Έφυγε ο Μητροπολίτης Νικόδημος Αναγνώστου

Ένας άξιος Μυτιληνιός Ιεράρχης

18/09/2012 - 15:26

Ένας μυτιληνιάς καταγωγής ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Χαλκιδικής, Νικόδημος Αναγνώστου, έφυγε την Κυριακή το πρωί από τη ζωή μετά από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.

Ένας μυτιληνιάς καταγωγής ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Χαλκιδικής, Νικόδημος Αναγνώστου, έφυγε την Κυριακή το πρωί από τη ζωή μετά από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο κυρός Μητροπολίτης Νικόδημος Αναγνώστου γεννήθηκε το 1931 στο Λισβόρι της Λέσβου, απεφοίτησε αριστούχος από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955 όπου και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος από το σχολάρχη της Σχολής, Επίσκοπο Ικονίου Ιάκωβο. Ακολούθησε τετράχρονη υπηρεσία ως εφημέριου στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και μεταπτυχιακές σπουδές στο Birminghan, στην Καινή Διαθήκη. Το 1959 έγινε πρωτοσύγκελος Μυτιλήνης, θέση στην οποία παρέμεινε επί 18 χρόνια με μεγάλη προσφορά. Ιδιαίτερα μνημονεύεται η θητεία του στο Οικοτροφείο της Μητρόπολης.

Ακολούθησε η θητεία του ως Ηγουμένου της Μονής Βλατάδων και ως αντιπροέδρου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ως καθηγητή της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (1977 - 1980) και ως προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων Αθηνών (1980 - 1981).

31 χρόνια Μητροπολίτης
Το 1981 εξελέγη από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η χειροτονία του έγινε στις 27 Μαρτίου 1981 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

«... Βρήκε μια Μητρόπολη σχεδόν διαλυμένη και την έκανε αγνώρι­στη. Ανέπτυξε μεγάλη πνευματική και κοινωνική δράση από τις πρώτες μέρες της ενθρόνισής του. Δεν κλείστηκε στο γραφείο του. Δεν είδε τον κόσμο από μακριά. Ήλθε κοντά του. Αγκάλιασε μικρούς και μεγάλους. Πήγε κοντά στη νεολαία. Μορφωμένοι κληρικοί οργώνουν την Επαρχία δικαιοδοσίας του. Ιδρύει φιλόπτωχα ταμεία, γηροκομείο...», γράφει ο Γ.Δ.Β. στο περιοδικό «Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι», τεύχος 115/1987. Στη Μητρόπολή του προσέφερε σπουδαίο κοινωνικό, αλλά και συγγραφικό έργο, ενώ να σημειώσουμε ότι ήταν υποψήφιος για τη Μητρόπολη Μυτιλήνης μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Ιακώβου Κλεομβρότου, μαζί με το σημερινό Μητροπολίτη Ιάκωβο Φραντζή.

Πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανό διάδοχό του τον εκ Πλωμαρίου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μαϊδώνη, πρωτοσύγκελο επί σειρά πολλών ετών της Ιεράς Μητρό­πολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και στενό συνεργάτη του εκλιπόντος. Έως εκλογής του νέου Μητροπολίτη, τοποτηρητής ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος.

Η κηδεία του μακαριστού Νικοδήμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας, στις 2 το μεσημέρι. Η ταφή του σύμφωνα με επιθυμία του θα γίνει πλησίον του Αγίου Στεφάνου, εκεί που βρίσκεται και το Άγαλμα του Μητροπολίτη Σωκράτη, επιθυμία του ιδίου του Μητροπολίτη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey