20 χρόνια απ’ την έναρξη του έργου της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, ξεκινά το καλοκαίρι η φάση αποπεράτωσής του

Αβδηριτισμός στο… Πλωμάρι

15/05/2013 - 15:59

Ως ένα απ’ τα πιο δύσκολα σε τεχνικό επίπεδο έργα χαρακτηρίζεται αυτό της αποπεράτωσης της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, που δημοπρατήθηκε το Φεβρουάριο απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ως ένα απ’ τα πιο δύσκολα σε τεχνικό επίπεδο έργα χαρακτηρίζεται αυτό της αποπεράτωσης της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα, που δημοπρατήθηκε το Φεβρουάριο απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς πόρους και μέσα σε διάστημα ενός έτους, όσο και η προβλεπόμενη εκτέλεση του έργου, θα καταστήσει λειτουργικό ένα έργο που ξεκίνησε ακριβώς δυο δεκαετίες πριν, αλλά ακόμη δεν έχει πετύχει το στόχο του, να δώσει νερό ύδρευσης και άρδευσης στο Πλωμάρι. Κι αυτό παρ’ ότι εδώ και χρόνια έχουν ολοκληρωθεί ήδη και κινδυνεύουν να αχρηστευθούν απ’ την αχρησία όλα τα συνοδά έργα, δηλαδή τα αντίστοιχα δίκτυα όπως και το ταχυδιυλιστήριο του νερού.

Μετά από επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια των τοπικών φορέων, της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής Λέσβου και του Δήμου Πλωμαρίου, που συνεχίστηκε απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την αποπεράτωση της λιμνοδεξαμενής, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 αντιμετωπίστηκε και η τελευταία εκκρεμότητα, το ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση της παρέμβασης. Έτσι, στις αρχές του χρόνου και αφού έγινε απ’ τις περιφερειακές τεχνικές υπηρεσίες τροποποίηση της μελέτης που είχε συνταχθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοπρατήθηκε το έργο «Εργασίες για την Ολοκλήρωση του έργου και αντιμετώπιση κατολισθήσεων στη Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα».

Οι εργασίες που θα γίνουν, αφορούν στην κατασκευή εργασιών ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής (υπερχειλιστής, τοποθέτηση στεγανοποιητικής μεμβράνης σε τμήματα του σώματος του φράγματος και του νοτίου πρανούς της λιμνοδεξαμενής όπου δεν έχει τοποθετηθεί) και, τέλος, διάφορα τεχνικά έργα τα οποία θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση και πρόληψη των κατολισθήσεων, προκειμένου να ασφαλισθεί το έργο.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το «Ε», το φράγμα-λιμνοδεξαμενή Σεδούντα έχει χρηματοδοτηθεί έως σήμερα με περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ από δύο κοινοτικά πλαίσια για την κατασκευή του και είναι συνολικής χωρητικότητας 210.000 κυβικών μέτρων νερού. Βρίσκεται στην κοίτη του χειμάρρου Άνυδρου στο σημείο εκβολής του στο χείμαρρο Σεδούντα και διαθέτει κατασκευασμένο, ήδη απ’ το 2006, δίκτυο άρδευσης της ευρύτερης περιοχής. Προβλέπεται δε το νερό που θα «περισσεύει» απ’ τη γεωργία, να φιλτράρεται μέσω ταχυδιυλιστηρίου (στη θέση «Καρτσίλι») και να διατίθεται ως πόσιμο. Το ταχυδιυλιστήριο εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στο Δήμο Λέσβου για να το διαχειρίζεται, τον Οκτώβριο του 2011.

Πριν το Πάσχα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής δημοπρασίας του έργου, σύμφωνα με το οποίο το έργο ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρεία «Α. Νικολιάς Ο.Ε.» με μέση έκπτωση 1,01%. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Αφροδίτη Κουρογένη, πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο θα γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αφορά και έργα μικρότερου προϋπολογισμού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, όταν πρόκειται για έργα που πληρώνονται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους), οπότε εκτός απροόπτου σε ένα δίμηνο περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey