400.000 ευρώ υπεξαίρεση και πρόστιμα απ’ την παρακράτηση εισφορών του Μουσείου προς το ΙΚΑ

Στη Θέμιδα το σκάνδαλο στο Τεριάντ

16/05/2013 - 15:15

Έξι χρόνια μετά την υπόθεση που αναστάτωσε το Μουσείο Τεριάντ και το Δήμο Μυτιλήνης, που τότε είχε την εποπτεία του, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εξακολουθεί να χάνει σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων που το αφορούν, προκειμένου να εξοφλήσει, με συμψηφισμό, το χρέος του προς το ΙΚΑ.

Έξι χρόνια μετά την υπόθεση που αναστάτωσε το Μουσείο Τεριάντ και το Δήμο Μυτιλήνης, που τότε είχε την εποπτεία του, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εξακολουθεί να χάνει σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων που το αφορούν, προκειμένου να εξοφλήσει, με συμψηφισμό, το χρέος του προς το ΙΚΑ. Χρέος που προκάλεσε η κατ’ εξακολούθηση, για μια πενταετία τουλάχιστον, υπεξαίρεση των χρημάτων που προορίζονταν για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του, που… έφταναν όμως σε διαφορετικό από τον ασφαλιστικό φορέα προορισμό.

Για το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2007, κατηγορείται υπάλληλος του Μουσείου, η οποία έχει επιστρέψει έκτοτε σημαντικό μέρος του ποσού που συνολικά τής καταλογίζεται και το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις απ’ τα πρόστιμα φτάνει τις 400.000 ευρώ. Στο εδώλιο σήμερα θα κάτσουν, εκτός απ’ την κατηγορούμενη Θ.Δ., ένας ακόμη υπάλληλος του ΙΚΑ, ένας συνάδελφός της απ’ το Μουσείο, αλλά και ένα συγγενικό της εξ αγχιστείας πρόσωπο, που μένει να αποδειχθεί ή όχι η εμπλοκή τους και σε ποιο βαθμό στην όλη υπόθεση.

Το καλοκαίρι τού 2007, ο τότε πρόεδρος του Μουσείου και δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, διαπιστώνοντας «περίεργες συμπεριφορές» κι έχοντας πληροφορίες ότι κάτι συμβαίνει με τη διαχείριση οικονομικής φύσης θεμάτων, κίνησε τη διαδικασία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης του Μουσείου. Απ’ τον έλεγχο προέκυψε μια σειρά ευρημάτων, όπως πλαστογραφημένες επιταγές, ακόμη και του δημάρχου, και - το κυριότερο - οφειλές προς το ΙΚΑ, που αφορούσαν μια ιδιαιτέρως μεγάλη περίοδο, απ’ το Φεβρουάριο του 2002 έως και το Μάιο του 2007.

Η απάτη
Απ’ τον ενδελεχή έλεγχο που ακολούθησε απ’ την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύφθηκε ότι η μόνιμη υπάλληλος του Μουσείου Θ.Δ., που πλέον τής έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης απ’ την εργασία της και έχει μετεγκατασταθεί εκτός Λέσβου, δεν κατέβαλλε ως είχε υποχρέωση τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων προς το ΙΚΑ, τις οποίες και παρακρατούσε. Παρ’ όλα αυτά, το Μουσείο, έως την αποκάλυψη του σκανδάλου, δεν αντιμετώπισε για χρόνια πρόβλημα με την ασφαλιστική του ενημερότητα, σαν να κατέβαλλε κανονικά τις εισφορές των υπαλλήλων του.

Μετά τους ελέγχους και τρεις αναβολές που έχουν μεσολαβήσει, η υπόθεση φτάνει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την κατηγορούμενη Θ.Δ. να βαρύνεται με τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ. άνω των 150.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφία μετά χρήσεως και απάτη κατ’ εξακολούθηση. Τους άλλους κατηγορουμένους βαραίνουν, αντίστοιχα τον υπάλληλο του ΙΚΑ και τους δύο άλλους, τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απιστία και της άμεση συνέργειας σε απάτη. Φέρονται δε, ο μεν υπάλληλος του ΙΚΑ να της χορηγούσε βεβαιώσεις για να διευκολύνει τη διαδικασία πληρωμής των υπαλλήλων του Μουσείου δίχως να ελέγχει αν πράγματι καταβλήθηκαν οι εισφορές, ενώ οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι να είχαν οικονομικές δοσοληψίες μαζί της, οι οποίες έγιναν με προϊόντα της υπεξαίρεσης.

Την πλευρά του Μουσείου Τεριάντ, που πλέον είναι Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Δημήτρης Μοιρασγεντής, ενώ μεταξύ άλλων έχουν κληθεί ως μάρτυρες ο περιφερειάρχης πλέον κ. Γιακαλής, ο διευθυντής του Μουσείου, Κώστας Μανιατόπουλος, όπως και ο τότε έφορος της ΔΟΥ Μυτιλήνης και νυν προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Βαρδαξής, που είχε την ευθύνη του ελέγχου.

Έχει επιστρέψει πολλά…
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, που ενδεχομένως και να μην περιορίζεται χρονικά στην περίοδο που ελέγχθηκε, η υπάλληλος σταδιακά απέδωσε ένα σοβαρό ποσόν έναντι των υπεξαιρεμένων. Ο δικηγόρος της, Θέμης Κεφάλας, μιλώντας χθες στο «Ε» δε θέλησε να αναφερθεί σε ποσά, τονίζοντας πως αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν μέρος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας. Υπογράμμισε, όμως, πολλές φορές το γεγονός ότι η πελάτισσά του έχει αποδώσει τα χρήματα της υπεξαίρεσης στο Μουσείο. «Ό,τι πάρθηκε, επιστράφηκε στο ακέραιο», επεσήμανε ο κ. Κεφάλας, αρνούμενος να υπεισέλθει σε άλλα ζητήματα, όπως τις προσαυξήσεις απ’ τα πρόστιμα.

Συνήγορος υπεράσπισης της Θ.Δ. θα είναι και ο δικηγόρος Αθηνών Βασίλης Χειρδάρης, ενώ δεν αποκλείεται και αυτή η δίκη, όπως και αρκετές απ’ το σημερινό πινάκιο, να εκδικαστούν αύριο λόγω της στάσης εργασίας τής ΑΔΕΔΥ, εξ αιτίας της οποίας και ενδέχεται να διακόψουν την εργασία τους διοικητικοί υπάλληλοι του δικαστηρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey