Ανακοινώθηκε επισήμως από το Δήμο Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO

Χαρά και δεσμεύσεις για το μέλλον

26/09/2012 - 16:39

Πανηγυρική ήταν η χτεσινή ανακοίνωση που έκαναν ο Δήμος Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Πανηγυρική ήταν η χτεσινή ανακοίνωση που έκαναν ο Δήμος Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, για την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νίκος Σουλακέλλης, τονίστηκε επανειλημμένως η σημασία που έχει η απόφαση που πάρθηκε από το Δίκτυο Γεωπάρκων στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στην Πορτογαλία, αλλά και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη, για το Δήμο Λέσβου και για όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως τόνισε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, που ήταν και ο μόνος που εκπροσώπησε τους φορείς που υπέβαλαν την αίτηση ένταξης της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO, η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης περιελάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των δύο εμπειρογνωμόνων που είχαν επισκεφτεί το νησί στις αρχές του μήνα, από την 11μελή ειδική συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων. Στην τελευταία συμμετέχουν εκπρόσωποι της UNESCO, της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών (IUGS) και της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUSN).

Ακολούθησε ψηφοφορία - απουσία του κ. Ζούρου, αφού έτσι ορίζει η διαδικασία - στη Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν 84 εκπρόσωποι γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη.

Στην ψηφοφορία αυτή, η αίτηση υποψηφιότητας έλαβε 82 θετικές ψήφους και δύο λευκές, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μία αρνητική ψήφος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επικυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση την περασμένη Πέμπτη από το Γραφείο Γεωπάρκων τής UNESCO και η ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ανακοινώθηκε την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, με τη συμμετοχή 350 συμμετεχόντων από 35 χώρες από όλο τον κόσμο. Ο κ. Ζούρος ήταν κι αυτός που παρέλαβε το ειδικό δίπλωμα της ένταξης, το οποίο και παρουσίασε χτες στα Μ.Μ.Ε. της Λέσβου.

Το μεγαλύτερο γεωπάρκο της Ελλάδας
Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, πολλοί εκπρόσωποι γεωπάρκων έδωσαν τα συγχαρητήριά τους για την πρωτοβουλία επέκτασης του υπάρχοντος Γεωπάρκου και την αναγνώριση όλης της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου, με τον αριθμό των μελών του Δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνεται πλέον σε 92 γεωπάρκα από 28 χώρες του κόσμου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αυξάνεται σε 52 γεωπάρκα από 17 χώρες. Η Λέσβος, μάλιστα, είναι ουσιαστικά η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται γεωπάρκο στο σύνολό της ως νησί, με εξαίρεση περιπτώσεις όπως αυτή των Ζαγοροχωρίων, του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη και του Χελμού - Βουραϊκού.

Ο ίδιος τόνισε χτες, απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, αφού ευχαρίστησε πρώτα τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Λέσβου που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε και υποστήριξε μια προσπάθεια 15 μηνών: «Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και καταφέραμε κάτι που δεν ήταν εύκολο, αφού η τελική θετική απόφαση, ακόμη και με θετική γνώμη των αξιολογητών, δεν είναι εγγυημένη. Προσωπικά θεωρώ ότι η διάκριση αυτή είναι η έναρξη μιας περιόδου που έχει απόλυτη ανάγκη από συνεργασίες και αν τα καταφέρουμε, το αποτέλεσμα θα φανεί σε τέσσερα χρόνια, με την επανεξέταση.»


Από αριστερά προς δεξιά: ο κ. Σουλακέλλης, ο κ. Ζούρος, ο κ. Βουνάτσος και ο κ. Τσακίρης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

«Τώρα αρχίζει η προσπάθεια»
Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σύντομα πρόκειται να έρθει η έκθεση με τις απαιτήσεις του Δικτύου. Τόσο ο κ. Βουνάτσος, όσο και ο κ. Τσακίρης και ο κ. Σουλακέλλης, συμφώνησαν χτες πως η ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας προσπάθειας, που τώρα μόλις ξεκινά.

Χαρακτηρίζοντας την 20ή Σεπτεμβρίου ως μια μέρα «πολύ μεγάλη» για την τοπική αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το περιβάλλον, την οικονομία και γενικά την ανάπτυξη του νησιού, ο δήμαρχος Λέσβου εξήρε τις προσπάθειες του κ. Ζούρου και όσων άλλων συνέβαλαν και τόνισε πως το «χαροποιό» αυτό γεγονός φέρει βάρη και υποχρεώσεις για το νησί, αφού ο τίτλος του γεωπάρκου οφείλει να επιβεβαιώνεται κάθε τόσο, με έλεγχο από την UNESCO. «Αφορά το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας και είναι υποχρέωση του καθενός», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς θα συνεχίσουμε μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους οργανώσεων, συλλόγων και φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.»

Τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη της Λέσβου τόνισε και ο κ. Τσακίρης, που κάλεσε όλους να εκτιμήσουν το νησί όπως και οι ξένοι επισκέπτες του, και να σταθούν αντάξιοι του τίτλου του γεωπάρκου.

Τέλος, μιλώντας εκ μέρους της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Σουλακέλλης έκανε κι αυτός λόγο για μία ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια που τώρα ξεκινά και ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης Γεωπάρκων σε συνεργασία με επιστήμονες της UNESCO.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey