Συνεχίζεται η καταγραφή των πληγών που άνοιξε η θεομηνία στη Λέσβο

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας…

11/12/2012 - 15:15

Δέκα μέρες μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο, συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε, ενώ όπως φαίνεται στην πράξη, δεν έχει τέλος ο τεράστιος κατάλογος με την καταγραφή των ζημιών.

Δέκα μέρες μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο, συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε, ενώ όπως φαίνεται στην πράξη, δεν έχει τέλος ο τεράστιος κατάλογος με την καταγραφή των ζημιών. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, μεταφέροντας την κυβερνητική δέσμευση και προσωπικά του πρωθυπουργού να δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ για άμεσες αποκαταστάσεις. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες εξασφάλισης και επιπλέον πόρων, όσων χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι πληγές.

Ο κ. Αθανασίου, συνοδευόμενος από το Δημήτρη Βουνάτσο και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής την Κοινότητα Συκούντας και περιοχές του Ευεργέτουλα, εν συνεχεία μετέβη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου, ενώ το μεσημέρι επισκέφθηκε τις ορεινές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, Νεοχώρι, Ακράσι και Αμπελικό, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Σταυρού, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι, εν όψει του μεγέθους των καταστροφών τις οποίες διαπίστωσε και ο ίδιος, θα εξαντλήσει τις προσπάθειες του Υπουργείου του, συνεργαζόμενος και με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι πληγές, με δεδομένο ότι «έχουμε μπροστά μας χειμώνα», θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν. Γιατί διαφορετικά η θεομηνία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, αν δεν αποκατασταθεί το αγροτικό οδικό δίκτυο που θα επιτρέψει να γίνει η ελαιοσυλλογή.

Στο Περιφερειακό…
Σε συνέχεια της επίσκεψής του σε Αμπελικό και Σταυρό, ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας», κατέθεσε ερώτηση στον περιφερειάρχη με την οποία τον καλεί για τα προβλήματα στις υποδομές, το Αναγνωστήριο και χώρους πολιτισμού και γενικά για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών, «να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία καταγραφής τους και να υποβληθεί το αίτημα για τον χαρακτηρισμό των περιοχών ως θεομηνιόπληκτων, προκειμένου να είναι εφικτή η αποζημίωση των πληγέντων, να εντοπιστούν οι ζημιές και να προγραμματιστούν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης».

Εν όψει μάλιστα της χειμερινής περιόδου που τώρα έχει ξεκινήσει, κι όπως επεσήμανε και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης, λόγω του ότι «έχουμε μπροστά μας το χειμώνα», θα πρέπει να ιεραρχηθούν τα προβλήματα, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις από το Δήμο και την Περιφέρεια. «Για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, πέραν των κυβερνητικών δεσμεύσεων για έκτακτη χρηματοδότηση, προτείνουμε να εξασφαλιστούν και πόροι από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων για τη διευθέτηση ομβρίων υδάτων, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Παρακαλούμε να προγραμματίσετε σχετική συζήτηση για το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου», τονίζει ακόμη η ίδια παράταξη.

Με τη ζελατίνα!
Την Παρασκευή, το θέμα της θεομηνίας και των προβλημάτων της συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκτός απ’ την ενημέρωση απ’ το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, περιέγραψαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα χωριά τους οι πρόεδροι του Αμπελικού Ξανθούλα Βαλάκου, του Σταυρού Παναγιώτης Παλαιολόγος και της Βρίσας Ευαγγελία Νικέλλη - Ψωμά.

Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ συμβούλων της περιοχής Πολιχνίτου, όπως οι Στρατής Αλεξίου και Στρατής Καραγεωργίου, για το θέμα της ύδρευσης του Πολιχνίτου που επί σειρά ημερών υπέφερε από λειψυδρία, ενώ εκφράστηκε και κριτική για το γεγονός ότι ο μηχανισμός του Δήμου, ειδικά σε επίπεδο μηχανημάτων, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

Ο διατελέσας στο παρελθόν πρόεδρος του Σταυρού Στρατής Κύτελης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα, αλλά δίχως υπερβολές, την κατάσταση, ενώ σε σχέση με τα μηχανήματα του Δήμου, ως τελευταίος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου αναρωτήθηκε «τι έγινε ο στόλος, τόσα μηχανήματα που αφήσαμε με τη ζελατίνα, σε άριστη κατάσταση, κληρονομιά στο δήμο».

 

Στα πλωμαριτοχώρια ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Αμπελικό επισκέφθηκε το Σάββατο και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., με επικεφαλής το βουλευτή Νομού Λέσβου, Γιάννη Ζερδελή, και τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλη Τεντόμα. Στην επίσκεψη είδαν από κοντά τις καταστροφές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, ενώ διαπίστωσαν ότι τα έργα αποκατάστασης των ζημιών δεν έχουν προχωρήσει, με εξαίρεση τον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου.

Ο κ. Ζερδελής δεσμεύτηκε ότι από πλευράς του θα αναδείξει την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν χώροι πολιτισμού του νησιού, όπως το Μουσείο του Αμπελικού, καθώς και το Αναγνωστήριο Αγιάσου, θα πιέσει για την επανόρθωση του κατεστραμμένου αποχετευτικού συστήματος του Αμπελικού, ενώ αντικείμενο ξεχωριστής παρέμβασης θα αποτελέσει η ανάγκη αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας σε ολόκληρη τη Λέσβο, ώστε να αποκτήσουν οι αγρότες πρόσβαση στα χωράφια τους, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο που η συγκομιδή του ελαιοκάρπου αναμένεται να τους δώσει μια κάποια ανάσα. Ο κ. Τεντόμας από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών από την Περιφέρεια, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποζημίωση αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί.

Για καιρό ακόμη δε θα φτάνει όχημα στην παραλία
Μόνο πεζός στη Δρώτα

Απ’ τα πιο σημαντικά ζητήματα που προκάλεσε η θεομηνία, ήταν ο αποκλεισμός ανθρώπων σε ορεινά και δυσπρόσιτα σημεία, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτήν της Δρώτας. Ο δρόμος για την Επάνω Δρώτα άνοιξε απ’ την Παρασκευή, δηλαδή πέντε μέρες μετά τη θεομηνία, αλλά όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Νεοχωρίου, Κώστας Αθανασέλλης, που μετέβη εκεί την Κυριακή, θα αργήσει για καιρό ακόμη να αποκατασταθεί η σύνδεση της Επάνω Δρώτας με την παραλία, εκεί που διαμένουν οι έξι απ’ τους οκτώ μόνιμους κατοίκους του οικισμού.

Όπως μας μετέφερε ο κ. Αθανασέλλης, τρία μηχανήματα εργάζονται στην περιοχή, και έτσι άνοιξε η πρόσβαση με αυτοκίνητο μέχρι την Επάνω Δρώτα. Από εκεί και πέρα, είναι τόσοι οι βράχοι και οι κορμοί από δέντρα, τα χώματα και οι φερτές ύλες που έχουν συγκεντρωθεί, ώστε για να φτάσει κανείς έως την παραλία, θα πρέπει να πάει μόνο με τα πόδια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey