«Πακέτο» οι μετανάστες, στην Αστυνομική Διεύθυνση και τα αστυνομικά τμήματα

«Φούλαρε» το Κέντρο στη Μόρια

14/11/2013 - 15:16

Στα όριά του βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, καθώς οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό, έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό όσον αφορά στη χωρητικότητα.

Στα όριά του βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, καθώς οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό, έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό όσον αφορά στη χωρητικότητα.

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, βρίσκονται 20 περίπου άτομα που περισσεύουν από το Κέντρο της Μόριας, καθώς ο αριθμός των 98 ατόμων που προβλέπεται να φιλοξενεί αυτό, έχει συμπληρωθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες οδηγήθηκαν και σε αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας μετανάστες, καθώς είχε «φουλάρει» και η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οκτώ άτομα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και άλλα πέντε σε εκείνο του Παπάδου.

Τέτοιου είδους «στρατηγικές» υιοθετούνται προκειμένου να μην εκδηλωθεί το αδιαχώρητο στο Κέντρο της Μόριας και υπάρξουν διαμαρτυρίες. Μάλιστα, λίγες μέρες αφότου υπήρξαν κάποια κενά, επέστρεψαν οι μετανάστες και πρόσφυγες, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, ξανά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, το οποίο φυλάσσεται από 18 στελέχη της Αστυνομίας που έχουν έρθει με απόσπαση από την Αθήνα.

Αιτία…
Η οριακή αυτή κατάσταση, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, άρχισε να παρατηρείται ενάμιση περίπου μήνα μετά τη λειτουργία του Κέντρου. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι ο αριθμός των εισροών με εκείνον των εκροών είναι αντιστρόφως ανάλογος και ως εκ τούτου το Κέντρο είναι ασφυκτικά γεμάτο. Από την άλλη, πληροφορίες θέλουν την καρκινοβασία των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να φύγουν από το Κέντρο αυτά τα άτομα και έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η συγκεκριμένη εικόνα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του και μέχρι σήμερα, έμειναν σε αυτό 414 άτομα, εκ των οποίων 300, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, έχουν αποχωρήσει. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες προωθούνται για τη διοικητική τους απέλαση στις χώρες προέλευσής τους, ενώ σε περίπτωση που γίνεται αίτημα για άσυλο, αυτό εξετάζεται. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους Σύριους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με ειδικό καθεστώς, βάσει του οποίου αναστέλλονται οι διαδικασίες απέλασής τους.
 
Χωρίς όρια…
Ανώτατο χρονικό όριο όσον αφορά στην ταυτοποίηση της υπηκοότητας, δεν υπάρχει, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ο μέσος όρος παραμονής των Σύριων, Σομαλών, Αφγανών στο Κέντρο κυμαίνεται μεταξύ των 12 και 15 ημερών, σύμφωνα με την Αστυνομία. Ωστόσο, ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν και περιπτώσεις ατόμων που παρέμειναν έναν ολόκληρο μήνα στο Κέντρο.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί, παρά την οριακή κατάσταση, είναι σχετικά καλές. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι την καθαριότητα έχει αναλάβει ειδικό συνεργείο καθαρισμού, ενώ σιτίζονται από ιδιωτική εταιρεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey