηρίξει ο Δήμος τη ΔΕΥΑΛ για τις παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις των νέων περιοχών που παραλαμβάνει. Αν και η πολιτική βούληση είναι δεδομένη από πλευράς της δημοτικής αρχής, αυτό δε θεωρείται καθόλου εύκολο διαδικαστικά.
Αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η σημερινή ενημέρωση να περιοριστεί μόνο στην περιγραφή της κατάστασης, δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς προέδρου της ΔΕΥΑΛ αναφορά και στα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία της επέκτασης. Άλλωστε, μέχρι χθες το μεσημέρι, κανείς -πλην του κ. Ακριώτη- δε γνώριζε το περιεχόμενο της εισήγησής του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey