Αναρίθμητα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί της Λέσβου

«Παλεύουμε με νύχια και με δόντια»

22/05/2012 - 14:27

Σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζεται στους παιδικούς σταθμούς του νησιού, λόγω του συνολικού χρέους όλου του νομικού προσώπου, αλλά και των λειτουργικών εξόδων του προσωπικού, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τη στελέχωσή τους.

Σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζεται στους παιδικούς σταθμούς του νησιού, λόγω του συνολικού χρέους όλου του νομικού προσώπου, αλλά και των λειτουργικών εξόδων του προσωπικού, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τη στελέχωσή τους. Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που δούλευε στους παιδικούς σταθμούς, έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ δεν μπορούν να γίνουν και νέες προσλήψεις, κάτι που έχει οδηγήσει στο σημείο οι 18 σταθμοί του νησιού, που φιλοξενούν συνολικά 580 παιδιά, να δουλεύουν με 19 συμβασιούχους, μια αναλογία δηλαδή ενός υπευθύνου ανά παιδικό σταθμό.

Όπως τονίζει στο «Ε» η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, το χρέος όλου του νομικού προσώπου ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ, χωρίς τα δάνεια, ενώ τα έξοδα του προσωπικού είναι γύρω στις 250.000 ευρώ το μήνα. «Ουσιαστικά δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας, και με νύχια και με δόντια παλεύουμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους παιδικούς», σημειώνει η κ. Αντωνέλλη, συνεχίζοντας: «Τέλος Ιουλίου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων, με αποτέλεσμα για το νέο χρόνο να μην ξέρουμε αν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανατραπεί.»
Όπως η ίδια τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους υπό έναν όρο, ότι θα τους πληρώνουν με δικούς τους πόρους, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην αυτοδιοίκηση. «Ουσιαστικά θα μας λένε, “αν έχετε χρήματα, πάρτε κόσμο, αν όχι, μην πάρετε”», αναφέρει η κ. Αντωνέλλη.

Βοήθεια…
Όσον αφορά στις εισφορές, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενοποιούνται οι εισφορές των γονέων για όλο το Δήμο Λέσβου, κάτι που σημαίνει πως οι χρεώσεις δε θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή του νησιού. Παράλληλα, όμως, οι εισφορές θα καθοριστούν κλιμακωτά σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια κάθε οικογένειας.
Όπως σημειώνει η κ. Αντωνέλλη, πάρθηκε μια γενναία απόφαση από τον Οργανισμό, να απαλλαγούν από την εισφορά όλοι οι γονείς που έχουν εισόδημα από 7.500 ευρώ και κάτω, κάτι που συνέβαινε σε μερικούς παιδικούς σταθμούς παλιότερα, όπως για παράδειγμα στην Αγιάσο ή την Αγ. Παρασκευή. Ενώ στους άλλους παιδικούς δεν υπήρχε, ο Οργανισμός αποφάσισε να το επεκτείνει.

Έτσι δημιουργήθηκε μια κλίμακα με σκοπό να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες οικογένειες, ενώ από την άλλη οι οικογένειες που έχουν υψηλά εισοδήματα, θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις. Παράλληλα, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία από 67% και πάνω και με εισόδημα μέχρι 28.000 ευρώ, απαλλάσσονται από την πληρωμή. Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα των ίδιων κατηγοριών, αφαιρείται το εισόδημα βάσης των 28.000 και καταβάλλεται η εισφορά για το υπόλοιπο ποσό. Π.χ. ένας πολύτεκνος με εισόδημα 37.000 θα καταβάλλει 30 ευρώ, όσα αντιστοιχούν στην κλίμακα των 9.000 (37.000 μείον 28.000). Ακόμη, μια οικογένεια που έχει δυο παιδιά στον παιδικό σταθμό, θα καταβάλλει τη μισή εισφορά για το δεύτερο.

«Είναι προσωπική μου θέση ότι οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε να είναι δωρεάν και να συντηρούνται με πόρους που θα εξασφαλίζει το ίδιο το κράτος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα νηπιαγωγεία», σημειώνει η κ. Αντωνέλλη και συνεχίζει: «Δυστυχώς όμως, άλλο το “θέλουμε” και άλλο το “μπορούμε”, και έχει αποδειχτεί ότι οι κυβερνήσεις πασάρουν αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς αυτοί να έχουν την ανάλογη επιχορήγηση για να γλυτώνουν το πολιτικό κόστος και τη δυσαρέσκεια. Ακόμη, είναι γεγονός ότι όπου έχει εγκατασταθεί το Δ.Ν.Τ., καταρρέουν όλες οι δομές κοινωνικής πρόνοιας, μέσα από μια καθαρά οικονομική και στείρα λογική.»

Πάντως, όπως η ίδια καταλήγει, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να κρατηθούν βιώσιμοι οι παιδικοί και να μην αναγκαστούν να κλείσουν.

Ξεκινούν οι εγγραφές
Χθες Δευτέρα 21 Μαΐου ξεκίνησαν και οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιουνίου. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι γονείς, είναι το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, μια ιατρική βεβαίωση για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού, μαζί με πρόσφατο αποτέλεσμα τεστ μαντού, μια φωτοτυπία της σελίδας εμβολίων του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού, βεβαίωση εργασίας και των δύο γονέων και ένα αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του 2012 (επικυρωμένο). Όσον αφορά στους αλλοδαπούς γονείς, πρέπει να προσκομίσουν και την άδεια παραμονής τους στη χώρα, ενώ όσοι γονείς ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, πολύτεκνοι, διαζευγμένοι, άγαμες μητέρες κ.λπ.) χρειάζεται να προσκομίσουν το ανάλογο πιστοποιητικό. Οι αιτήσεις, για τη Μυτιλήνη, πρέπει να υποβληθούν στα Γραφεία τού Ν.Π.Δ.Δ., Ελευθερίου Βενιζέλου 13 - 17, στον πρώτο όροφο. Τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 22510 27501. Για την υπόλοιπη Λέσβο, οι αιτήσεις θα κατατίθενται στους κατά τόπους παιδικούς σταθμούς.


Απ’ τη νέα περίοδο, ενιαία τιμολόγηση βάσει του εισοδήματος, με «οροφή» τα 230 ευρώ
Ίδιες τιμές παντού

Στο δεύτερο χρόνο του ενιαίου «καλλικράτειου» Δήμου Λέσβου, ενοποιούνται και οι εισφορές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που παρουσίαζαν σοβαρές διαφορές ανάλογα με τη δημοτική ενότητα. Η νέα ενιαία τιμολόγηση μοιάζει περισσότερο με ό,τι ίσχυε πριν στους παιδικούς σταθμούς της Μυτιλήνης και παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση βάσει του οικογενειακού εισοδήματος. Η κλίμακα των εισφορών κυμαίνεται από μηδέν ευρώ για τις οικογένειες που δηλώνουν μέχρι 7.500 ευρώ εισόδημα και φτάνει, το ανώτατο, τα 230 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ. Αν μια οικογένεια έχει δυο παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, για το δεύτερο πληρώνει τη μισή εισφορά απ’ ό,τι της αναλογεί βάσει εισοδήματος. Για παράδειγμα, οικογένεια που βρίσκεται στην ανώτατη κλίμακα με εισόδημα 50.000 ευρώ, πληρώνει για το πρώτο παιδί 230 ευρώ το μήνα και για το δεύτερο 115 ευρώ, δηλαδή καταβάλλει και για τα δύο 345 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey