Παρέμβαση Γιακαλή και υποσχέσεις απ’ το Υπουργείο Υγείας για άμεση χρηματοδότηση και ορισμό διοικητή. Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Χρήστου Θεοδώρου από τη θέση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου

Λύσεις… μόλις φύγει η τρόικα!

08/03/2013 - 16:37

«Αφενός δεν μπορούμε να διωκόμεθα για ό,τι δεν έχουμε κάνει και αφετέρου δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς πιστώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου», ανέφερε ο υποβάλλων απ’ το απόγευμα της Τετάρτης την παραίτησή του διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου, ο οποίος απ’ το Δεκέμβριο του 2012 αναπλήρωνε στο διοικητικό συμβούλιο και τον παραιτηθέντα διοικητή του Βοστάνειου.

«Αφενός δεν μπορούμε να διωκόμεθα για ό,τι δεν έχουμε κάνει και αφετέρου δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς πιστώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου», ανέφερε ο υποβάλλων απ’ το απόγευμα της Τετάρτης την παραίτησή του διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου, ο οποίος απ’ το Δεκέμβριο του 2012 αναπλήρωνε στο διοικητικό συμβούλιο και τον παραιτηθέντα διοικητή του Βοστάνειου.


Την ίδια ώρα, μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, το Υπουργείο Υγείας υπόσχεται άμεσα λύση με χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, αλλά και ορισμό διοικητή, ενώ μέχρι τότε δε γίνεται αποδεκτή καμμία παραίτηση. Είναι αξιοσημείωτο πως χθες το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούσε να εξετάσει τα θέματα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, διότι ελεγχόταν απ’ την τρόικα.

Σε συνέχεια του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου με το οξυγόνο που απασχολεί χρόνια το Νοσοκομείο Μυτιλήνης κι έντονα θορυβημένος απ’ τις ευθύνες που κινδυνεύει και προσωπικά να του καταλογιστούν αν δεν πληρωθεί κάποιο πρόστιμο, ο Χρήστος Θεοδώρου υπέβαλε την παραίτησή του στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία όμως - όπως ανακοίνωσε αργά χθες το μεσημέρι στο Νάσο Γιακαλή ο πρόεδρός της, Γιάννης Ευδοκιμίδης -, δε γίνεται δεκτή.


Ο κ. Γιακαλής νωρίτερα είχε παρέμβει στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να αντιμετωπιστεί το θέμα της χρηματοδότησης και επισημαίνοντας την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργεί η απώλεια 450.000 ευρώ απ’ τις τακτικές πιστώσεις που είχαν εγκριθεί για το ίδρυμα. Επειδή λόγω του ελέγχου της τρόικας δεν υπήρχε δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο κ. Γιακαλής έλαβε τη διαβεβαίωση από ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου πως το θέμα της χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Όσο για την πλήρωση της κενής θέσης διοικητή, υπήρξε δέσμευση πως η σοβαρή εκκρεμότητα θα κλείσει μέσα σε μια βδομάδα.

Μνημόνιο με το Υπουργείο
Η παραίτηση του κ. Θεοδώρου προκλήθηκε μετά το δεύτερο πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ που βεβαίωσε η ΔΟΥ Μυτιλήνης κατά του Νοσοκομείου, επειδή είχε αποδεχθεί εικονικά τιμολόγια για την προμήθεια οξυγόνου. Στο Νοσοκομείο έχουν συνολικά καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί δύο - ένα το Σεπτέμβριο και το προχθεσινό -, συνολικού ύψους 600.000 ευρώ. Πότε θα απαιτηθούν και τα επόμενα τέσσερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2007 και είχαν τεθεί μετά τη δικαστική προσφυγή του Νοσοκομείου σε αναστολή, παραμένει άγνωστο. Σημειωτέον ότι, λόγω αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο, απ’ το φθινόπωρο του 2012 το θέμα των προστίμων χειρίζεται το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, κι όχι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Όπως γράψαμε χθες, το πρόστιμο των 450.000 ευρώ καλύφθηκε στην Εφορία από συμψηφισμό με χρηματοδότηση προς το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.


Για τα επόμενα πρόστιμα, αν δεν υπάρχει πίστωση για το Νοσοκομείο, προβλέπεται διαδικασία καταλογισμού στους εκπροσώπους-διοικητές του Βοστάνειου, του 2007 Σταύρο Ψαρρόπουλο και το νυν.
«Καλούμαι ξαφνικά να αποδείξω ότι δεν είμαι γάιδαρος που πετάει, ή ό,τι άλλο αυτονόητο, πως δεν έχω σχέση με ένα σκάνδαλο του παρελθόντος, κινδυνεύοντας μάλιστα να υποστώ προσωπικά σοβαρότατες συνέπειες για ζητήματα που ούτε διαχειρίστηκα, ούτε με αφορούν», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, τονίζοντας πως ο ένας λόγος που υπέβαλε την παραίτησή του ήταν ο κίνδυνος εμπλοκής του με το σκάνδαλο. Η βασικότερη αιτία, όμως, είναι η λειτουργία του Βοστάνειου που οδηγείται, μετά την παρακράτηση του προστίμου, σε αδιέξοδο, μια και δε θα υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών, οδηγώντας σε τέλμα το ίδρυμα.


«Πριν λίγες μέρες υπογράψαμε ως διοίκηση του Νοσοκομείου μνημόνιο με το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο το Βοστάνειο δεν πρέπει να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι χρηματοδοτείται. Τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης πήγε στο πρόστιμο, πώς θα λειτουργήσει το ίδρυμα με 150.000 ευρώ που έμειναν;», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, πριν γίνει γνωστή η διαβεβαίωση προς τον περιφερειάρχη για έγκριση νέας χρηματοδότησης.

 

Παρέμβαση και απ’ τη ΝΟΔΕ Λέσβου

Η επόμενη μέρα…

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για την ανάδειξη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας αν γινόταν αποδεκτή η παραίτηση του Χρήστου Θεοδώρου, θα έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία μέσω του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, Μάκη Αξιώτη, για την επιλογή νέου διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει διοικητής στο Νοσοκομείο.


Τις επόμενες μέρες επρόκειτο να υποβάλει απ’ τη διοίκηση την παραίτησή της και η ορισθείσα αντιπρόεδρος Μαρία Ψήμμα, που μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Εκτός απ’ το κυρίαρχο θέμα της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου που οδηγεί σε αδυναμία εξασφάλισης της στοιχειώδους λειτουργίας του, μπαίνει και για μας ζήτημα. Προσωπικά, όχι μόνο κατέχω μια άμισθη θέση, αλλά ειλικρινά ούτε ένα ποτήρι νερό δεν πήρα ποτέ απ’ το ίδρυμα. Πάω στις συνεδριάσεις με το δικό μου νερό. Γιατί λοιπόν σε αντάλλαγμα της εθελοντικής προσφοράς μου να εμπλακεί το όνομά μου, με ό,τι αυτό σημαίνει, στο σκάνδαλο του οξυγόνου;»


Το ίδιο θέμα των εξελίξεων στο Νοσοκομείο επρόκειτο χθες το βράδυ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου τής Ν.Δ., Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, να απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Οργάνωσης, που θα ζητήσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey