Μυστική η ΕΔΕ για τα χαμένα κινητά των μεταναστών

Το πόρισμα στο Υπουργείο

22/08/2014 - 14:49

Πρόσω ολοταχώς προς το αρχείο βαίνει ο φάκελος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση απώλειας επτά ακριβών κινητών τηλεφώνων Σύριων μεταναστών, την οποία είχε διατάξει ο λιμενάρχης Μυτιλήνης Εμμανουήλ Μαργωμένος στις αρχές Μαρτίου.

Πρόσω ολοταχώς προς το αρχείο βαίνει ο φάκελος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση απώλειας επτά ακριβών κινητών τηλεφώνων Σύριων μεταναστών, την οποία είχε διατάξει ο λιμενάρχης Μυτιλήνης Εμμανουήλ Μαργωμένος στις αρχές Μαρτίου.

Τότε Σύριοι πρόσφυγες είχαν καταγγείλει πως δεν τους επεστράφησαν τα κινητά που είχαν παραδώσει σε στελέχη του λιμεναρχείου κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους. Αν και συγκεκριμένες πληροφορίες από το πόρισμα της ΕΔΕ δεν υπάρχουν, υπηρεσιακές πληροφορίες μεταφέρουν τη βεβαιότητα πως δεν προκύπτει καμία ευθύνη για υπηρεσιακή παράλειψη.

Στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση των χαμένων κινητών Σύριων προσφύγων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, μόνο σε περίπτωση που προκύπτουν υπηρεσιακές παραλείψεις θα κληθούν να καταθέσουν τα εμπλεκόμενα στελέχη του λιμενικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θεωρείται ως πιθανότερη εξέλιξη πως ο φάκελος του πορίσματος θα πάρει τον δρόμο προς το αρχείο.

Δύο ήταν οι λόγοι που ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να μην απαντηθεί από την ΕΔΕ τι ακριβώς συνέβη και πώς χάθηκαν τα κινητά.
Ο πρώτος είναι πως δεν υπάρχει γραπτή καταγγελία των Σύριων για το περιστατικό, πράγμα που καθιστά την υπόθεση «αδύναμη».

Να σημειωθεί πως η διαμαρτυρία των μεταναστών είχε γίνει λίγο πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά και, προκειμένου να μην το χάσουν, προέβησαν μόνο σε προφορική αναφορά και δεν κατέθεσαν γραπτώς τις καταγγελίες τους.

Ο δεύτερος λόγος που έκανε τυπικά τουλάχιστον δύσκολη την αναζήτηση ευθυνών είναι το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν ανήκουν στην κατηγορία των τιμαλφών ειδών για τα οποία οι διωκτικές αρχές τηρούν συγκεκριμένη διαδικασία κατά τη σύλληψη. Ειδικότερα, όλα τα προσωπικά είδη κάθε συλληφθέντα μπαίνουν σε σακουλάκι με το όνομά του, το οποίο σφραγίζεται και στη συνέχεια παραδίδεται σ’ αυτόν με την απελευθέρωσή του .

Φτηνά τα ακριβά…
Τα κινητά τηλέφωνα, όμως, συγκεντρώνονται όλα μαζί και παραδίδονται στην αστυνομία που παραλαμβάνει τους πρόσφυγες, η οποία τους τα επιστρέφει μετά την απελευθέρωσή τους.

Η ελλειμματική αυτή διαδικασία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να διαπιστωθεί αν και πού υπήρξαν παραλείψεις. Μάλιστα την παραπάνω άποψη είχαν εκφράσει και υπηρεσιακοί παράγοντες του λιμεναρχείου. Συγκεκριμένα ο λιμενάρχης, Εμμανουήλ Μαργωμένος, όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση, μας είχε εξηγήσει πως η διαδικασία των τιμαλφών δεν τηρείται στα κινητά τηλέφωνα, διότι δεν υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία.

Να σημειωθεί πως η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης είχε διαταχθεί από τον ίδιο τον λιμενάρχη. Για το πόρισμα της ΕΔΕ και τα άλλα στοιχεία του φακέλου που έφυγαν για το Υπουργείο, ο κ. Μαργωμένος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey