Χήρα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, κινδυνεύει με πέντε χρόνια φυλάκισης για χρέη που της δημιούργησαν... άλλοι

Έκκληση 37χρονης για 1.130,38 ευρώ!

13/08/2014 - 21:44

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται 37χρονη κάτοικος της Γέρας, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και χήρα, για 1.130,38 ευρώ τα οποία αν δεν καταβάλει σήμερα κιόλας στο Πρωτοδικείο, καλείται να εκτίσει ποινή πέντε χρόνων.

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται 37χρονη κάτοικος της Γέρας, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και χήρα, για 1.130,38 ευρώ τα οποία αν δεν καταβάλει σήμερα κιόλας στο Πρωτοδικείο, καλείται να εκτίσει ποινή πέντε χρόνων.

Το εν λόγω ποσό αφορά σε μία δόση από τις 36 συνολικά που πρέπει να πληρώσει προκειμένου να μην εκτίσει την ποινή, για χρέος στην Εφορία που αρχικά είχε ανέλθει, σύμφωνα με την ίδια, σε 21 εκατ. ευρώ (!) για «έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση».

Η 37χρονη Μ.Γ. μίλησε στην εφημερίδα μας και εξομολογήθηκε την κατάσταση όπου οδηγήθηκε, ερήμην της όπως επισημαίνει, τον Ιούνιο το 2013, όταν «καταδικάστηκε χωρίς να το ξέρει για (σ.σ. το υπέρογκο πραγματικά ποσό των) 21 εκατ. ευρώ!».

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εδώ και μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να συγκεντρώσει τα 1.130,38 ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τη Μ.Γ. για να μη φυλακιστεί.

Το εν λόγω αστρονομικό ποσό οφειλής στην Εφορία προέκυψε από εταιρεία που ήταν στο όνομά της από το 2002, την οποία όμως θεωρούσε ότι έχει κλείσει. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε το 2003, όταν εκείνη ισχυρίζεται ότι είχε δώσει 1.500 ευρώ σε συμβολαιογράφο για την εκκαθάρισή της, αλλά προχώρησε και στη δημιουργία υπέρογκων χρεών.

Η ίδια έχει καταθέσει μήνυση σε δύο πρόσωπα, το λογιστή της εταιρείας και σε επιχειρηματία της Μυτιλήνης, που φέρονται, σύμφωνα με την ίδια, να χρησιμοποιούσαν τα φορολογικά της στοιχεία και να δημιουργούν το χρέος. «Η μήνυση, ωστόσο, δεν έχει εκδικαστεί, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση», όπως αναφέρει στην εφημερίδα μας ο δικηγόρος της, Δημήτρης Μοιρασγεντής.

Στα δύσκολα
Η Μ.Γ. δεν είναι Ελληνίδα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όταν το 1997 γνώρισε το μετέπειτα σύζυγό της από τη Μυτιλήνη. «Παντρευτήκαμε το 1998, εδώ στη Μητρόπολη. Ήμασταν μαζί στα δύσκολα πάντα. Εκείνος δούλευε πότε σερβιτόρος, πότε σε χειρωνακτικές εργασίες. Είχε πάντα όμως πρόβλημα με τα ένσημα και ήταν ανασφάλιστος. Εγώ από την άλλη, και καντηλανάφτισσα έχω δουλέψει και εσώκλειστη με ηλικιωμένους. Δεν έχω πρόβλημα να δουλεύω.

Απλώς τα δύο τελευταία χρόνια, τα πράγματα λόγω κρίσης είναι πολύ πιο άσχημα για να βρει κανείς δουλειά», αναφέρει. Με το σύζυγό της απέκτησαν δύο παιδιά. Ο γιος της είναι σήμερα 15 ετών και η κόρη της 10 χρόνων. Τους τελευταίους μήνες, η κόρη της μένει με συγγενείς της στο εξωτερικό, γιατί η οικονομική κατάσταση έχει δυσκολέψει.

«Με μια βαλίτσα στο χέρι»
Ο σύζυγος της Μ.Γ. έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2011, από ανακοπή. «Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι σίγουρα είναι από τα χρέη», λέει κατηγορηματικά. «Από το 2012 είμαστε κι εγώ με τα παιδιά μου με μια βαλίτσα στο χέρι. Ευτυχώς που ο π. Χαράλαμπος στην Ενορία της Καλλιθέας φροντίζει να έχουμε φαγητό κάποιες φορές, αλλά και διαμονή.

Οι γονείς μου στέλνουν κάποια χρήματα από τη σύνταξη, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσταση που έχει προκύψει», εξιστορεί και προσθέτει: «Ένιωσα ότι μου έπεσε κεραμίδα στο κεφάλι όταν τυχαία κάποιος γνωστός του άντρα μου με βρήκε και μου είπε ότι έμαθε πως καταδικάστηκα για οφειλή 21 εκατ. ευρώ!»

Η ιστορία με την εταιρεία, όπως την εξομολογείται η Μ.Γ., έχει ως εξής: «Το 2002 ο άντρας μου άνοιξε εταιρεία στο όνομά μου.

Μάλιστα ήταν εταιρεία με έδρα στη Θήβα και είχε να κάνει με την ανακύκλωση. Εγώ δεν ήξερα τίποτα από αυτά, παρά μόνο δύο φορές που πήγαμε στο συμβολαιογράφο. Μία φορά το 2002 και μία φορά το 2003, γιατί μου εξήγησε ότι δεν πήγαινε καλά και έπρεπε να την κλείσουμε.

Είχαμε δώσει, μάλιστα, 1.500 ευρώ για την εκκαθάριση στο συμβολαιογράφο και εξουσιοδότηση για να κάνει τη διακοπή. Έκτοτε κάνω κανονικά τη φορολογική μου δήλωση και δε μου έχει βγει κανένα χρέος.

Στις φυλακές
»Με ενημέρωσαν ότι έχω καταδικαστεί πάνω από δύο φορές. Τηλεφώνησα στο λογιστή να με ενημερώσει και στην αρχή έκανε τον ανήξερο. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα, συμφωνήσαμε να πληρώσει εκείνος όλα τα δικαστικά έξοδα, γιατί δεν ήθελε να εμπλακεί ούτε το δικό του όνομα, ούτε του γνωστού μας. Εκείνος, όμως, δεν εμφανίστηκε πουθενά. Στη συνέχεια έκανα μήνυση και σε αυτόν και στον άλλο, αλλά ακόμα δεν έχει βγει, ούτε πότε θα γίνει το δικαστήριο», προσθέτει.

«Έκανα μία βδομάδα, με συνέλαβαν στο Τμήμα Μυτιλήνης, και 35 μέρες, από τις 26 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου, στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας. Αν δε δώσω όμως έως αύριο (σ.σ. σήμερα) τη δόση, λέει το χαρτί ότι είναι άμεσα εκτελεστή η απόφαση για ποινή φυλάκισης πάνω από πέντε χρόνια», καταλήγει.

Το «αποφυλακιστήριο»
Σύμφωνα με το δικηγόρο της, η Μ.Γ. «έχει καταθέσει αίτηση ώστε να προχωρήσει σε κοινωνική εργασία και να μη χρειαστεί, λόγω και των δύο ανήλικων παιδιών της, να εκτίσει την ποινή στη φυλακή. Ωστόσο, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες κωλύονται λόγω Δεκαπενταύγουστου, η αίτηση θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Το θέμα είναι τα χρήματα να βρεθούν για την αυριανή (σ.σ. σημερινή) προθεσμία. Η αρχική εγγύηση ανερχόταν στα 200.000 ευρώ, αλλά μετά την εκδίκαση υποθέσεων στη Θήβα από συνάδελφο δικηγόρο, μειώθηκε σημαντικά».

Ειδικότερα, το «αποφυλακιστήριο» που εκδόθηκε από το κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας και έχει στην κατοχή του το «Ε», αναφέρει ότι «επιτρέπεται η καταβολή της Χρηματικής Ποινής, στην οποία έχει μετατραπεί η συνολική ποινή φυλάκισης (πέντε έτη και δύο μήνες) σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις καταβλητέες το πρώτο τριήμερο εκάστου μηνός, της πρώτης δόσεως καταβλητέας έως την 14η Αυγούστου και εφεξής […] και σε περίπτωση μη καταβολής έστω και μία δόσης καθίσταται εκτελεστή η ανωτέρω συγχωνευτική απόφαση…»

Όσοι μπορούν να συνδράμουν, καλούνται να απευθυνθούν, σήμερα, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22513 53918.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey