Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών (Αστυνομία, Λιμενικό ΣΔΟΕ κ.ά.) στην πάταξη του παραεμπορίου ζητά ο Δήμος

Μας κοστίζει ακριβά η… πατάτα

21/03/2014 - 15:33

Με βαριές καταγγελίες για το κατά πόσον οι πατάτες που φτάνουν στη Μυτιλήνη και πουλιούνται καιρό τώρα στο πάρκινγκ ως προϊόν προέλευσης Νευροκοπίου και διάθεσης από παραγωγό.

Με βαριές καταγγελίες για το κατά πόσον οι πατάτες που φτάνουν στη Μυτιλήνη και πουλιούνται καιρό τώρα στο πάρκινγκ ως προϊόν προέλευσης Νευροκοπίου και διάθεσης από παραγωγό, είναι πραγματικά τέτοιες, αλλά και με σοβαρές ενστάσεις για το πώς επιτρέπεται και από ποιον να καταστρατηγείται συστηματικά ό,τι ισχύει για το πλανόδιο εμπόριο, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε για το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί το παραεμπόριο στον εμπορικό κόσμο της Μυτιλήνης κι ολόκληρης της Λέσβου.

Δίχως να λείψει η ένταση απ’ τη συζήτηση, αποφασίστηκε να ζητηθεί η παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ φάνηκε εν τέλει πως η πατάτα κοστίζει ακριβά στην τοπική κοινωνία, ειδικά αν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι πρόκειται για προϊόν εισαγόμενο από άλλες χώρες.

Όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχει από καιρό σταματήσει το γνωστό «κίνημα της πατάτας» (γέννημα των αναγκών που δημιούργησε η κρίση), στη Λέσβο εξακολουθεί σε τακτικότατη βάση και όλως περιέργως κι όλες τις εποχές, να φτάνει και να πωλείται πατάτα Νευροκοπίου.

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, όπου ο πρόεδρος, Παναγιώτης Ζαφειρίου, που φερόταν ως εισηγητής, έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Θράσο Καλογρίδη.

Όπως φάνηκε απ’ τη συζήτηση, που έκλεισε χωρίς απόφαση αλλά με μετάθεση των όποιων ενεργειών για το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ακόμη κι εντός της πλειοψηφίας υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς ο Δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη μορφή παραεμπορίου.

«Σιγοντάρει…»
Ο κ. Καλογρίδης ήταν καταπέλτης κατά της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας κατ’ επανάληψη στην τοποθέτησή του ότι ο Δήμος «σιγοντάρει αυτή την κατάσταση», η οποία όπως επιχειρηματολόγησε πλήττει τους επιχειρηματίες της Λέσβου.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι αμφίβολο κατά πόσον επωφελούνται κι οι καταναλωτές, ενώ αμφισβήτησε αν είναι πράγματι παραγωγός ο πωλητής του προϊόντος, όπως εμφανίζεται, και όχι κάποιος έμπορος.

Ανέφερε δε ότι πέρα απ’ την εστία του παραεμπορίου που εντοπίζεται στην περιοχή τού πάρκινγκ, το ίδιο προϊόν διακινείται με τον ίδιο τρόπο σ’ όλο το νησί, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να επιδιωχθεί η προώθηση τοπικού προϊόντος, της πατάτας της Καλλονής, από παραγωγούς.

«Εγώ είμαι με τους φτωχούς», υποστήριξε ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, για να τονίσει στη συνέχεια πως δεν υπάρχει καμμία απόφαση για το θέμα της πατάτας σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πρόκειται για πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης και του προέδρου της, Θεόδωρου Στεργίου.

Ο Θέμης Αθανάσης που μίλησε στη συνέχεια, αμφισβήτησε όχι μόνο ότι είναι παραγωγός αυτός που φέρνει την πατάτα, αλλά και ότι πρόκειται για πατάτα ελληνική. Όπως ισχυρίστηκε κατά λέξη, «και η πατάτα δεν είναι Νευροκοπίου. Κάνει εισαγωγή από άλλες χώρες και την πουλάει ως ελληνική, Νευροκοπίου.».

«Είναι περίεργο, πολύ περίεργο, πώς απ’ τους 250 - 300 παραγωγούς που έχει το Νευροκόπι, γιατί τόσες οικογένειες είναι εκεί και παράγουν πατάτες, μόνο ένας βρίσκει επικερδές και συνεχίζει ολοχρονίς να φέρνει πατάτες στη Λέσβο», σχολίασε ο Σταύρος Πολίτης, που δήλωσε ότι αυτή η αναρχία του παραεμπορίου της πατάτας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Επεσήμανε δε, πως γενικότερα η κατάσταση με το παραεμπόριο έχει γίνει πολύ χειρότερη μετά τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Γιάννης Βατός:

«Είναι παράνομοι, πρέπει να ελεγχθούν»



Κατά της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, που δεν μπήκε καν στον κόπο, όπως είπε, να απαντήσει στα έγγραφα ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, που εξήγησε στο Συμβούλιο τι ακριβώς ισχύει με το πλανόδιο εμπόριο. Όπως είπε ο κ. Βατός, για τη διακίνηση των προϊόντων της γης και της θάλασσας απαιτούνται άδειες τύπου Α΄, ενώ για όλα τα υπόλοιπα είδη εκδίδονται άδειες τύπου Β΄.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και των δύο τύπων οι άδειες αφορούν σε μη στάσιμο εμπόριο, αφού για να καταλάβει κάποιος πλανόδιος έμπορος θέση συγκεκριμένη ώστε να πουλά σε σταθερό σημείο τα προϊόντα του, απαιτείται η έκδοση κανονιστικής πράξης και τέτοια δεν έχει ούτε ο συγκεκριμένος πωλητής πατάτας που σταθμεύει στο πάρκινγκ, αλλά ούτε και κανείς άλλος με άδεια τύπου Α΄ στη Λέσβο.

Δηλαδή κανείς πάνω στο νησί δεν μπορεί να πουλά προϊόντα γης και θάλασσας σταθμευμένος σε ένα σημείο, παρά μόνο όταν γυρνά με όχημα κάνοντας μικρές ολιγόλεπτες στάσεις.

Ο κ. Βατός περιέγραψε προσωπικές του εμπειρίες, όπου τόσο στην περιοχή τού πάρκινγκ, όσο και στην πλατεία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, έχει πολλές φορές απευθυνθεί σε πλανοδίους ζητώντας τους να αποχωρήσουν, δίχως να έχει καταφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο να εισπράξει πλήθος κοσμητικών επιθέτων για τον ίδιο και τρεις γενιές πίσω της οικογένειάς του.

Είπε όμως και κάτι ακόμη ο κ. Βατός, ότι ο χώρος στο πάρκινγκ είναι ευθύνης της Λιμενικής Επιτροπής, που πρέπει να ελέγξει τι συμβαίνει, όπως ομοίως οφείλουν να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τού ΣΔΟΕ και κατά περίπτωση, αναλόγως της ζώνης άσκησης του πλανόδιου εμπορίου, η Αστυνομία ή το Λιμενικό.

«Είναι παράνομοι, χωρίς καμμία άδεια απ’ το Δήμο (και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού ο χώρος εκεί δίπλα στη μαρίνα δεν είναι στη δικαιοδοσία μας), και πρέπει να ελεγχθούν», τόνισε ο κ. Βατός για το φορτηγό που πουλά τις πατάτες, αλλά κι ό,τι άλλο πουλιέται στην περιοχή από πλανοδίους που έχουν βρει μόνιμο πόστο εκεί.

Τις ενέργειες ελέγχου θα ζητήσει και εγγράφως ο Δήμος, μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην οποία και παρέπεμψε το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη των αποφάσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey