Ο διοικητής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Ψυρούκης, μιλά στο «Ε» για την «ξεχασμένη» Μονάδα μέσα στην Αγιάσο

«Νοικοκυρέψαμε το Ίδρυμα…»

22/02/2013 - 15:50

Σήμερα φιλοξενούμε στο «Ε» τον Παναγιώτη Ψυρούκη, διοικητή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπως μετονομάστηκε το ίδρυμα «Θεομήτωρ», και συζητάμε μαζί του κυρίως για τις δομές αυτές που βρίσκονται μέσα στην Αγιάσο. Για την ιδιαίτερη δομή της περίθαλψης των ανήλικων μεταναστών θα συζητήσουμε ξανά στο μέλλον.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Θεομήτωρ» στην Αγιάσο βρισκόταν συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, και όχι μόνο του τοπικού Τύπου. Σιγά - σιγά οι παρεμβάσεις σε αυτό φαίνεται πώς έπιασαν τόπο. Προπάντων τόπο έπιασε ο σαφής διαχωρισμός των ασθενών και όσων νοσηλεύονταν ή περιθάλπονταν στις δύο Μονάδες, μια στην Αγιάσο κοντά στο γήπεδο του χωριού και μια στο παλιό σανατόριο.

Σήμερα φιλοξενούμε στο «Ε» τον Παναγιώτη Ψυρούκη, διοικητή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπως μετονομάστηκε το ίδρυμα «Θεομήτωρ», και συζητάμε μαζί του κυρίως για τις δομές αυτές που βρίσκονται μέσα στην Αγιάσο. Για την ιδιαίτερη δομή της περίθαλψης των ανήλικων μεταναστών θα συζητήσουμε ξανά στο μέλλον.

Ποιος είναι ο ρόλος του Κέντρου σας;
«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως μετονομάστηκε πρόσφατα με νόμο, είναι να προσφέρει περίθαλψη, αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία, στο οικογενειακό περιβάλλον, όπου είναι δυνατόν, σε χρονίως πάσχοντες, σε ανθρώπους που εμφανίζουν σωματική, νοητική υστέρηση και που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Λειτουργεί τέσσερις δομές, το κεντρικό κτήριο, τους δύο Ξενώνες Αποασυλοποίησης, που βρίσκονται εντός του οικισμού της Αγιάσου όπου συντελείται ημιαυτόνομη διαβίωση καθώς και πρόγραμμα εργασιοαπασχόλησης σε 22 συνανθρώπους μας, και τη Μονάδα Φιλοξενίας Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων. Ο αριθμός περιθαλπομένων ανέρχεται σε 75 και σε 60 των ανηλίκων.

Το Κέντρο παρέχει, κατά γενική ομολογία, άριστες και ποιοτικές υπηρεσίες. Το εξειδικευμένο και φιλότιμο προσωπικό εξασφαλίζει κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες, που συνεχώς βελτιώνονται. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Κέντρου είναι ελάχιστες, και μάλιστα μετά από το “κούρεμα” του Αποθεματικού του.»

Μιλάμε δηλαδή για νοικοκύρεμα…
«Ναι… Νοικοκυρέψαμε το Ίδρυμα. Καταφέραμε με τη συνεργασία όλων να περιορίσουμε τις περιττές δαπάνες, μειώνοντας τα ετήσια έξοδα κατά 1.100 εκατ. ευρώ, χωρίς να πειραχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.»

Πάμε Αγιάσο…

Ας πάμε στη Μονάδα μέσα στην Αγιάσο. Το παλιό Ίδρυμα «Θεομήτωρ», που η λειτουργία του τόσες αντιδράσεις είχε προκαλέσει. Τι υπηρεσίες προσφέρονται στους 75 περιθαλπομένους του Κέντρου;
«Οι υπηρεσίες που προσφέρονται, είναι ιατρική φροντίδα, από παθολόγο γιατρό και νευρολόγο, οι οποίοι παρακολουθούν τους περιθαλπομένους μια φορά την εβδομάδα, πλήρης νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση ορθοπαιδικών παθήσεων, όπου είναι δυνατόν, εργοθεραπεία, κοινωνική υποστήριξη περιθαλπομένων, μετάβαση στο Βοστάνειο όταν οι γιατροί και η Νοσηλευτική Υπηρεσία κρίνουν.

Επίσης συμμετοχή των δυναμένων σε εκδρομές και εκτός του Κέντρου, διασκέδαση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι, όπως το κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες για μόρφωση με τα σχολεία, την υγεία των πολιτών με τα νοσοκομεία, την ασφάλεια των πολιτών με την Αστυνομία. έτσι και όσοι βρίσκονται στις παρυφές του ενδιαφέροντος της κοινωνίας και που δεν καλύπτονται από το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και έχουν νοητική ή σωματική υστέρηση, και έχουν λίγα έσοδα, σε πρώτη φάση θα αναλάβουμε τη φυσικοθεραπεία τους. Αυτό είναι κάτι που δειλά - δειλά αρχίσαμε να εφαρμόζουμε.»

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που ακολουθούνται από τη διοίκηση του Κέντρου;
«Οι βασικοί κανόνες που ακολουθούνται είναι η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Όλοι μας έχουμε πεισθεί, διοίκηση και εργαζόμενοι, ότι η ολιγωρία, ο ερασιτεχνισμός, η αδιαφορία και η στενή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία δεν έχουν θέση στο Κέντρο. Η θετική τους προσφορά φαίνεται και από τη μακρόχρονη παραμονή των περιθαλπομένων στο Κέντρο.

Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι αφιλοκερδώς διαθέτουν πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για τις συνεδριάσεις και για τη λήψη των αποφάσεων.»

Η κοινωνία βρίσκεται κοντά σας;
«Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για να πετύχουμε πιο συχνή επαφή με τους ανθρώπους μας, γιατί αυτό που τους λείπει, είναι ηθική υποστήριξη και μικροχαρές, ένας καλός λόγος, ένα χαμόγελο, που, πιστέψτε με, είναι το παν γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Θα πρέπει το Κέντρο μας να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια, έτσι ώστε όλο αυτό το εγχείρημα που επιχειρείται, να γίνει υπόθεση όλων μας. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον π. Νικόλαο Παπαγεωργίου και τη χορωδία της Αγίας Τριάδος που έχει συγκροτήσει από άξιες κυρίες και η οποία είναι παρούσα σε κάθε εκδήλωσή μας.

Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας για την πορεία μας τη συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου, που πρέπει να νιώσουν ότι το Κέντρο μας βρίσκεται μέσα στο γεωγραφικό χώρο της αρμοδιότητάς τους και είναι το μοναδικό σε όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου· και την Εκκλησία, που η λειτουργία του Κέντρου και οι πονεμένοι άνθρωποί μας πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημά της.

Το παρήγορο είναι, ωστόσο, ότι σε κάθε επαφή με τους πολίτες, εκφράζονται οι τελευταίοι με θαυμασμό για το Κέντρο μας. Δε μένει παρά ο θαυμασμός και η αγάπη τους να γίνουν πράξη.»

«Ναι, ικανοποιημένος»

Κύριε Ψυρούκη, είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις σας;
«Η Πολιτεία μού ανέθεσε την εκπλήρωση αυτού του θεάρεστου έργου και μάλιστα ανανέωσε την εμπιστοσύνη της για άλλα δύο χρόνια, και την ευχαριστώ. Προσπαθώ να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της, γι’ αυτό προσπαθώ κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου να συνεργάζομαι, να προβλέπω, να αξιολογώ σωστά, να ακούω, να συζητώ και τελικά να αποφασίζω κάνοντας, θέλω να πιστεύω, κάθε φορά, τα λιγότερα λάθη.

Η δημόσια εκπαίδευση στην οποία υπηρέτησα, ως διευθυντής σχολείων, η τοπική αυτοδιοίκηση, που την υπηρέτησα ως δήμαρχος και ως δημοτικός σύμβουλος, και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, που έχω την τιμή να υπηρετώ ως διοικητής τα τρία τελευταία χρόνια, με εφοδίασαν με εμπειρία, γνώση και ευαισθησία, έτσι ώστε να επιτελώ την αποστολή μου όσο γίνεται καλύτερα, επ’ ωφελεία της ομάδας-στόχου.»

Περί εισαγωγής

Πώς γίνεται η εισαγωγή των περιθαλπομένων;
«Παλιότερα η εισαγωγή των περιθαλπομένων γινόταν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, κατόπιν κάποιων συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έπρεπε να υπάρχουν και εισήγησης κοινωνικού λειτουργού.
Τώρα η εισαγωγή γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος γνωρίζει τις κενές κλίνες του Κέντρου μας.»

Και οι στόχοι σας ποιοι είναι;
«Αν και γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το Α΄ Κτήριο κυρίως, το οποίο εμφανίζει φαινόμενα διάβρωσης και εγκατάλειψης.

Στην προσπάθειά μας αυτή, θα απευθυνθούμε στον αναπληρωτή υπουργό κ. Αθανασίου, να μας βοηθήσει, με τρόπο που εκείνος θα επιλέξει, για να μπορέσουμε να ανακαινίσουμε έστω και μερικώς τουλάχιστον το δεύτερο όροφο, που εμφανίζει και τα περισσότερα προβλήματα. Ήδη ετοιμάζουμε επίσκεψή του στο Κέντρο μας. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά σε έκκλησή μας για διάθεση μηχανικών για τη σύνταξη μελέτης για το θέμα που συζητάμε.

Βεβαίως καλούμε όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.»

Κι η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων;
«Ναι, δεν έγινε καμμιά αναφορά στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων, επειδή αποτελεί ξεχωριστή δομή. Γι’ αυτή πιθανολογώ ότι πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε, για τη λειτουργία της, τα προβλήματά της και την προοπτική της.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey