Το master plan για το νέο λιμάνι στον Καρά Τεπέ και ακόμη οκτώ μελέτες και έργα, η πρόταση της Λιμενικής Επιτροπής

Λιμάνια στο νέο ΕΣΠΑ

14/03/2014 - 16:40

Εννέα συνολικά λιμενικές παρεμβάσεις σ’ όλο το νησί διαμορφώνουν την πρόταση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Ανάμεσά τους είναι και η στρατηγική μελέτη για το νέο λιμάνι Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ, όπως και το αλιευτικό καταφύγιο Σιγρίου.

Εννέα συνολικά λιμενικές παρεμβάσεις σ’ όλο το νησί διαμορφώνουν την πρόταση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Ανάμεσά τους είναι και η στρατηγική μελέτη για το νέο λιμάνι Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ, όπως και το αλιευτικό καταφύγιο Σιγρίου.

Την προηγούμενη βδομάδα και στο πλαίσιο εγγράφου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφορικά με εκτέλεση έργων που αφορούν ας επισκευές λιμένων αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, η Λιμενική Επιτροπή υιοθετώντας ομόφωνα την πρόταση του προέδρου της, Σωτήρη Ζαμτράκη, πρότεινε τα εξής έργα για το νέο ΕΣΠΑ:

- Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Σιγρίου
- Κατασκευή ανατολικού κρηπιδώματος λιμένα Μυτιλήνης
- Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Περάματος
- Μελέτη προγραμματικού σχεδίου νέου λιμένα Μυτιλήνης (master plan)
- Μελέτη και κατασκευή έργου ανάπλασης χερσαίας ζώνης εσωτερικού λιμένα Μυτιλήνης
- Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Καβακίου Πέτρας
- Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Σκάλας Καλλονής
- Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Νυφίδας
- Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Σκάλας Μιστεγνών

Διεκδίκηση…
«Αυτό που κατ’ αρχάς γνωρίζουμε, είναι πως το έργο του ανατολικού κρηπιδώματος στο λιμένα Μυτιλήνης, που ήταν να υλοποιηθεί την παρούσα περίοδο απ’ το ΕΣΠΑ, είναι επιλέξιμο για ένταξη και απόλυτα ώριμο έργο», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, προσθέτοντας πως απ’ την ενημέρωση που είχε την προηγούμενη βδομάδα απ’ τον πρώην γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστα Μουτζούρη, είναι εξασφαλισμένη και σύντομα αναμένεται και η σχετική απόφαση για τη χρηματοδότηση του master plan για τα λιμάνια Μυτιλήνης

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, ο κ. Μουτζούρης είχε ανακοινώσει πως το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε δεσμευτεί να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη χρηματοδότηση του master plan του νέου στον Καρά Τεπέ, αλλά και του υφιστάμενου λιμένα Μυτιλήνης, όπως και αντίστοιχης μελέτης για το λιμάνι Πλωμαρίου.

Οπότε - όπως συνέχισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου - «απ’ την πλευρά μας θα διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση και εκπόνηση μελετών για τα υπόλοιπα έργα και ειδικά για τα αλιευτικά καταφύγια, απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στελέχωση μέσω κινητικότητας
Με άλλη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, υποβλήθηκε αίτημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την παραχώρηση στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου υπαλλήλων από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας/κινητικότητας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα τεχνικού, που αντιμετωπίζει ο φορέας, ώστε να στελεχωθεί η Τεχνική Υπηρεσία του, καθώς και η Οικονομική, και προκειμένου να εκτελεστούν λιμενικά έργα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις που το Λιμενικό Ταμείο ζητά να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας, είναι:

- Δύο Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών
- Ένας Π.Ε. Διοικητικού-Οικονομικού ή ένας Τ.Ε. Διοικητικού-Οικονομικού ή Τ.Ε. Λογιστικού
- Ένας Τ.Ε. Τεχνικός Ειδικότητας Δομικών Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων

«Για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε διαχειριστική επάρκεια για να υλοποιούμε έργα, δεν αρκεί ένας μηχανικός, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η Τεχνική Υπηρεσία, και αυτό ζητάμε μέσω του προγράμματος διαθεσιμότητας/κινητικότητας», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, τονίζοντας πως για πρώτη φορά υποβάλλεται ανάλογο αίτημα προς το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Με πίστωση 10.000 ευρώ…
Εργασίες στο Τελωνείο

Στην ίδια συνεδρίαση της προηγούμενης βδομάδας, η Λιμενική Επιτροπή και σε έγκριση σχετικού αιτήματος του Τελωνείου Μυτιλήνης, αποφάσισε να διαθέσει πίστωση της τάξης των 10.000 ευρώ για εκκρεμείς εργασίες που αφορούν στο χώρο του.

Πιο συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις που ομόφωνα αποφασίστηκαν, περιλαμβάνονται η αντικατάσταση της πόρτας της βόρειας εισόδου του Τελωνείου με βαρέος τύπου αλουμινοκατασκευή, για λόγους ασφάλειας των εμπορευμάτων που έχουν πάρει ή πρόκειται να πάρουν τελωνειακό προορισμό. Επίσης θα ολοκληρωθεί η κατασκευή Γραφείου Υπηρεσίας Τελωνειακών Υπαλλήλων στο χώρο της αίθουσας αναμονής - Visa των αφιχθέντων ταξιδιωτών από τρίτες χώρες, αλλά και το άνοιγμα διόδου στα κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα αφίξεων για τη visa, ώστε να έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι να ανοιγοκλείνουν την ανατολική πόρτα, στον ηλεκτρολογικό πίνακα αφής φώτων κ.ά..

Ακόμη στην ίδια δαπάνη εντάσσεται ο καθαρισμός της αποθήκης του Τελωνείου από μπάζα και άχρηστα υλικά που απέμειναν μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey