×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Το… αδιέξοδο της πρόσφατης εκτελεστικής επιτροπής ξεπεράστηκε και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Λέσβου λογικά θα ικανοποιεί τους πάντες

Και έργα και ασφαλτοστρώσεις!

27/03/2015 - 15:35

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φαίνεται πως λειτούργησε για τη δημοτική αρχή η απόφασή της να βάλει στο «ψυγείο» ουσιαστικά για μία εβδομάδα την εισήγησή της για Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2015 μέχρι να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα απόφαση, που θα εξισορροπήσει τα πάντα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των γεωγραφικών αντιδημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φαίνεται πως λειτούργησε για τη δημοτική αρχή η απόφασή της να βάλει στο «ψυγείο» ουσιαστικά για μία εβδομάδα την εισήγησή της για Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2015 μέχρι να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα απόφαση, που θα εξισορροπήσει τα πάντα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των γεωγραφικών αντιδημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Και από εκεί που το δίλημμα, που είχε εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα και προκαλούσε μία νέα δυναμική εσωστρέφεια στη δημοτική αρχή, ήταν είτε η εισήγηση για τουλάχιστον ένα έργο σε κάθε χωριό, είτε μία ευρεία ασφαλτόστρωση ύψους ενός εκ. ευρώ για όλο το Δήμο, η ρελάνς του δημάρχου και των άμεσων συνεργατών του είναι ικανή να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο, καθώς τελικά η εισήγηση που πρόκειται να έρθει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει τελικά και τις δύο προοπτικές!
Ως γνωστό από την εκτελεστική επιτροπή της 18ης Μαρτίου είχαν αναδειχθεί για μία ακόμη φορά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα με έντονα τοπικιστικά χαρακτηριστικά.

Το… ιστορικό του αδιεξόδου
Η αρχική εισήγηση που είχε εκπονηθεί από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Στρατή Τζιμή, σε συνεργασία με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους αλλά και τους προέδρους των χωριών, ήταν στην κατεύθυνση για πρώτη φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα να δώσει έργα στην περιφέρεια και να μη μείνει απλά ως μία έκθεση ιδεών και προοπτικών στο χαρτί. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, είχαν συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή και οι ίδιοι οι πρόεδροι των χωριών, καταθέτοντας κατευθείαν στη δημοτική αρχή τις ρεαλιστικές προτάσεις τους, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένας αντικειμενικός προγραμματισμός για τουλάχιστον ένα -και καλό- έργο για κάθε χωριό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν δυσαρέσκειες από συγκεκριμένους αντιδημάρχους, για το λόγο ότι είχαν κατανεμηθεί με άνισο τρόπο τα ποσά και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις ανά δημοτική ενότητα. Η δυσπιστία λοιπόν αυτή και το γεγονός πως διαφαίνονταν κάποιες δημοτικές ενότητες ξεκάθαρα ευνοημένες σε σχέση με άλλες προκάλεσε δεύτερες σκέψεις στο δήμαρχο, που αντιπρότεινε την πραγματοποίηση μίας ευρείας ασφαλτόστρωσης ύψους 1 εκ. ευρώ και επιπλέον τσιμεντοστρώσεων στους δρόμους όλων των οικισμών του Δήμου. Αυτή η πρόταση, βεβαίως, φαινόταν να ικανοποιεί εκείνους που δεν είχαν ικανοποιητικό αριθμό έργων βάσει της αρχικής εισήγησης, αλλά δυσαρεστούσε εκείνους που είχαν εξασφαλίσει σημαντικές παρεμβάσεις από την προηγούμενη διεργασία.

Ξεμπλόκαρε τα πάντα
Όλο αυτό το σκηνικό ανάγκασε το δήμαρχο να αναστείλει την εισήγηση από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, για να κερδίσει χρόνο στο μεσοδιάστημα και να εξασφαλίσει την πιο συμφέρουσα λύση, η οποία και θα εξισορροπούσε τα αντικρουόμενα συμφέροντα των αντιδημάρχων και των προέδρων των χωριών. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες, η εισήγηση που πρόκειται να κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να αφήσει άπαντες ικανοποιημένους! Και αυτό γιατί ουσιαστικά η δημοτική αρχή «ξεκλείδωσε», ανεξαρτήτως του προηγούμενου προγραμματισμού της, ένα εκ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί -μέχρι το καλοκαίρι- για ασφαλτοστρώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο των οικισμών του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, θα εισηγηθεί τόσο τον προγραμματισμό έργων για τον οποίο δούλεψε μεθοδικά το προηγούμενο διάστημα για κάθε χωριό και δημοτική ενότητα, όσο και για τις ασφαλτοστρώσεις. Και από εκεί που φαινόταν πως αντιμετώπιζε δίλημμα μεταξύ των δύο προτάσεων, θα φέρει εισήγηση και για τις δύο, κάτι που αποτελεί στην πράξη το καλύτερο δυνατό για την «περιφέρεια» του Δήμου αλλά και για τη δημοτική κοινότητα της Μυτιλήνης.
Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός δε θέλησε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εισήγηση, αλλά επιβεβαίωσε πως η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να προχωρήσει και τις δύο προοπτικές. «Νομίζω ότι θα είναι καλό να τα πούμε όλα στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ πάντως πως η εισήγηση θα είναι ικανοποιητική» σχολίασε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας και το γεγονός ότι έγιναν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις στον προγραμματισμό έργων ανά χωριό, στη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey