Πολύτεκνοι και δικαιούχοι του προγράμματος διανομής τροφίμων διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Στην ουρά για τρόφιμα

15/02/2013 - 23:43

Για την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν και τις περικοπές σε επιδόματα έκαναν λόγο οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρέθηκαν χτες στις εγκαταστάσεις τής ΕΨΥΠΑΛ.

Για την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν και τις περικοπές σε επιδόματα έκαναν λόγο οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρέθηκαν χτες στις εγκαταστάσεις τής ΕΨΥΠΑΛ.


«Παλιά δεν παίρναμε τρόφιμα, είχαμε όμως χρήματα. Τώρα τα κόψαν όλα, από παντού», είπε η 64χρονη Σαπφώ Βογιατζή, που πήγε χτες στη διασταύρωση της Μόριας για να πάρει τυρί και λάδι που μοίραζε η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης.

Από τη μία μεριά τής ΕΨΥΠΑΛ, οι δικαιούχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος και από την άλλη, οι πολύτεκνοι που είχαν πάει για να πάρουν μακαρόνια, ρύζι, φέτα, γραβιέρα και λάδι.
«Θα βοηθήσουν, αλλά δε θα λύσουν τα προβλήματά μας», είπε ο 85χρονος Σάββας Ζανέτος από την Άγρα, που είναι πατέρας πέντε παιδιών. «Τι να σου κάνουν τα τρόφιμα, όταν μας μειώνουν τα επιδόματα και περιορίζουν τη φοροελάφρυνση που είχαμε μέχρι πριν λίγο καιρό;», είπε η 32χρονη Δάφνη Κουμαρά, μητέρα τεσσάρων παιδιών από τα Δάφια, που πριν από 20 μήνες γέννησε το τέταρτο παιδί της και ακόμα περιμένει να χαρακτηριστεί πολύτεκνη.

«Τα προβλήματά μας δεν τελειώνουν. Φροντίζουν να προσθέτουν κι άλλα στα ήδη υπάρχοντα», τόνισε η Κρινάνθη Τσοπλάκη, μητέρα οκτώ παιδιών, από το Σκουτάρο.
Η 18χρονη Αγγελική και η 14χρονη Μυρσίνη είναι αδελφές της οκταμελούς οικογένειας Μίστρου. Τρία αγόρια και τρία κορίτσια, τα μισά ανήλικα και τα άλλα μισά στην ανεργία. Η Αγγελική εξηγεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έχουν χειροτερέψει λόγω οικονομικής κρίσης.

Ο 85χρονος Σάββας Ζανέτος, πατέρας πέντε κοριτσιών, από την Άγρα

Παντού…
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυτέκνων Ν. Λέσβου, Μιχάλης Κουφέλος, είπε ότι από 775 αιτούντες, περίπου 600 μπήκαν στη λίστα των δικαιούχων. Παράλληλα τόνισε ότι προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, μοιράστηκαν όλα μαζί τα τρόφιμα, δηλαδή 5.444 κιλά μακαρόνια, 7.981 κιλά ρύζι, 1.469 κιλά τυρί φέτα, 1.076 κιλά γραβιέρα και 2.337 κιλά λάδι. Μάλιστα η διανομή έγινε ανά δημοτική ενότητα, δηλαδή την Τετάρτη πήγαν οι πολύτεκνοι της Μυτιλήνης και της Θερμής, την Πέμπτη από Γέρα, Αγιάσο, Πλωμάρι, Πολιχνίτο και τα περίχωρα, ενώ χτες στην ΕΨΥΠΑΛ ήταν πολύτεκνοι από Καλλονή, Αγία Παρασκευή, Ερεσό, Άντισσα, Στύψη, Πέτρα και Μήθυμνα.

Η Δάφνη Κουμαρά, μητέρα τεσσάρων παιδιών, από τα Δάφια

Η Κρινάνθη Τσοπλάκη, από το Σκουτάρο

Επανερχόμενοι στους δικαιούχους του ευρωπαϊκού προγράμματος, πρέπει να πούμε ότι η διανομή είχε ξεκινήσει από την Τετάρτη και πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα στο εμπορικό κατάστημα του κ. Χρόνη, στην Παγανή, στη διασταύρωση πηγαίνοντας προς χωματερή. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θεόδωρος Στεργίου, μίλησε για την αθρόα προσέλευση πολιτών που σημειώθηκε τις πρώτες μέρες και για δικαιούχους που παραχώρησαν μέρος των τροφίμων τους σε άτομα που δεν ήταν στη λίστα των δικαιούχων, ωστόσο πήγαν να ζητήσουν γιατί είχαν - όπως είπαν - ανάγκη.

Η Αγγελική και η Μυρσίνη Μίστρου, από τον Πολιχνίτο, μιλούν για τα προβλήματα των πολυτέκνων

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey