Τιμή στους Προσκόπους της Λέσβου που έπεσαν στην περίοδο 1940 - 1944

Πέντε άγνωστοι «μικροί ήρωες»…

21/10/2014 - 13:31

Μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας της Λέσβου, τη μνήμη πέντε νέων προσκόπων, τιμά την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου.

Μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας της Λέσβου, τη μνήμη πέντε νέων προσκόπων, τιμά την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου.

Πρόκειται για πέντε προσκόπους που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στο αλσύλλιο της Μυτιλήνης «Τσαμάκια», ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια.

Το απέριττο μνημείο των προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον ιταλικό φασισμό και το γερμανικό ναζισμό», ως βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέστηκε από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 4 Μαΐου 1942 και το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την προσκοπική εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης.

Στήθηκε δε με φροντίδα της Προσκοπικής Κίνησης για να θυμίζει σε όλους τη θυσία του νέου που εκτελέστηκε σε αυτό το σημείο, αλλά και όλων των άλλων προσκόπων της Λέσβου που έπεσαν την περίοδο 1940 - 1944.

Η έρευνα των αρχείων της Προσκοπικής Κίνησης έδειξε ότι εκτός του προσκόπου της 2ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης Πέτρου Γκεργκέτσου, μέλη προσκοπικών συστημάτων της Μυτιλήνης ήταν οι: Θεόδωρος Τσόλας της 3ης Ομάδας, που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Δημήτριος Νικολαΐδης της 1ης Ομάδας, που πέθανε εξ αιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941.

Μιχάλης Καραφύλας, υπαρχηγός της 2ης Ομάδας, που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942. Και τέλος, Γεώργιος Ζλατόγλου της 2ης Ομάδας, που εκτελέστηκε και αυτός στα Τσαμάκια στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey