Η Ulla Jelkpe, βουλευτής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, μιλά στο «Ε»

«Άμεσα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων»

10/05/2013 - 20:42

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες, η Ulla Jelkpe, βουλευτής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα. Μάλιστα προκειμένου να έχει πλήρη αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, επισκέφτηκε και τις δύο χώρες, μαζί με εκπροσώπους άλλων κομμάτων.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες, η Ulla Jelkpe, βουλευτής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα. Μάλιστα προκειμένου να έχει πλήρη αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, επισκέφτηκε και τις δύο χώρες, μαζί με εκπροσώπους άλλων κομμάτων.

Η ίδια σε συνέντευξη της στο «Ε», κρίνει επιτακτική τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο δεδομένης της κατάστασης που παρουσιάζεται μετά τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο. Η κ. Jelkpe δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα του «Ε» γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και να αναφέρει τα όσα ειπώθηκαν και αποκόμισε από τις συναντήσεις της που έγιναν στη Λέσβο.


Κυρία Jelkpe ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας στη Λέσβο και πού στοχεύει;
«Καταρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι ήρθα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της διακομματικής επιτροπής της Γερμανικής Βουλής, που ασχολείται με το προσφυγικό ζήτημα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τα ονόματα των υπόλοιπων μελών της αντιπροσωπείας. Η επιτροπή, λοιπόν, αποτελείται από το βουλευτή κ. Stephan Mayer της επαρχίας της Αλτέντιγκ της Βαυαρίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, τον κ. Gunter Bauman της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, τον κ. Rudiger Veit του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, την κ. Daniela Kolbe του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, και τον κ. Joseh Philip Winkler του Κόμματος των Πρασίνων.

Αιτία της αφίξεώς μας στο νησί σας, στάθηκε το προσφυγικό ζήτημα και ο αυξημένος αριθμός ανθρώπων που έρχονται στη Λέσβο από την Τουρκία. Πληθυσμός ο οποίος αυξήθηκε αμέσως μετά τη δημιουργία του τοίχου στον Έβρο. Η Λέσβος αποτέλεσε προορισμό καθώς εδώ δεν υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα με τους ανθρώπους αυτούς που αναγκάζονται να μένουν για κάποιο διάστημα στα κρατητήρια της Αστυνομίας ή στο δρόμο κάτω από άθλιες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο η αντιπροσωπεία ήρθε στο νησί σας προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα αυτό το ζήτημα.»

Η αντιπροσωπεία πριν έρθει στο νησί, επισκέφτηκε τη γειτονική Τουρκία. Το ταξίδι αυτό συνδέεται με το προσφυγικό ζήτημα κι αν ναι, πώς;
«Λίγες ημέρες πριν έρθουμε στη Λέσβο, πήγαμε στην Άγκυρα, στο Καζίαντεπ και στο Κιλίς. Ο λόγος, όπως κι εσείς καταλάβατε, είναι να διαπιστώσουμε από κοντά το καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία, όσον αφορά στους πρόσφυγες. Είχαμε, όπως κι εδώ, διάφορες επαφές. Ο τελευταίος προορισμός του ταξιδιού μας στην Τουρκία, ήταν το Κιλίς και συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων που υπάρχει εκεί.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Τουρκία δέχεται ως πρόσφυγες μόνο εκείνους που κατάγονται και έρχονται από την Συρία. Σύμφωνα με στοιχεία, στην Τουρκία υπάρχουν 11.000 Σύριοι, και καταγεγραμμένοι 200.000 έγκλειστοι μετανάστες σε κέντρα υποδοχής και 300.000 που δεν είναι δηλωμένοι.»

Πώς είναι οι συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας της Τουρκίας;
«Όπως διαπιστώσαμε, ήταν εξαιρετικά καλές, βέβαια μας ξενάγησαν στα πρότυπα κέντρα φιλοξενίας. Σε αυτά τα κέντρα, τα παιδιά των προσφύγων έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποιο σχολείο, ενώ οι γυναίκες μπορούν να εκπαιδευτούν κι αυτές σε κάποια τέχνη. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι από την στιγμή που θα δηλωθούν, δεν μπορούν να φύγουν από εκεί που βρίσκονται. Από την άλλη, οι Σύριοι που προέρχονται από αστικές οικογένειες και έχουν μία άλφα οικονομική επιφάνεια -σημειώνεται ότι αυτοί έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου- μπορούν να ενοικιάσουν δικό τους σπίτι στην Τουρκία και να μείνουν εκεί.

Το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο, καθώς στηρίζει τη λεγόμενη αντιπολίτευση, είναι υποχρεωμένη να βοηθά τους ανθρώπους αυτούς. Γι’ αυτό το λόγο κάνει το διαχωρισμό των προσφύγων που χαρακτηρίζει εκείνους που κατάγονται και έμεναν στην Συρία, από τους Σομαλούς ή Αφγανούς που κατοικούσαν εκεί και φεύγουν τώρα με αφορμή τον πόλεμο.

Η Τουρκία ασφαλώς δεν διαθέτει τη δομή του ασύλου γι’ αυτό χαρακτηρίζεται σημαντική η βοήθεια των διεθνών οργανισμών.»

Κι εδώ…

Επανερχόμενοι στις επαφές που είχατε στη Λέσβο, θα ήθελα να μας πείτε με ποιους συναντηθήκατε και τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σας;
«Τόσο το ταξίδι μας όσο και το πρόγραμμά μας, διαμόρφωσε η Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μία σειρά επαφών με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και βουλευτές του νησιού.Ειδικότερα την Τετάρτη το βράδυ, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τους βουλευτές του νησιού. Ωστόσο σε αυτή παραβρέθηκε μόνο ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννης Ζερδελής, ενώ έλειπαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Βογιατζής και Νίκος Σηφουνάκης.

Στην τρίωρη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Ζερδελή, πληροφορηθήκαμε κάποια πράγματα και ακούσαμε προσεκτικά την άποψή του για το συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να τηρούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων, που χρειάζονται άμεση λύση. Για παράδειγμα, θα πρέπει ειδικά για τους πρόσφυγες, προερχόμενους από τη Συρία (που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση), να τους αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς προστασίας, που να αποτρέπει τη διοικητική τους απέλαση, να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα για όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο και να λειτουργήσει επιτέλους ουσιαστικά η υπηρεσία Ασύλου, ώστε να μπορούν όσοι επιθυμούν, να ζητούν άσυλο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Ο Γιάννης Ζερδελής υποστήριξε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, ώστε να μην επωμίζεται η Ελλάδα το βάρος τόσων προσφυγικών ροών, αλλά συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη δημιουργίας ανοιχτού χώρου υποδοχής στη Λέσβο - κάτι που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Στο χώρο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές δομές, όπως σίτιση, καθαριότητα, ιατρική φροντίδα. Στο κέντρο αυτό, όπως είπε ο κ. Ζερδελής, θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση πριν την καταγραφή τους, όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί και να είναι επίσης ανοιχτό για να μπορούν να βοηθούν εθελοντικά όσοι πολίτες θέλουν.

Την επόμενη ημέρα συναντηθήκαμε με τους εθελοντές, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), καθώς και τους Γιατρούς του Κόσμου που βοηθούν τους πρόσφυγες. Εκείνοι μας έδωσαν μία ακριβή εικόνα για την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν, αφού ασχολούνται συστηματικά με τους ανθρώπους αυτούς, μεταξύ των οποίων είναι μικρά παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας, καθώς και ηλικιωμένοι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Μαΐου, η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, τους Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλή Βερβέρη και Αντώνη Γιαννάκη, καθώς και τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Παναγιώτη Καπάρα.
Ο κ. Γιακαλής μάς έκανε μία περιεκτική αναφορά σχετικά με το ιστορικό του μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο. Υποστήριξε δε, ότι τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Αυτοδιοίκηση να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν και με την ελληνική κυβέρνηση να αδιαφορεί. Βέβαια δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτό το τοπικό πρόβλημα απασχολεί και το γερμανικό κοινοβούλιο.

Τέλος, σε προσωπικό επίπεδο συναντήθηκα με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Συγκεκριμένα, με το δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Γιώργο Πάλλη, καθώς και άλλα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής, όπως η Μαρία Περδικούρη και ο Δημήτρης Βουρέλλης. Η συζήτηση αυτή επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ιδεολογικού ενδιαφέροντος, ενώ έγινε και αναφορά στο μείζον ζήτημα, το μεταναστευτικό, που αποτέλεσε το λόγο της επισκέψεώς μου.»

Τι θα γίνει…

Από τις συναντήσεις αυτές τι αποκομίσατε και τι διάθεση πιστεύετε πως υπάρχει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;
«Κοιτάξτε, σε ερώτηση που απευθύναμε προς τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, γιατί δεν υπάρχει κέντρο πρώτης υποδοχής στη Λέσβο, μας είπαν ότι δεν έχει βρεθεί ο τόπος. Βέβαια μας παραξένεψε το γεγονός του ότι από τη μία μας έλεγαν ότι δεν έχουν ερωτηθεί για να εκφράσουν την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα και από την άλλη υποστήριζαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητες, πράγμα για το οποίο δεν φάνηκαν κι αρκετά πειστικοί.

Από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι αποδεκτό πρόσφυγες να βρίσκονται μαζί με εγκληματίες σε κρατητήρια.
Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος μάς επιβεβαίωσαν ότι θέλουν να δημιουργηθεί ένα κέντρο πρώτης υποδοχής, όπου οι άνθρωποι δεν θα είναι έγκλειστοι. Ωστόσο άφησαν ανοιχτό το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Οι πρώην παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προσωρινό κέντρο υποδοχής, με την στήριξη της Πολιτείας. Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν ο χώρος αυτός είχε φιλοξενήσει πρόσφυγες με τη βοήθεια των εθελοντών.»

Θα ήθελα να μου πείτε εάν η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, όπου φυλάσσονται πρόσφυγες από τα στελέχη του Λιμενικού, και τι εντύπωση σχημάτισε για την κατάσταση αυτή;
«Το βράδυ της Τετάρτης πήγαμε για πρώτη φορά στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού. Είδαμε μία ομάδα Σομαλών που βρίσκονταν για δεύτερη νύχτα εκεί σε αυτό το σημείο και περίμεναν τους αστυνομικούς να έρθουν και να τους συλλάβουν. Μάλιστα τη νύχτα της Τετάρτης, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Κοιτάξτε, όπως και να έχει, αυτές δεν είναι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ούτε μπορούν να μένουν εκεί γυναίκες και μικρά παιδιά. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου ταξιδιού που έκαναν από τις ακτές της Τουρκίας σε εκείνες της Ελλάδας. Για να μην μιλήσουμε για τα δεκάδες άτομα που πνίγηκαν αυτό το χειμώνα, προσπαθώντας να φτάσουν στο νησί σας, αλλά και για τα τόσα άλλα που ίσως χάθηκαν στο βυθό του Αιγαίου, χωρίς να βρεθούν ποτέ.

Ακόμη δεν επιτρέπεται οι πρόσφυγες να βρίσκονται στα κρατητήρια ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν διαπράξει εγκλήματα.
Δεν θα μπορούσα όμως, να μην αναφερθώ στους πολίτες του νησιού αυτού, που στέκονται δίπλα στους Σύριους, τους Αφγανούς, τους Σομαλούς κ.ά., δίνοντάς τους είτε ένα πιάτο φαΐ, είτε ρούχα.

Η προσπάθειά της τοπικής κοινωνίας είναι αξιέπαινη. Οι Λέσβιοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, όπως μπορούσαν, τους πρόσφυγες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν - όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και αυτό αν μη τι άλλο έχει επιπτώσεις στους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει η “επιστράτευση” αυτή των πολιτών καθώς έτσι περιορίζονται ρατσιστικά φαινόμενα, αλλά και αρνητικού τύπου δημαγωγίες από ακραίες οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή. Τέτοιου είδους οργανώσεις βρίσκουν υπόβαθρο εκμεταλλευόμενες άσχημες κοινωνικές καταστάσεις. Αρκετοί νεοναζί προσπαθούν να μεταφέρουν την ιδέα ότι οι πρόσφυγες είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σας. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι πραγματικοί εχθροί δεν είναι οι πρόσφυγες.»

Προσωπικά…

Κλείνοντας, πείτε μας την προσωπική σας άποψη για το μεταναστευτικό και το τι θα πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
«Η προσωπική μου άποψη, όπως τόνισα και προηγουμένως, είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα κέντρο πρώτης υποδοχής στη Λέσβο. Θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί από την στιγμή που έγινε ο φράχτης στον Έβρο και η πίεση άρχισε να μεταφέρεται στα νησιά του Αιγαίου. Δεν γίνεται στο νησί σας να αποβιβάζονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι και να μην έχει γίνει ένα τέτοιου είδους κέντρο.
Εμείς σαν αντιπροσωπεία καταγράψαμε όλα όσα συμβαίνουν εδώ και θα τα μεταφέρουμε αρμοδίως με έναν και μοναδικό στόχο, τη δημιουργία του ανοιχτού κέντρου υποδοχής στη Λέσβο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey